Skip to main content
Nutriție

Spirulina | Beneficii și efecte

Spirulina | Beneficii și efecte
Myprotein RO
Scriitor si expert5 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

Spirulina | Beneficii și efecte

Descoperită în anul 1827 într-un râu, spirulina crește în multe medii: apă, sol, nisip, mlaștini, și chiar izvoare sărate.

Spirulina a fost găsită în multe locuri din lume, precum lacul Ciad din Africa, lacul Texcoco din Mexic, sau America de Sud, unde era o sursă importantă de hrană pentru azteci (cunoscută ca tecuitlatl). Această algă, găsită în general în lacuri și bălți era uscată apoi vândută în piețele locale.

Care îi sunt beneficiile?

Reduce colesterolul

Cercetări încă din 1988 au observat că spirulina poate reduce colesterolul. Într-un studiu, s-a observat că 2g de spirulină luate de 4 ori pe zi au dus la o reducere semnificativă statistic a colesterolului LDL. HDL-ul nu a fost afectat, și de asemenea a fost observată o reducere a depunerilor de grăsime de pe artere. Un studiu mai recent, din 2008, a avut rezultate asemănătoare.

Conține aminoacizi

Spirulina este de asemenea o sursă excelentă de aminoacizi, conținând atât aminoacizi esențiali cât și neesențiali. Aminoacizii sunt „cărămizile” care „construiesc” proteinele, deci sunt o parte vitală a oricărei diete.

Conține vitamine și minerale

Spirulina este o sursă excelentă de vitamina B, fier, beta-caroten, clorofilă și acid gamma-linoleic, împreună cu oligoelemente.

Smoothie cu spirulină

5g Spirulină

1 Banană (100g)

80g Bace înghețate

250g Iaurt fără grăsime

1 măsură Impact Whey cu aromă de căpșuni

Cuburi de gheață

Amestecați ingredientele într-un blender până nu mai sunt cocoloași și rezultă o mixtură omogenă.

Savurați cu cuburi de gheață!

 

Batoane cu spirulină

Pentru 8 porții:

300g Curmale

285g Caju

65g Migdale

70g Pudră de cacao

Un praf de sare

40g Merișoare uscate

20 ml FlavDrops cu aromă de Vanilie

20/30 ml apă rece

20g Pudră de spirulină

Puneți curmalele, caju-ul, migdalele și pudra de cacao într-un blender împreună cu un praf de sare. Amestecați ingredientele până rezultă o mixtură grosieră. Adăugați merișoarele apoi amestecați din nou câteva secunde și puneți picăturile de vanilie. Adăugați treptat apa între amestecări până când mixtura capătă o textură de aluat.

Scoateți apoi din blender, și puneți-o pe o tavă pe care ați pus în prealabil hârtie de copt. Lăsați niște hârtie în plus pe margini pentru a le face mai ușor de scos. Răciți la frigider timp de o oră, apoi tăiați în 8 și savurați!

Biluțe cu spirulină

100g Nuci

80g Curmale

5 g Semințe de in pudră

10g Miere

50g Nucă de cocos uscată

20g Unt de arahide

Puneți nucile într-un blendere și tocați-le până ajung fărâme. Adăugați curmalele, untul de arahide, semințele de in și mierea apoi amestecați din nou până ingredientele formează un amestec omogen.

Din amestec, formați mici sfere pe care le dați prin cocos. Înainte de servire lăsați la frigider jumătate de oră ca să se întărească.

Dressing pentru salată cu spirulină

10g Ulei de măsline

5g Spirulină

Sucul de la jumătate de lămâie

Praf de usturoi

Un vârf de piper

Amestecați toate ingredientele și turnați peste salată. Puteți adăuga și pudră de chilli pentru a face dressingul picant.

Spirulina este un supliment excelent pentru orice dietă datorită profilului nutrițional fantastic. Este folosită de sute de ani, chiar milenii în multe culturi, unde a fost considerată un super-aliment datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale. Încercați câteva din aceste rețete simple și simțiți sănătatea pe care v-o poate oferi spirulina!

Trimiteri:

Ciferri, Orio. “Spirulina, the edible microorganism.” Microbiological reviews 47.4 (1983): 551.

Nakaya, Noriaki, Y. Homma, and Y. Goto. “Cholesterol lowering effect of spirulina.” Nutrition Reports International (1988).

Lee, Eun Hee, et al. Nutrition research and practice 2.4 (2008): 295-300.

 

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein