Skip to main content
Nutriție

Ce este Trans-Resveratrolul? | Beneficii, Efecte adverse, Dozare

Ce este Trans-Resveratrolul? | Beneficii, Efecte adverse, Dozare
Claire Muszalski
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Resveratrolul este motivul din spatele noțiunii că vinul roșu poate aduce beneficii pentru sănătatea dumneavoastră.

Acest compus polifenolic care se găsește în struguri poate fi benefic pentru organism deoarece cercetătorii de la Universitatea Harvard au arătat că șoarecii hrăniți cu resveratrol au o speranță de viață cu 25% mai mare decât șoareci similari care nu au fost expuși resveratrolului și nu s-au îngrășat atunci când au primit o dietă bogată în grăsimi și bogată în calorii.

În acest articol vă vom prezenta dovezile care stau la baza beneficiilor resveratrolului și în special, al Trans Resveratrolului, precum și unele dintre efectele secundare potențiale. 

Polifenolii

Polifenolii sunt un grup specific de compuși vegetali despre care s-a considerat că au beneficii pozitive pentru sănătate. Există aproximativ 8.000 de tipuri în natură, resveratrolul fiind unul dintre ele.

Aceste molecule se găsesc în general  în pielea plantelor și acționează pentru a le proteja de stresul mediului. Printr-un concept de xenohormeză, plantele răspund la stres schimbându-se la  nivel molecular (cum ar fi acumularea de resveratrol în pielea plantelor), ceea ce duce la inducerea unui răspuns biologic benefic și protector la animalele care au consumat planta respectivă.

Ce este trans-resveratrolul?

Trans-resveratrolul este unul dintre izomerii (structurile moleculare) resveratrolului, cis-resveratrolul fiind celălalt. Pur și simplu, trans-resveratrolul apare cu atomi de hidroxid pe laturile opuse ale moleculei, unde cis-resveratrolul are atomii de hidroxid pe aceeași parte.

Se consideră că trans-resveratrolul are cea mai mare activitate biologică a celor doi izomeri.

Interesul pentru resveratrol provine parțial din efectele cardioprotectoare ale consumului de vin roșu.

Cercetătorii spun că un consum de vin mai mare decât media la această grupă îi poate proteja de problemele cardiologice. Totodată, aceștia au cercetări ample asupra componentelor vinului pentru a descoperi care elemente oferă acest rol protector.

În 1992, resveratrolul a fost examinat mai atent și identificat ca o componentă cheie a pielii strugurilor pentru această funcție.

De la această descoperire, s-au întreprins cercetări suplimentare care arată că resveratrolul prezintă și efecte antiinflamatoare și anti-oxidante; precum și o capacitate uimitoare de a extinde durata de viață la diferite animale.

Ce face Trans-Resveratrol și care sunt beneficiile sale?

Există multiple beneficii ale trans-resveratrolului pentru sănătate și, prin diferite mecanisme s-a demonstrat că acest compus previne deteriorarea celulelor și ajută la menținerea sănătății.

1. Trans-Resveratrolul ca antioxidant.

În primul rând, o serie de efecte sistemice pe care le oferă resveratrolul sunt prin capacitatea sa de agent anti-oxidant și antiinflamator.

Spre exemplu, resveratrolul are capacitatea de a induce activitatea unei proteine cheie (PGC-1) care are ca rezultat mai multă energie celulară (de exemplu, mușchi, creier, inimă) pentru a reduce leziunile celulare.

Cu mai mulți mitocondrii disponibili în mușchi, poate fi administrat mai mult oxigen pentru a ajuta fosforilarea oxidativă, care poate ajuta la performanța de rezistență la efort.

2. Trans-Resveratrolul poate ajuta neuroprotectia

Pe lângă beneficiile pentru sistemul cardiovascular, s-a observat că resveratrolul are și un efect protector asupra sistemului nervos.

Pentru o serie de afecțiuni neurologice degenerative, resveratrolul pare să aibă un beneficiu în prevenirea modificărilor degenerative.

Trans-Resveratrolul influențează o varietate de căi metabolice pentru a reduce daunele aduse țesutului cerebral în timp.

3. Trans Resveratrolul poate avea proprietăți anti-îmbătrânire.

Probabil unul dintre cele mai uimitoare mecanisme fiziologice furnizate de resveratrol este legat de efectul său remarcabil asupra procesului de îmbătrânire. Acest mecanism se învârte în jurul unui grup distinct de enzime numite sirtuine, care sunt eliberate în prezența resveratrolului.

Se crede că funcția principală a acestor enzime constă în promovarea supraviețuirii și rezistenței la stres, iar în unele forme de animale inferioare (viermi și muște) genele care codifică sirtuinele sunt asociate cu o viață mai lungă, această asociere fiind văzută și la mamifere.

Studii de resveratrol

Un studiu special a împărțit un grup de șobolani în trei grupuri dependente de dieta căreia i-a fost atribuit grupul: dietă controlată VS dietă bogată în grăsimi VS dietă bogată în grăsimi și resveratrol.

După cum vă puteți aștepta, grupul cu diete bogate în grăsimi a arătat o incidență mai mare a bolilor și a murit mai devreme, cu toate acestea, șobolanii cărora li s-a administrat resveratrol au trăit atât timp cât grupul de control

De asemenea, au prezentat semne reduse de boli cronice. Creșterea duratei de viață observată cu suplimentarea cu resveratrol este luată în considerare datorită activării sale puternice a unei anumite gene (care este critică pentru îmbătrânire) numită SIRT1. Activarea acestei gene influențează o serie de procese și este activată în special în perioadele de restricție calorică (aparent ca un mecanism de supraviețuire) 

Acest lucru este susținut în continuare cu studii care arată că resveratrolul ar putea prelungi viața unei anumite specii de pești cu 59%, cu menținerea funcțiilor cerebrale și motorii în timpul îmbătrânirii.

Acum, deși rămâne întrebarea dacă această îmbunătățire a SIRT1 de către resveratrol s-ar putea transfera la oameni, ea rămâne un domeniu de interes științific acut în comunitatea de îmbătrânire și cercetare a bolilor.

Surse de Trans-Resveratrol?

După cum am menționat mai sus, vinul este o sursă foarte întâlnită de resveratrol, cu toate acestea, nu toate vinurile sunt create în mod egal.

Vinul roșu (de exemplu Pinot Noir) are o concentratie de resveratrol de până la 14mg pe litru, în timp ce vinul alb are mai puțin de 0,1 mg pe litru. Acest lucru ar indica importanța culorii strugurilor atunci când alegi o sursă a acestui compus.

Cu toate acestea, chiar și un suc de struguri roșii conține doar 0,5 mg pe litru, iar un strugure întreg conține 3,54g pe gram, indicând astfel importanța concentrației de resveratrol din piele, care este accentuată și acumulată în procesul de realizare al vinului.

Alte surse de resveratrol sunt arahide (maximum 1,92g pe gram) și planta japoneză Knotweed, care are o concentrație de 0,524mg pe gram.

Compounding Pharmacy of America recomandă doze clinice între 500-1500mg pe zi pentru tratamentul bolii, dar o persoană sănătoasă probabil nu are nevoie de doze atât de mari. Majoritatea suplimentelor vin în doze de aproximativ 500mg.

Efectele secundare

Studiile care examinează efectele resveratrolului arată că suplimentarea este foarte sigură pentru oameni. De exemplu, un studiu special a arătat că 5g de resveratrol zilnic nu au prezentat efecte adverse.

Rezultate similare au fost observate într-un alt studiu, care a susținut utilizarea a 4g pe zi pentru o perioadă de 3 luni fără efecte secundare.

Reține

Scopul acestui articol nu este de a te convinge de potențialul resveratrolului de a îți spori șansele către viața eternă.

În schimb, vrem doar să vă arătăm potențialele beneficii pe care le poate oferi pentru a vă îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, metabolică și neurologică.

FAQ

Ce este Trans-veratrolul?

Trans-veratrolul este unul dintre izomerii resveratrolului, cercetat pentru a avea proprietăți antiinflamatorii și anti-oxidante.

Care sunt beneficiile Trans-veratrolului?

S-a dovedit că trans-veratrolul are o serie de proprietăți, inclusiv antiinflamatoare, neuroprotectoare și antiîmbătrânire.

Care sunt sursele Trans-Veratrolului?

Vinuul roșu, arahidele și nucile japoneze conțin trans-veratrol.

Care sunt efectele secundare ale Trans-Veratrolului?

Nu au existat efecte secundare adverse atribuite aportului de trans-veratrol.

Articolele noastre ar trebui utilizate numai în scop informativ și educativ și nu sunt destinate a fi luate ca sfaturi medicale. Dacă sunteți îngrijorat, consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua suplimente alimentare sau înainte de a aduce orice modificări majore în dieta dumneavoastră.

Claire Muszalski
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Dietetician autorizat Claire este dietetician si antrenor autorizat de către Academia de Nutritie și Dietă  și de către Consorțiul International pentru Sănătate și Antrenament. Ea are licența în Știința și Biologie și diploma de Master în nutriție și dietă de la universitatea din Pittsburgh.

Vorbitul și scrisul despre mâncare și fitness - aceste două lucruri stau la baza cunoștințelor lui Claire. Ea iubește ideea de a ajuta pe alții să-și atingă obiectivele în materie de sănătate și bunăstare.

Claire este de asemenea certificată ca fiind instructor de ciclism indoor și iubește să alerge și să facă yoga. Atunci cand nu este preocupată de antrenament și nutriție, obișnuiește să meargă la diferite evenimente sportive din orașul ei natal, Pittsburgh sau sa gătească pentru familia sa.

Află mai multe despre experienta sa aici.

myprotein