Skip to main content
Nutriție

Shake-urile proteice cauzează acnee?

Shake-urile proteice cauzează acnee?
Myprotein RO
Scriitor si expert1 an Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

Joe Fazer se descrie ca fiind "un tip tipic de sală de sport", care se bucură de antrenament, de pui și orez și, evident, de shake-urile proteice zilnice.

Dar Joe a suferit de erupții acneice grave și, în timp ce încearcă să afle cauza, se întreabă dacă shake-urile proteice au vreun efect?

O căutare rapidă pe Google arată că un consum prea mare de proteine din zer riscă să provoace erupții de acnee.

Dar Joe nu s-a mulțumit cu un răspuns de pe internet - a vrut să testeze acest lucru.

Testarea

Joe a adunat cinci dintre prietenii săi care sunt, de asemenea, practicanți obișnuiți ai sălii de sport pentru a-și testa teoria.

În următoarele 30 de zile, urmau să bea câte 3 shake-uri proteice pe zi - în total 90 de shake-uri pe parcursul celor 30 de zile. Aceasta reprezintă mai multe proteine decât cantitatea recomandată, pentru a testa dacă un consum excesiv de proteine din zer ar afecta pielea prietenilor săi.

Joe nu le-a spus prietenilor săi care era scopul experimentului - tot ce trebuiau să facă era să bea shake-urile timp de 30 de zile și să îi raporteze lui Joe.

https://youtu.be/Ft7xKW_HqTg

Rezultate

Hal, unul dintre prietenii care au participat la experiment, a observat că pielea lui s-a deteriorat puțin după o săptămână - iar câțiva dintre ceilalți au observat că au apărut câteva pete pe piele în cele 4 săptămâni.

La sfârșitul celor 30 de zile, 3 din cei 5 băieți au spus că au observat câteva pete în plus în cele 30 de zile, iar 2 au spus că nu au observat nimic.

Joe a arătat fotografii ale lui Ben pe parcursul celor 30 de zile. Ben a spus că a observat câteva pete în plus, dar în timp ce Joe răsfoiește fotografiile zilnice, a comentat că a fost "foarte, foarte mic".

Verdictul final al lui Joe

Shake-urile proteice provoacă acnee?

'Da, este posibil să provoace câte un mic coș ciudat pe ici pe colo, dar în cele din urmă aceste mari erupții de acnee pe care le puteți avea nu sunt din cauza shake-urilor proteice. Va fi vorba de un alt factor pe care trebuie să îl rezolvi. '

'Sfatul meu? Continuă să consumi shake-uri proteice'.

Verdictul meu final

Deocamdată, nu avem nicio dovadă cu adevărat solidă care să sugereze că proteinele din zer provoacă acnee.

Majoritatea datelor de care dispunem sunt observaționale și sau se bazează pe rapoarte de caz, iar acestea nu sunt fiabile pentru a trage concluzii reale, deoarece nu există grupuri "de control" cu care să comparăm subiecții și nici nu există o modalitate reală de a determina cauza potențială a apariției acneei.

Legătura dintre consumul de produse lactate și acnee este mai solidă, dar rămân întrebări. Ne bazăm în continuare pe date observaționale (deși mai multe de data aceasta) și, în cea mai mare analiză pe această temă din acest moment, datele colectate au fost obținute prin reamintirea dietei (care este în mod notoriu inexactă).

În plus, nu toate produsele lactate s-au dovedit a contribui la exacerbarea acneei. În analiza menționată mai sus, cercetătorii au constatat că atât iaurtul, cât și brânza nu au fost asociate în mod semnificativ cu apariția acneei.

Este important de reținut că pot exista persoane care sunt mai predispuse genetic la declanșarea acneei atunci când consumă anumite alimente .

Alimentele lactate au fost evidențiate ca fiind un potențial factor de risc, dar și alimentele cu un conținut mai ridicat de zahăr, precum și alimentele grase... și asta doar în ceea ce privește alimentele!

Alți potențiali factori de risc includ; istoricul familial, supraponderalitatea, obezitatea, pielea grasă sau mixtă, ciclurile menstruale neregulate, fumatul, utilizarea necorespunzătoare a produselor cosmetice, utilizarea pe termen lung a aparatelor electronice, calitatea slabă a somnului, stresul, temperaturile ridicate, expunerea la soare, poluarea aerului și multe altele.

Așadar, înainte de a da vina direct pe pudra proteică ar fi bine să bifați mai întâi toate aceste alte elemente posibile - de obicei, erupțiile acneice apar în prezența unei constelații de probleme; foarte rar puteți izola vina pe un singur lucru.

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein