Skip to main content
Suplimente

Ce este taurina? | Beneficiile taurinei & efecte secundare

Ce este taurina? | Beneficiile taurinei & efecte secundare
Myprotein RO
Scriitor si expert1 an Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Dacă ați găsit taurină listată în ingredientele băuturii energizante, s-ar putea să vă întrebați exact ce este și ce face. Spre deosebire de unele dintre celelalte ingrediente din acea băutură, aceasta nu este o substanță chimică înfricoșătoare, ci un aminoacid. Iată tot ce trebuie să știi despre taurină.

Ce este taurina?

Taurina este un aminoacid care apare în unele alimente de origine animală și în mod natural, în unele țesuturi ale corpului nostru. Taurina alcătuiește o mare cantitate din aminoacizii „liberi” care circulă în organism în loc să formeze proteine. Conține sulf, ceea ce îl face comun în multe dintre funcțiile fiziologice ale organismului. Rolul său în multe suplimente legate de energie și reacțiile lui îl face un ingredient comun în băuturile energizante și suplimentele aferente.

De unde provine?

Taurina se regăsește în mod natural în corpul tău, dar se găsește și în sursele comune de alimente de origine animală. Cele mai ridicate niveluri de taurină din alimente se găsesc în carne, pește și produse lactate. Este considerată „condiționat esențială” pentru dieta umană, ceea ce înseamnă că organismul are unele dintre ele, dar are nevoie să obțină și mai mult din alimentație. Sănătatea precară și afecțiunile sunt adesea asociate cu niveluri scăzute de taurină, ceea ce implică faptul că este esențială pentru a ajuta la prevenirea problemelor de sănătate. De asemenea, se găsește într-un nivel mai scăzut pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce înseamnă că ar putea juca un rol în îmbătrânire.

Ce face?

Taurina joacă un rol în multe funcții ale celulelor musculare legate de mișcarea ionilor de calciu, precum și procesul în care ATP, moleculele energetice ale celulei, sunt răsturnate. De asemenea, ajută la stabilizarea membrilor celulei, la antioxidare (procesul de protejare a celulelor de deteriorarea radicalilor liberi), reglarea echilibrului fluidelor și stimularea glicolizei și glicogenezei (procese energetice). Mai simplu spus, taurina pare să fie implicată în multe dintre procesele legate de utilizarea energiei și funcția musculară. Din acest motiv, cercetătorii sunt fascinați de toate efectele posibile ale taurinei asupra exercițiilor fizice și a performanței.

Beneficii ale taurinei

Taurina are impact asupra sănătății

Taurina este considerată un nutraceutic datorită efectelor sale numeroase asupra sănătății, inclusiv tratamentul oboselii și al mușchilor și îmbunătățirea funcției imunitare.

Poate avea efect asupra mușchilor și a performanței

Cele mai dezirabile efecte potențiale ale taurinei sunt legate de performanță și mușchi, ca un posibil ajutor ergogenic (de îmbunătățire a performanței).Deci, te poate face cu adevărat mai puternic și mai rapid?Beneficiile propuse ale suplimentării cu taurină sunt legate de impactul acesteia asupra performanței și asupra țesutului muscular. Un studiu a testat performanța de alergare după suplimentarea cu taurină, dar nu s-au observat îmbunătățiri semnificative. Cu toate acestea, nivelurile crescute de taurină după antrenament au fost legate de o recuperare mai rapidă și de un stres oxidativ mai mic asupra țesutului muscular.

Poate îmbunătăți performanța în antrenament

Un studiu mai recent s-a bazat pe această idee și a arătat o îmbunătățire semnificativă a performanței în timpul exercițiilor de anduranță după o singură doză de taurină. Acest lucru implică faptul că culturiștii și sportivii bazați pe cardio ar putea beneficia de administrarea acesteia înainte de antrenament. Un alt studiu a arătat că mușchii au fost capabili să susțină o sarcină mai mare înainte de contracție, ceea ce înseamnă că mușchii pot suporta un stres mai mare pentru perioade mai lungi de timp.Taurina are un mare potențial de a ajuta la îmbunătățirea recuperării după un antrenament intens cu greutăți prin reducerea stresului oxidativ al exercițiului asupra mușchilor după antrenament. Deși studiul menționat anterior nu a arătat o îmbunătățire semnificativă a performanței alergării, subiecții au prezentat creșteri mici ale vitezei și scăderi ale ritmului cardiac, ceea ce sugerează că au lucrat mai eficient după suplimentare.

Acționează ca un antioxidant și îmbunătățește recuperarea

Taurina pare să acționeze ca un antioxidant puternic care îmbunătățește răspunsul de recuperare al organismului. Deci, poate avea dublu rol, prevenind deteriorarea și stresul generat de antrenament, dar și accelerând reconstrucția mușchilor. Deoarece este un ingredient obișnuit în băuturile energizante, s-a crezut adesea că taurina în combinație cu cofeina este o cerință pentru efecte ergogenice, cu toate acestea, un studiu care a folosit taurina singură a arătat încă un impact pozitiv.Cercetările în domeniul suplimentării cu taurină sunt încă noi și limitate la studii care s-au concentrat pe diferite grupuri de sportivi din diferite sporturi și în diferite condiții. Din acest motiv, impactul promițător al taurinei ar trebui investigat în continuare pentru a ajuta sportivii să se informeze mai bine despre cum este utilă pentru ei.

Suplimente cu taurină | Siguranță & dozaj

Studiul care a arătat beneficiile de rezistență ale taurinei a avut recomandări variate între 1 și 6 grame într-o singură doză. Datorită prezenței sale în multe alimente de origine animală, poate fi necesar în cantități mai mari pentru vegetarieni sau vegani. De asemenea, poate prezenta un efect mai mare la aceste categorii dacă funcționează de obicei cu niveluri suboptime de taurină și apoi încep să suplimenteze dozajul. Niciunul dintre studii nu a arătat efecte secundare negative ale consumului de taurină, dar orice supliment poate afecta alte medicamente sau condiții de sănătate. Cel mai bine este întotdeauna să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe cu un nou supliment.

Mesaj de încheiere

Taurina este o modalitate simplă de a vă spori nevoile de suplimente cu potențiale îmbunătățiri ale performanței și un impact clar asupra accelerării și recuperării musculare. Are proprietăți antioxidante puternice, chiar și atunci când nu este utilizat împreună cu cofeina. Nivelurile sale în scădere pe măsură ce îmbătrânești înseamnă că suplimentarea poate ajuta la reducerea unora dintre efectele negative ale procesului de îmbătrânire. Deci, fie că este în băutura ta energizantă, friptura de vineri seara sau ca supliment, taurina ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a te simți în formă maximă.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein