Skip to main content
Supplements

Ashwagandha: Beneficiile, efectele secundare și utilizările

Ashwagandha: Beneficiile, efectele secundare și utilizările
Myprotein RO
Scriitor si expert2 luni Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

Ashwagandha, cunoscută și sub numele de ginseng indian, are o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională și ayurvedică. Cu toate acestea, poate oferi, de asemenea, beneficii potențiale legate de performanță și de sănătatea generală. Așadar, haideți să ne scufundăm și să aflăm ce anume face acest supliment.

Jump to:

Ce este Ashwagandha?

Ashwagandha, cunoscută și sub numele de ginseng indian sau cireș de iarnă, este o plantă populară în medicina ayurvedică, o formă de medicină tradițională indiană axată pe vindecarea naturală.

Rădăcinile și frunzele sale sunt folosite pentru a prepara diverse remedii tradiționale, iar potențialele sale beneficii pentru sănătate se spune că includ reducerea stresului și a anxietății, precum și îmbunătățirea funcțiilor cognitive și imunitare.

Ashwagandha este un adaptogen, un tip de substanță despre care se crede că ajută organismul să se adapteze la stres și susține starea generală de bine.

 

Istoria Ashwagandhei

Ashwagandha a fost folosită în medicina tradițională de mii de ani. Utilizarea sa poate fi urmărită până la medicina ayurvedică indiană antică, care datează de peste 3.000 de ani.

Ashwagandha a fost folosită în mod tradițional pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv artrita, anxietatea și insomnia. De asemenea, a fost folosită ca afrodisiac și pentru a promova fertilitatea.

La începutul secolului XX, cercetarea științifică a început să exploreze proprietățile medicinale ale ashwagandha. Studiile au descoperit că ashwagandha conține o varietate de compuși despre care se crede că au o serie de beneficii pentru sănătate.

În ultimii ani, ashwagandha a cunoscut o creștere spectaculoasă a popularității, multe celebrități spunând că este unul dintre suplimentele lor preferate.

 

Utilizări de Ashwagandha

Ashwagandha poate fi administrată sub mai multe forme de suplimente, inclusiv sub formă de capsule, gume, alături de alte vitamine și minerale și chiar amestecată în pulberi de proteine.

 

Cum funcționează Ashwagandha?

Ashwagandha conține o varietate de compuși biologic activi despre care se crede că au beneficii pentru sănătate, deși nu se știe pe deplin cum acționează.

Unul dintre principalele moduri în care se crede că acționează ashwagandha este prin reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului. Nivelurile crescute în mod cronic de cortizol pot duce la o serie de probleme negative de sănătate fizică și mentală.

S-a demonstrat, de asemenea, că ashwagandha are proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că poate ajuta la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele.

Se crede, de asemenea, că Ashwagandha ajută în cazul inflamațiilor. Inflamația pe termen lung este un factor care contribuie la multe boli cronice.

În cele din urmă, ashwagandha poate avea un impact pozitiv asupra funcției cognitive, inclusiv asupra memoriei și atenției. Se crede că ashwagandha poate ajuta la protejarea celulelor creierului împotriva deteriorării și la promovarea creșterii de noi conexiuni neuronale.

Beneficiile Ashwagandha

Probabil că cel mai popular beneficiu atribuit suplimentării cu ashwagandha este stresul.

În timp ce cantități mici de stres pot fi utile pentru a ne motiva și pentru a ne îmbunătăți performanța, stresul cronic poate duce la o creștere prelungită a nivelului de cortizol. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra sănătății mentale și fizice, așa că este important să gestionați nivelul de stres.

Ashwagandha poate ajuta la susținerea metabolismului dvs.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care ashwagandha sprijină metabolismul, studiile sugerează că ar putea avea o serie de beneficii potențiale.

Ashwagandha este asociată cu faptul că are un efect de "întinerire" asupra organismului, în special în ceea ce privește mitocondriile, care sunt componentele celulei care creează energie.

Acest lucru poate fi legat, de asemenea, de efectul pozitiv pe care ashwagandha îl poate avea asupra calității somnului și a stresului.

Mai multe vitamine sunt, de asemenea, bune pentru susținerea unui metabolism sănătos.

Printre acestea se numără vitaminele B, un grup de vitamine care sunt esențiale pentru transformarea alimentelor în energie. Acestea joacă un rol cheie în metabolismul carbohidraților, al grăsimilor și al proteinelor. Unele dintre cele mai importante vitamine B pentru metabolism includ B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6 și B12.

O altă vitamină importantă este vitamina D, care este importantă pentru menținerea oaselor sănătoase, dar care joacă, de asemenea, un rol în metabolism. Studiile au sugerat că deficitul de vitamina D poate fi legat de obezitate și de tulburările metabolice.

 

Ashwagandha poate ajuta la pierderea în greutate

Rezultatele unor studii au sugerat că ashwagandha poate avea un impact pozitiv asupra greutății corporale și a compoziției corporale.

Un studiu din 2016 a constatat că adulții supraponderali care au luat suplimente de ashwagandha timp de opt săptămâni au avut o reducere a greutății corporale, a indicelui de masă corporală (IMC) și a circumferinței taliei în comparație cu un grup placebo.

Este posibil ca ashwagandha să susțină indirect pierderea în greutate prin reducerea stresului și promovarea unui somn mai bun, ambele având efecte pozitive asupra metabolismului și a greutății corporale.

 

Ashwagandha ar putea ajuta la reducerea grăsimii corporale

La fel ca și în cazul modificărilor de greutate, este probabil ca orice modificare a compoziției grăsimii corporale să fie cauzată de efectul ashwagandha asupra somnului și a nivelului de stres.

În plus, orice modificare a grăsimii corporale poate fi atribuită, de asemenea, îmbunătățirii variabilelor legate de forță/putere, fitness cardio respirator și oboseală/recuperare la bărbații și femeile sănătoase în urma suplimentării cu ashwagandha.

Persoanele sportive pot beneficia de suplimentarea cu ashwagandha, iar efectul pe care îl are asupra îmbunătățirii performanței și recuperării poate contribui la efecte benefice pe termen lung asupra nivelurilor de compoziție corporală.

 

Ashwagandha poate susține un nivel sănătos al colesterolului

Cercetările sugerează că ashwagandha poate avea efecte benefice asupra nivelului de colesterol și a profilului lipidic.

Un studiu mai vechi a analizat mai întâi suplimentarea cu ashwagandha la voluntari care aveau niveluri ridicate preexistente de colesterol seric și un profil de colesterol nesănătos. Cercetătorii au constatat o scădere semnificativă a colesterolului seric, a trigliceridelor, a colesterolului LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) și a colesterolului VLDL (lipoproteine cu densitate foarte scăzută) în urma suplimentării cu ashwagandha.

Și un studiu mai recent efectuat pe voluntari sănătoși care nu aveau un nivel ridicat de colesterol preexistent a dezvăluit, de asemenea, rezultate promițătoare, datele indicând o reducere a nivelului de colesterol. Interesant este că procentul total de grăsime corporală a fost, de asemenea, mai mic.

 

Ashwagandha poate îmbunătăți rezistența și timpul de recuperare

Ashwagandha poate avea, de asemenea, beneficii pentru performanța și recuperarea în timpul exercițiilor fizice.

O meta-analiză din 2021 a constatat că persoanele active și sănătoase care au luat ashwagandha au observat îmbunătățiri în ceea ce privește forța, puterea, capacitatea cardio respiratorie, oboseala și recuperarea.

Pe lângă aceasta, o analiză sistematică din 2020 a constatat că ashwagandha poate contribui la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Cercetătorii au analizat o serie de studii care au investigat impactul suplimentării asupra VO2 max la adulți sănătoși și sportivi. Îmbunătățirea VO2 max a fost observată în ambele grupuri.

În cele din urmă, studiul STAR a constatat că suplimentarea cu ashwagandha a dus la îmbunătățiri semnificative ale puterii medii de ghemuit, ale puterii maxime de presare la banc, ale performanței în timpul unui contratimp de 7,5 km și ale scorurilor de recuperare percepută la persoanele sănătoase și active.

 

Ashwagandha poate îmbunătăți atenția și memoria

Studiile sugerează că ashwagandha ar putea avea beneficii potențiale pentru promovarea funcțiilor cognitive, inclusiv atenția și memoria. Este posibil ca aceste beneficii să se datoreze proprietăților antiinflamatorii și antioxidante ale ashwagandha, care s-au dovedit a ajuta la reducerea stresului oxidativ și a inflamației la nivelul creierului. De asemenea, este posibil să aibă legătură cu potențialul efect pozitiv al ashwagandha asupra calității somnului și a cortizolului.

 

Ashwagandha poate ajuta la susținerea sistemului imunitar

Utilizările tradiționale ale ashwagandha în medicina ayurvedică implică folosirea plantei pentru a susține sistemul imunitar și pentru a preveni bolile.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii potențiale, studiile sugerează că ashwagandha poate contribui la susținerea funcției imunitare.

Este posibil ca aceste beneficii potențiale ale ashwagandha să fie legate de proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. De asemenea, s-ar putea să se datoreze rolului pe care ashwagandha îl are în reducerea cortizolului, hormonul stresului, deoarece stresul poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor.

Dozaj Ashwagandha

Doza de Ashwagandha Gummies este de două gume pe zi. De asemenea, avem și Ashwagandha KSM66 Capsule, care necesită o capsulă pe zi.

Consultați-vă întotdeauna medicul de familie înainte de a lua un nou supliment.Consultați gama noastră de vitamine aici.

 

Ashwagandha Întrebări frecvente

Când nu ar trebui să luați ashwagandha?

În timp ce ashwagandha este în general considerată sigură pentru majoritatea oamenilor, este posibil să nu fie potrivită pentru persoanele care sunt sau au oricare dintre următoarele:

  • Gravide sau care alăptează
  • Tulburări tiroidiene
  • Afecțiuni autoimune
  • Luarea de medicamente care afectează sistemul nervos central, cum ar fi sedative sau medicamente împotriva anxietății, sau pentru hipertensiune arterială sau tulburări tiroidiene.

 

Este ashwagandha sigură pentru a lua în fiecare zi și alături de alte vitamine?

Ashwagandha este un supliment cu rădăcini în medicina antică, potențialele sale beneficii pentru sănătate

Ashwagandha este în general considerată sigură pentru a fi administrată în fiecare zi, iar multe persoane o iau ca supliment zilnic. Dar, ca în cazul oricărui supliment, este mai bine să vă consultați cu furnizorul de servicii medicale pentru a determina dacă este potrivit pentru dumneavoastră și care ar fi doza potrivită.

În ceea ce privește administrarea de ashwagandha cu alte suplimente, nu există interacțiuni cunoscute între ashwagandha și alte vitamine sau minerale. Dar, din nou, cel mai bine este să respectați dozele recomandate și să discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale despre orice îngrijorare pe care o aveți în legătură cu administrarea împreună a suplimentelor.

 

Poți lua prea multă ashwagandha?

Deși nu există o limită superioară tolerabilă oficială sigură pentru ashwagandha, majoritatea studiilor au utilizat în siguranță doze cuprinse între 250 și 600 mg pe zi.

Administrarea unor doze mai mari de ashwagandha poate crește riscul unor posibile efecte secundare. Unele dintre acestea pot include:

  • Tulburări gastrointestinale, cum ar fi greață, vărsături și diaree
  • Dureri de cap
  • Amețeli
  • Insomnie

Utilizări ale ashwagandha

  • Poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății
  • Poate susține calitatea și cantitatea somnului
  • Poate îmbunătăți funcția cerebrală și memoria
  • Poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ din organism
  • Poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol
  • Poate îmbunătăți forța și rezistența musculară
  • Poate susține imunitatea

 

Mesaj de reținut

Ashwagandha își are rădăcinile în medicina antică și are multe beneficii potențiale pentru sănătate, printre care stresul, somnul, funcția cognitivă și inflamația.

Dar, la fel ca în cazul majorității suplimentelor, cel mai bine este să vă consultați cu un medic sau cu un profesionist din domeniul medical înainte de a o include în rutina zilnică de suplimente.

Ați apreciat acest articol?

CITIȚI URMĂTOARELE:

  1. Mandlik Ingawale, D. S., & Namdeo, A. G. (2021). Pharmacological evaluation of Ashwagandha highlighting its healthcare claims, safety, and toxicity aspects. Journal of dietary supplements, 18(2), 183–226. https://doi.org/10.1080/19390211.2020.1741484
  2. Singh, N., Bhalla, M., de Jager, P., & Gilca, M. (2011). An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines : AJTCAM, 8(5 Suppl), 208–213. https://doi.org/10.4314/ajtcam.v8i5S.9
  3. Vranić, L., Mikolašević, I., & Milić, S. (2019). Vitamin D Deficiency: Consequence or Cause of Obesity?. Medicina (Kaunas, Lithuania), 55(9), 541. https://doi.org/10.3390/medicina55090541
  4. Choudhary, D., Bhattacharyya, S., & Joshi, K. (2017). Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(1), 96–106. https://doi.org/10.1177/2156587216641830
  5. Bonilla, D. A., Moreno, Y., Gho, C., Petro, J. L., Odriozola-Martínez, A., & Kreider, R. B. (2021). Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on Physical Performance: Systematic Review and Bayesian Meta-Analysis. Journal of functional morphology and kinesiology, 6(1), 20. https://doi.org/10.3390/jfmk6010020
  6. Andallu, B., & Radhika, B. (2000). Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root. Indian journal of experimental biology, 38(6), 607–609.
  7. Pérez-Gómez, J., Villafaina, S., Adsuar, J. C., Merellano-Navarro, E., & Collado-Mateo, D. (2020). Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on VO2max: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 12(4), 1119. https://doi.org/10.3390/nu12041119
  8. Ziegenfuss, T. N., Kedia, A. W., Sandrock, J. E., Raub, B. J., Kerksick, C. M., & Lopez, H. L. (2018). Effects of an Aqueous Extract of Withania somnifera on Strength Training Adaptations and Recovery: The STAR Trial. Nutrients, 10(11), 1807. https://doi.org/10.3390/nu10111807
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein