Skip to main content
Antrenament

Yoga pentru eliberarea stresului | Tehnici de relaxare

Yoga pentru eliberarea stresului | Tehnici de relaxare
Myprotein RO
Scriitor si expert3 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Ai auzit de numeroasele beneficii ale yoga până acum (tonifiere, flexibilitatea articulațiilor, întărirea mușchilor, pentru a numit câteva) dar dincolo de avantajele considerabile față de sănătatea ta fizică, acum s-a dovedit că yoga face lucruri grozave în lupta ta împotriva stresului. Pasionații de yoga avizi vor aprecia deja virtuțiile calmante ale artei yoga. Nici nu trebuie să fii un expert hipermobil pentru a aprecia efectele calmante pe care yoga le poate avea asupra nivelurilor tale de stres; chiar și puțin pătruns într-o sesiune ușoară de poziții poate liniști mintea și poate oferi puțin răgaz dacă nu cumva doar din liniștea de a te concentra asupra respirației și menținerii echilibrului, în timp ce scapi de câteva dureri musculare. Sănătatea ta fizică și mentală sunt conectate intrinsec și ce este bun pentru corpul tău poate oferi beneficii și minții tale. O analiză a unui studiu a descoperit că  persoanele care practică așa zise intervenții minte-trup (MBI- mind body interventions) precum yoga, meditație și Tai Chi, produc cantități semnificativ mai scăzute de molecule care activează genele provocatoare de inflamații.

Yoga pentru stres

Un studiu de la universitățile din Coventry și Radboud a analizat 18 studii cu 846 de participanți, descoperind că persoanele care practică MBI produc cantități semnificativ mai scăzute de molecule care activează genele provocatoare de inflamații.   

Aceste molecule sunt eliberate după un eveniment stresant datorită răspunsului ”luptă sau fugi”. Anchetatorul principal Ivana Buric de la University of Coventry a spus: ”Milioane de oameni din jurul lumii se bucură deja de beneficiile asupra sănătății ale MBI precum yoga sau meditație dar ceea ce ei poate nu realizează este că aceste beneficii încep la un nivel molecular și pot modifica modul în care codul nostru genetic își vede de treabă.””Mai simplu spus, MBI determină creierul să conducă procesele noastre ADN pe o cale care îmbunătățește bunăstarea noastră.”  Pentru cei care încă nu stăpânesc mișcările delicate și totuși pline de intenție din yoga sau descoperă că membrele lor inflexibile sunt mai degrabă deranjate decât ușurate prin încercarea de a duce piciorul în spatele capului, yoga poate părea o experiență stresantă- însă, s-ar putea să nu faceți pozițiile potrivite.   Pozițiile din așezat te pot ajuta să te simți calm și pot ajuta la o stare mai mult meditativă când ai nevoie să reflectezi. Pozițiile din picioare pe de altă parte te pot face să te simți mai în putere trezind în același timp mușchii tăi și concentrându-te pe mintea ta. 

Principalele poziții de Yoga

Un sondaj, care cuprinde profesioniști experimentați și începători în yoga, sugerează că unele poziții sunt mai relaxante decât altele. Așadar dacă ești în căutarea unui punct bun de început pentru cea mai relaxantă sesiune posibilă, acestea sunt 5 cele mai calmante poziții: 

Poziția copilului (Balasana): Această poziție calmantă de bază este una la care te întorci de mai multe ori în timpul unei sesiuni de yoga. 

Poziția podul (Setu Bandha Sarvangasana): Această poziție eliberatoare de încordare te poate ajuta să te destinzi.

Poziția mortului (Savasana): Aceasta poate fi considerată una dintre cele mai ușoare poziții de yoga dar când stresul te-a acaparat, să stai nemișcat poate fi o provocare. Această poziție declanșează răspunsul tău de relaxare. Consideră că exersezi să te relaxezi.  

Aplecare intenționată în față (Uttanasana): Această poziție tranzițională poate ajuta la ameliorarea tensiunii atunci când este menținută ca o poziție de sine stătătoare. 

Poziția vulturului (Garudasana): Această poziție ușurează umerii tăi unde se adună mare parte din încordarea ta după o zi provocatoare. Echilibrarea concentrează mintea, punându-ți gândurile în ordine. 

Mesaj de luat acasă

Stresul fiind, din păcate, o parte a vieții de zi cu zi pentru mulți dintre noi, să ne luăm momente de liniște pentru mintea și trupul nostru pentru a ne destinde este mai important ca niciodată. Yoga poate fi salvarea ta după o zi stresantă, doar așteaptă ca tu să o încerci.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein