Skip to main content
Nutriție

Jack a devenit vegan timp de o săptămână – Iată ce s-a întâmplat…

Jack a devenit vegan timp de o săptămână – Iată ce s-a întâmplat…
Evangeline Howarth
Scriitor si expert4 ani Ago
Vezi profilul lui Evangeline Howarth

Studiile au arătat că o dietă vegană sau vegetariană poate fi incredibil de benefică pentru mediul înconjurător, producția de animale fiind numită ca un propulsor cheie pentru probleme precum defrișări, deșertificări și răspândirea bolilor. Acestea fac ca unele persoane să reconsidere alegerile lor alimentare în favoarea unei diete vegane. 

În timp ce este dovedită ca fiind mai bună pentru mediul înconjurător, chiar este o dietă vegană benefică pentru sănătatea ta? Pentru a încerca să răspundem la această întrebare am rugat unii din ambasadorii noștri să devină vegani pentru o săptămână pentru a vedea ce impact a avut asupra vieții lor mâncatul complet ”verde”.

Jack Lenton, entuziastul științific, a fost dornic să ia parte pentru a vedea dacă ar putea renunța la carne și lactate și încă să își atingă țelurile. Cu o diplomă în Știința exercițiilor și cercetări publicate în Jurnalul Societății Internaționale de Nutriție Sportivă, Jack trăiește și respiră fitness atât pentru el cât și pentru clienții săi.

Contul său de Instagram este plin de sfaturi și trucuri folositoare pentru ca urmăritorii săi să poată beneficia de cât mai mult din antrenamentele lor. Iubim acuratețea sa de verificare a datelor când vine vorba de tehnică în antrenamente cât și pasiunea și mândria pe care o are pentru clienții săi. Așadar, cum i s-a părut un stil de viață total ”verde” ?

Cum este viața ta de zi cu zi?

“Mă antrenez zilnic și urmez principii alimentare flexibile modificate. Voi atinge ținte totale de calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi dar mă și asigur că necesitățile mele de fibre și micronutrienți sunt atinse. Ceva chiar unic la dieta mea este că o pregătesc să fie și  convenabilă și cu un timp de preparare/ gătire minim.

De exemplu: în loc de orez, voi consuma rondele de orez, voi cumpăra toată carnea mea gătită de dinainte și grăsimile sunt surse simple precum unt de arahide. Folosesc MULTĂ pudră proteică, pudră de carbohidrați și suplimente convenabile precum creatina, multivitaminele, vitamina D și omega 3.”

De ce să devii vegan?

“Am tresărit la șansa unei provocări vegane, având mulți clienți online care sunt vegetarieni, vegani și cu o dietă bazată pe plante în întregime. Introducându-mă într-o săptămână de dietă ca a lor îmi va oferi o mai bună înțelegere și empatie pentru situația lor și bijuterii de cunoștințe care îmi vor îmbunătăți măestria în antrenare.”

Va fi la fel de dornic la sfârșitul săptămânii sau va fi sătul de mâncatul de legume?

Ce ai mâncat?

5:30am – Mic dejun (și pre- antrenament): Amestec proteic vegan cu aromă de ciocolată fină, 1 ceașcă de ceai cu lapte de ovăz.

8:00am – Post- antrenament: Iaurt de soia cu vanilie, cupă de ciocolată de soia, zmeură și  Amestec proteic vegan (fără aromă) amestecate împreună.

12:00 – Prânz: Baton proteic vegan, fasole amestecată, salată, roșii și sfeclă.

4:30 – Cină: Amestec proteic vegan cu aromă de ciocolată fină, linte roșii curățate, brocoli, orez, ciuperci, porumb, roșii.

9:00 – Înainte de somn: Amestec proteic vegan cu aromă de ciocolată fină

Cum te-ai simțit în fiecare zi?

“În prima zi m-am simțit entuziasmat de provocare. Mâncarea a fost o chestiune de comoditate pentru mine în ultimele luni datorită punerii energiei și timpului meu în întregime către clienții mei online și aceasta a fost o oportunitate să injectez ceva creativitate înapoi în mesele mele.

Pe parcursul următoarelor zile m-am simțit genial de prezent pe parcursul tuturor meselor mele și conștient de tot ceea ce mâncam. Știu că mulți vegani o descriu ca pe un stil de viață mai degrabă decât o dietă și pot să văd de ce a devenit o parte atât de proeminentă a identității oamenilor în acest caz, chiar te asociezi cu ea și îți ocupă o mare parte din viața ta.”

