Skip to main content
Antrenament

Câteva sfaturi pentru arderea grăsimilor

Câteva sfaturi pentru arderea grăsimilor
Nicolae Gabriel
Scriitor si expert6 ani Ago
Vezi profilul lui Nicolae Gabriel

Câteva sfaturi pentru arderea grăsimilor

O selecție de câteva ponturi bune pentru scăderea în greutate

Ok, te-ai hotărât că este timpul să mai dai jos câteva kilograme și ești în căutarea câtorva sfaturi care sa te ajute în primii pași către o dietă eficientă. Ai mai jos câteva sfaturi pentru arderea grăsimilor.În primul rând, trebuie să înțelegi că cel mai important aspect în tot acest este alimentația, nimic nu bate nutriția când vine vorba de pierderea în greutate. Apoi, trebuie să te înarmezi cu timp și mai ales răbdare și seriozitate, deși nu este un proces complicat, majoritatea indivizilor își pierd elanul pe parcurs și nu din cauza impedimentelor cât a faptului că nu sunt suficient de hotărâți, sau să îi mai spunem altfel, motivați.Apoi, marea majoritatea a celor care încep o dietă au convingerea că cea mai eficientă soluție este un program dur de cardio combinat cu o dietă cât mai săracă. Ceea ce este cât nu se poate de greșit.Chiar dacă suntem în perioada unui regim alimentar trebuie să înțelegem că organismul nostru are nevoie (în continuare) de nutrienți esențiali, iar faptul că îl privam de acestea nu înseamnă că obținem pierderi spectaculoase de grăsime, nu doar de grăsime cel puțin pentru că odată privat de macronutrienți esențiali organismul se îndreaptă către musculatura pentru surse noi de proteine, ceea ce conduce la catabolism respectiv pierderea atât a grăsimii corporale cât și a masei musculare, proces ce în perioada de regim este ultimul lucru pe care îl dorim.Un program eficient trebuie să includă atât cardio (ca o recomandare pentru începători nu mai mult de 2-3 ședințe pe săptămână eventual după terminarea antrenamentului) în combinație cu exerciții de bază respectiv antrenamente pentru forță și rezistență.După ce ați pus la punct un program echilibrat care să cuprindă toate aceste categorii, asigurați-vă că acordați organismului suficientă odihnă pentru refacere. Uneori perioadele de pierdere în greutate sunt destul de solicitante (combinația antrenament greutăți plus cardio plus deficit caloric) pentru organism, articulații, fibre musculare, tendoane, etc așadar trebuie să îți asiguri și zile de pauză, somn suficient și o alimentație corespunzătoare.Un aspect foarte important este faptul că nu trebuie să ne epuizăm la fiecare antrenament, așadar este recomandat să alternăm zilele de greutăți ușoare cu zile de greutăți mari, un plan simplu ar putea consta în ați asculta organismul, în zilele când te simți obosit folosește greutăți și exerciții mai ușoare sau eventual în partea a doua a săptămânii când începem să resimțim efectele oboselii.În partea a doua a acestui articol îți voi prezenta un set de reguli de care trebuie să ții cont atunci când începi o dietă ce vizează scăderea în greutate.

Reguli pentru un proces eficient de ardere a grăsimii corporale

Alimentația este cheia

Dacă îți dorești cu adevărat să slăbești trebuie să accepți importanța esențială a nutriției. Trebuie să citești cât mai multe materiale despre alimentația sportivilor, să urmărești video-uri și țutoriale despre întocmirea unui plan alimentar eficient sau chiar va trebui să înveți să cumperi alimentele potrivite și să le gătești. Consideri că nu ai timp? Fă-ți!Dacă ai o altă ordine de priorități, poate este timpul pentru o realiniere a acestora.

Alege-ți cele mai bune exerciții

Sunt foarte multe tipuri de aparate în sala ta și mult mai multe modele de exerciții pe internet dar cele mai bune rămân tot exercițiile de bază. Concentrează-te pe exerciții cu greutatea corpului, îndreptări, genuflexiuni, împins cu bara sau gantere.Nu există alternativă mai bună decât aceste exerciții chiar dacă unele aparate din sală arată precum o mașină sport de lux.Stabilește obiective și îndreaptă-te către ele

Nu ai cum să atingi o destinație dacă nu ai ales încă nici una, corect?

Urmărește atent greutățile cu care lucrezi acum și stabilește-ți un obiectiv, spre exemplu acela ca peste o săptămână, două sau o lună să poți folosi o greutate puțin mai mare. În momentul în care folosești greutăți eficiente organismul tău consuma și mai multă grăsime în timp ce clădește masa musculară spre deosebire de antrenamentul de tip cardio unde odată cu trecerea timpului organismul începe să se adapteze și răspunde printr-un consum de grăsime energetic din ce în ce mai redus.Arderea grăsimilor că obiectiv nu trebuie să reprezinte neapărat doar asta, o poți face simultan cu dezvoltarea masei musculare.

Dacă nu ai timp suficient, poți avea HIIT

Mai multe ore pe banda de alergare nu reprezintă neapărat mai multe calorii arse, în plus, poate chiar nu există timp suficient să faci atât cardio cât și antrenament sau poate ești atât de obosit după ridicarea greutăților că pur și simplu nu mai găsești energie pentru partea de cardio.Fă cunoștință cu HIIT (high intensity interval training) o metodă de antrenament de tipi cardio ce constă în executarea combinată a exercițiilor într-un ritm rapid respectiv lent. Acest principiu s-a constatat că induce un șoc pozitiv asupra organismului, lucru ce poate induce o cantitate mult mai mare de calorii consumate într-un timp mult mai scurt. Ba mai mult, HIIT se poate efectua foarte ușor și în afara sălii, în natură. Ca exemplu, alege-ți o distanță (sau timp de 1-2 minute dacă ești pe bandă) să zicem 100 metri. Sprintează cu toată puterea distanță sau timpul respectiv apoi traseul înapoi respectiv același timp mergi într-un ritm normal, și tot așa. Fă asta pentru 10-15 minute și gata, antrenamentul tău de cardio făcut în grabă este terminat.

Schimbă programul

Antrenamentele nu trebuiesc să fie o rutină plictisitoare sau epuizantă. Încorporează cât mai multe tehnici de execuție a exercițiilor respective, repetări puține cu greutăți mari, repetări multe și rapide cu greutăți mici, repetări până la epuizare, etc.Schimbă exercițiile cât poți de des, atâta timp cât respecți principiile de execuție corectă nu îți fie teamă să și improvizezi, nu uita că nu există un antrenament ideal pentru toți indivizii, testează și vezi ce funcționează pentru tine în special. După fiecare antrenament greu acordă-ți o zi liberă sau un antrenament mai ușor, nu uita că ești un organism și corpul tău are nevoie de recuperare.

Schimbă dieta

Corpul nostru este una dintre cele mai eficiente invenții ale universului. Se poate adapta oricăror condiții, chiar și dezvoltarea masei musculare spre exemplu, este un răspuns al organismului nostru la antrenamentele cu greutate la care este solicitat. Exact ca și în cazul antrenamentelor unde nu există un program ideal pentru toată lumea, la fel și în cazul dietelor. Organismul nostru se adaptează la o anumită dietă și capătă o oarece “rezistență” de aceia este ideal să îl scoatem din când în când din rutină zilnică.Experimentează, combină zilele bogate în calorii (în special carbohidrați când ai antrenamente grele) cu cele mai scăzute în carbohidrați în zilele de pauză sau antrenamente ceva mai ușoare. Testează dietele bogate în grăsimi esențiale cu cele ceva mai sărace sau cele care combină perioadele de servire a meselor cu perioade de repaus alimentar, de tipul intermitent fasting.Nu îți fie teamă să servești din când în când un deșert sau o pizza, atâta timp cât cea mai mare parte din timpul tău alimentar o acorzi unei alimentații echilibrate, o trișare din când în când nu este o piedică.

Ba mai mult, acum avem chiar și alternative sănătoase. Spre exemplu, delicioasele Brownie cu ciocolata care pe lângă faptul ca reprezinta un desert delicios, nu conține multe calorii și este bogat în proteine, 23 grame per porție. O alta alternativa sunt batoanele proteice High Protein Bar care au un gust senzațional și pe deasupra vin și cu 20 grame de proteina per baton.

 

Nicolae Gabriel
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Nicolae Gabriel
Nicolae este un pasionat scriitor cu peste 20 de ani experienta in industria culturismului si fitnesului dintre care 15 ani sub forma de antrenor personal. In ultimii ani si-a concentrat atentia pe studierea celor mai recente articole cu support stiintific dedicate antrenamentelor cu greutati, nutritiei si suplimentelor nutritive precum si colaborarii cu diferite site-uri ce promoveaza un stil de viata sanatos, magazine online dedicate suplimentelor nutritive precum si oferirea de suport ca unul dintre putinii administratori ai celui mai mare forum de culturism din Romania. Ca pasiuni, orice este legat de dezvoltarea personala, cititul si scrisul, practicarea culturismului natural precum si activitati ce se desfasoara in natura. Facebook: https://www.facebook.com/nicolae.gabriel.96
myprotein