Skip to main content
Nutriție

Știința adevărului sau ficțiune : dieta carnivoră

Știința adevărului sau ficțiune : dieta carnivoră
Echipa Myprotein
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Echipa Myprotein

Știința adevărului sau ficțiune : dieta carnivoră

Bine ai revenit la seria de ,,Știință a adevărului sau ficțiune”, seria de articole unde demascăm șau aprobăm cele mai noi trenduri din fitness, de la dietele cele mai controversate, până la ultimele antrenamente din trendingul TikTok. Așadar, haideți să aflăm părerea nutriționistului nostru Jenaed despre cea mai bogată dietă în carne de până acum… dieta carnivoră.Dieta carnivoră este cea mai populară apariție, fără să exagerăm. Nu este nimic nou, această dietă este cunoscută de o vreme. Aceasta presupune consumul exlcusiv al alimentelor de proveniență animale, fără plante, în principiu carne. Oamenii susțin că această dietă te va ajuta să slăbești, te va proteja împotriva diferitelor boli, va reduce inflamația și va crește nivelul de testosteron. Totuși, nicio cercetare despre dieta carnivoră nu a fost analizată. Întrecându-ne pe noi înșine… aceasta este concluzia completă pe care noi am realizat-o asupra dietei carnivore.

Ce este dieta carnivoră?

Adoptarea acestei diete presupune eliminarea completă a plantelor din consumul zilnic și consumul exlcusiv de carne, pește, ouă și o cantitate mică de produse lactate. Alimentele care se pot consuma sunt : carnea de vită, pui, porc, miel, curcan, somon, sardine, pește alb și cantități mici de smântână și brânză. Untul, untura și măduva sunt de asemenea permise.Dieta carnivoră încurajează consumul de apă și supa de oase și descurajează consumul de ceai, cafea și alte băuturi obținute din plante. Această dietă nu acordă nicio îndrumare atunci când vine vorba de numărul de calorii, cantitatea de mâncare consumată la o masă sau numărul de mese care trebuie consumat în fiecare zi. Majoritatea celor ce promovează această dietă sugerează ca fiecare să mănânce numărul de mese dorit și cantitatea de mâncare pe care o preferă.Carbohidrații sunt interziși. Acest lucru înseamnă excluderea fructelor, vegetalelor, cerealelor, alimentelor bogate în amidon, alunelor și legumelor deoarece dieta presupune consumul de carne, grăsime animală și ouă. Pare mai degrabă o dietă restrictivă, nu-i așa?Unele elemente specifice dietei carnivore pot duce la pierderea în greutate. Există studii care atestă faptul că o dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine, poate duce la pierderea în greutate - însă acest lucru este posibil doar printr-un deficit caloric. Această dietă nu presupune eliminarea categoriilor principale de alimente. Pierderea în greutate este posibilă datorită faptului că proteina poate crește rata metabolică și senzația de sațietate.

Dezavantajele dietei carnivore

Elimină fibrele

Eliminarea alimentelor obținute din plante presupune eliminarea fibrelor. Fibrele au foarte multe avantaje printre care se numără și:
  • eliminarea excesului de colesterol și de acid biliar din organism
  • asistarea sistemului imunitar
  • alimentarea bacteriei esențiale din sistemul intestinal

Pa, pa, carbohidrati 

Dieta carnivoră elimină drastic sau în totalitate carbohidrații. Atunci când elimini carbohidrații, influențezi eventual capacitatea creierului de a realiza diferitele procese cognitive… și avem nevoie de această capacitate a creierului să funcționeze la maxim.Creierul nostru funcționează cu glucoză - normal că este importantă!Corpul tău depinde de carbohidrați pentru energie. Creierul tău este în principal alimentat cu glucoză, iar carbohidrații oferă mușchilor energie. Împotriva credințelor care stau la baza dietei - carbohidrații nu sunt răi. Carbohidrații rafinați din fast food, băuturile bogate în zahăr și batoanele de ciocolată nu se aseamănă în niciun fel cu cei din cereale, fasole, fructe și legume. Sunt descompuși și digerați complet difert. În plus - imaginează-ți cum ar fi să nu mai consumi nicio bucată de ciocolată pentru restul vieții. Nu, mulțumesc.

Fără carbohidrați = fără legume

O dietă care elimină complet carbohidrații presupune eliminarea oricărui tip de vegetale. Vegetalele asigură diferiți nutrienți organismului care au rol important în funcțiile acestuia. Eliminarea vegetalelor înseamnă eliminarea micro-nutrienților, fibrelor și a multor alte lucruri bune din corpul tău. Această dietă nu este durabilă și nici sănătoasă.

Scumpă

Dieta carnivoră este de asemenea costisitoare. Liderii care susțin această dietă, recomandă consumul de carne de calitate superioară, precum carnea de vită care a fost hrănită în principal cu iarbă și somonul care a fost prins folosindu-se anumite metode specifice de pescuit - acest lucru nu este sustenabil având în vedere bugetul multora dintre noi.

Crește cantitatea de grăsimi saturate

Dieta carnivoră este bogată în grăsimi, colesterol și sare. Fiind dat faptul că dieta este alcătuită doar din alimente de origine animală, aceasta poate fi bogată în grăsimi saturate și colesterol. Grăsimile saturate pot ridica nivelul de LDL (colesterol rău), ceea ce poate duce la creșterea riscului de boli cardiace. Consumul alimentelor de acest gen, precum cărnurile procesate, poate duce la o cantitate mare de sodiu ingerată zilnic care este responsabilă pentru creșterea tensiunii arteriale, bolilor renale și alte consecințe negative.

Alimentele dietei carnivore

  • carne roșie
  • carne albă
  • carne obținută din organele animale
  • grăsime animală (untură)
  • păsări de curte
  • pește
  • fructe de mare
  • ouă
  • lactate (opțional)

While meat is nutritious and provides micronutrients and its own set of benefits, it should not be the only part of your diet. Following a restrictive diet like the Carnivore Diet may lead to deficiencies in some nutrients and the overconsumption of others.8  Diets that are rich in plant-based foods have been associated with a lower risk of certain chronic conditions too.9

Există vreun beneficiu atunci când vine vorba de dieta carnivoră?

Din moment ce dieta carnivoră exlcude consumul a multor carbohidrați rafinați precum biscuiți, torturi și produse de patiserie, este foarte probabil să consumi alimente mai sărace în aportul energetic și nutrițional. Aceste alimente sunt sărace în nutrienți benefici și de obicei bogate din punct de vedere caloric. Prin urmare, acestea trebuie să fie limitate într-o dietă echilibrată și sănătoasă. Este evident faptul că biscuiții, prăjiturile și produsele de patiserie consumate din când în când, nu reprezintă un lucru rău, aceastea aduc multe avantaje psihice și mentale - moderația este cheia.Carnea poate cu siguranță să joace un rol important într-un plan alimentar sănătos, însă concentrarea exlcusiv asupra cărnii este cu siguranță un dezavantaj din cauza lipsei fibrelor. Poți pierde în greutate prin dieta carnivoră deoarece este o dietă extremă care te privează de o mulțime de nutrienți necesari. Pierderea extremă în greutate este întotdeauna un pericol pentru organism, fiind probabil să ducă la creșterea în greutate pe termen lung, deoarece asemenea diete restrictive sunt rar susținute pe termen lung.

Verdictul

Dieta carnivoră este supraapreciată, fără să aibă o bază științifică și fără să existe vreun studiu care să-i ateste beneficiile. Prin eliminarea alimentelor integrale din dieta, îți vei lipsi organismul de nutrienți esențiali. Dieta extremă este destructivă pentru organism și minte și te poate expune unui risc ridicat de mâncat excesiv și dezordonat și probleme de sănătate pe termen lung. Există de asemenea o probabilitate ridicată ca toată greutate pierdută să fie pusă la loc deoarece dieta carnivoră nu poate fi ținută la nesfârșit.good chance that you’ll put that weight right back on because you can’t be a carnivore forever and it is certainly not sustainable. Considerăm că această dietă este astfel: Știința Ficțiunii
Echipa Myprotein
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Echipa Myprotein
myprotein