“Până în ziua 6 și 7 am realizat cât de mult mă bazam pe suplimente (obiceiurile vechi mor greu) pentru aportul meu de proteine și cred că asta e datorită faptului că antrenamentele mele se concentrează pe aspectul meu fizic, să rămân definit și să mențin toată masa mea musculară. Este dificil să menții carbohidrații la un nivel relativ scăzut prin surse de proteine de calitate vegane precum linte și fasole, deci Amestecul proteic vegan a fost o binecuvântare.”

După cum puteți vedea, Jack nu a văzut nicio diferență în forma sa fizică după doar o săptămână de mâncat vegan. Așa cum e cu fiecare dietă, necesită timp și  dedicare pentru a vedea o schimbare dar este interesant că Jack nu a avut nicio experiență negativă în mod particular în timp ce a mâncat legume.

Ce ai învățat?

“Simt că am re- învățat multe despre bucuria mâncării. Alegând-o cu o considerație atentă, preparând-o cu intenție și consumând cu o prezență conștientă. Deși am avut cunoștințe solide și date științifice despre veganism și înainte- precum combinația de aminoacizi necesară pentru realiza proteine complete- aceasta m-a învățat mai multe despre mâncatul de zi cu zi ca vegan și cum se manifestă această experiență în lumea noastră modernă.”

Ținându-te de o dietă strictă așa cum face Jack te poate duce să vezi mâncarea ca pe combustibil mai degrabă decât mâncatul de plăcere. Este grozav să vedem că prin consumul unei diete bazate pe plante i-a permis să se reconecteze cu mâncarea și să revină la a se bucura de ceea ce mănâncă.

https://www.instagram.com/p/BmHA292gEzo/?utm_source=ig_embed

Ce vei face mergând înainte?

“Voi reveni la dieta mea obișnuită, deoarece înțeleg scopul pe care îl servește în viața mea în acest moment și am întreținut-o pentru motive specifice. Am spus pe parcursul acestei săptămâni că mă pot vedea ca fiind vegan în viitor când voi fi într-o fază diferită a vieții mele și mă simt capabil să ofer acestei abordări de stil de viață, timpul și atenția potrivită pe care o merită.

Nu sunt sub nicio iluzie, ar fi posibil pentru mine acum dar nu este o prioritate. Îi respect pe cei care o fac o prioritate din moment ce există valoare serioasă în a fi mai conectat cu mâncarea ta și de unde provine.”

Aceasta este o alegere echitabilă din partea lui Jack. A te ține de ceea ce funcționează pentru corpul tău, stil de viață și fericire este aspectul cel mai important al oricărei diete de care te apuci- și știind că acestea se pot schimba este de asemenea vital. Este, de asemenea, important să ai aportul necesar de nutrienți potriviți din dieta ta- consumând legume trebuie să ai grijă că nu îți lipsesc nutrienți cheie precum vitamina B12.

Mesaj de luat acasă

Suntem foarte bucuroși că provocarea vegană a lui Jack a fost o experiență pozitivă. Dacă înveți ceva din conturile sale online este că dă importanță învățării și în a se provoca- chestiuni care această provocare cu siguranță i-au oferit. Faptul că ar putea accepta provocarea pe normă întreagă într-o bună zi este, de asemenea, foarte entuziasmant. A arătat că ceea ce are nevoie corpul și mintea ta acum s-ar putea schimba în câțiva ani așadar continuă să testezi apele, testează-te și încearcă lucruri noi, exact ca Jack- cine știe, s-ar putea să devii vegan chiar tu.

Evangeline Howarth
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Evangeline Howarth

Evangelina a practicat sport de performanță de la o vârstă frage. În calitate de instructoare calificată de către RYA, ea știe care este importanța unei alimentații corecte pentru sporturile extreme și de anduranță, în special datorită experiențe sale în echipa GBR și fiind capitanul și antrenoarea primei echipe de la Universitate.

În timpul liber, lui Evangeline iubește alergatul - în special maratonul. Timpul liber și-l pretece practicând sporturile pe apă sau făcând drumeții. În nopțile ei favorite face sesiune de HIIT sau genuflexiuni în sală înainte de a se bucura de alimente picante și de o tonă de legume.

Vezi mai multe despre experiența lui Evie aici.

myprotein