Skip to main content
Nutriție

Alimente pentru un ficat sănătos

Alimente pentru un ficat sănătos
Myprotein RO
Scriitor si expert5 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

Alimente pentru un ficat sănătos

Îngrijirea și hrănirea corespunzătoare a ficatului

Ficatul reprezintă în opinia multor specialiști poate unul dintre cele mai importante organe din corpul uman fiind principalul organ prin intermediul căruia organismul nostru elimină toxinele pătrunse în corp pe cai digestive, dar și prin aer sau piele.

Fiind unul dintre cele mai importante organe din organism (implicat în peste 500 funcții metabolice) este așadar extrem de important să cunoaștem cât mai bine funcțiile acestuia în special datorita faptului că, fiind supus constant la solicitare sau toxine poate produce consecințe ce afectează funcționarea întregului organism, afectând chiar și grav starea de sănătate.

De la nutrienți până la medicamente sau alcool, toate sunt absorbite în ficat unde vor fi procesate, depozitate, detoxificate și transportate în tot restul corpului. Toate aceste procese nu se fac ușor și este important să ne asigurăm că facem tot posibilul pentru a ușura activitatea ficatului nostru.

Funcțiile metabolice importante ale ficatului

Proteinele

- Dezaminarea amino acizilor (îndepărtarea unei grupări amino dintr-o moleculă pentru formarea glucozei și a energie celulare ATP) - Eliminarea amoniacului din organism și formarea proteinelor plasmatice (susțin sistemul imunitar, promovează anabolismul și susține funcția tiroidiană) - Transformă aminoacizii din esențiali în neesențiali

Carbohidrații

- Convertește diferite tipuri de zaharuri în glucoză și acționează ca un tampon al acesteia - Transformă aminoacizii și glicerolul (din trigliceride) în glucoză atunci când depozitele de glicogen sunt scăzute - Transformă glucoza în grăsime pentru depozitare ca sursă de energie Grăsimile - Principalul loc de ardere a grăsimilor (prin beta-oxidare) - Depozitează grăsimile respectiv formează lipoproteine pentru transportul grăsimilor către și din țesuturi - Sintetizează colesterolul și sărurile biliare

Cum acesta este responsabil pentru producerea bilei (soluție formată din 95% apă și o gamă mare de substanțe chimice care facilitează printre altele digestia grăsimilor prin transformarea particulelor grase mari în unele mai mici respectiv în același mod asimilarea proteinelor din hrană) este foarte importantă întreținerea corespunzătoare a acestuia. Un ficat ce nu funcționează corespunzător nu elimină eficient toxinele (curățând astfel organismul) și poate fi incapabil să absoarbă nutrienți necesari desfășurării proceselor vitale ale organismului, rezultând un dezastru al sănătății.

Oamenii de știință ne atrag atenția că mii de sisteme enzimatice responsabile pentru activitatea fiecărui corp, sunt construite în ficat, acesta având legătură inclusiv cu funcționarea ochilor, a inimii, creierului, rinichilor, etc toate depind de o bună funcționare a ficatului. Un eșec la nivelul oricăruia dintre cele câteva mii de procese enzimatice afectează un întreg lanț de fenomene metabolice. În sprijinul funcționarii corespunzătoare a ficatului trebuie să ne asigurăm că zilnic avem în alimentație alimente recunoscute ca sprijinind funcțiile vitale ale acestuia.

Suplimente ce sprijină regenerarea ficatului

Ceaiul verde – conține catechine (30% din greutatea totală a frunzelor de ceai este reprezentată de antioxidanți, un mare procent din acești compuși se numesc catechine) un puternic antioxidant regăsit în plante, cu acțiune demonstrată științific în legătură cu eliminarea grăsimii acumulate în ficat respectiv susținerea funcționarii optime a acestuia.

Acesta protejează ficatul împotriva toxinelor ce riscă a fi acumulate, producând daune serioase ficatului. De fapt, multe plante din regnul vegetal (cu frunze verzi) cum ar fi spanacul, muștarul verde, rucola, păpădia, cicoarea, etc conțin numeroși compuși care neutralizează metalele grele ce pot îngreuna funcționarea ficatului. Acestea elimina printre altele și pesticidele și ierbicidele din corp favorizând producerea și fluxul bilei.

Usturoiul – conține numeroși compuși bogați în sulf, compuși ce activează acele enzime din ficat responsabile pentru eliminarea toxinelor din organism. Printre acestea se remarcă alicina și seleniul, nutritenți puternici cu acțiune recunoscută în refacerea ficatului și în procesele de purificare.

Fenugreek - Cercetările arată că Fenugreek are potențialul de a ajuta la reglarea zahărului din sânge și la reducerea nivelul de colesterol.

Acid Alfa Lipoic - O puternică substanță antioxidantă ce consolidează capacitatea ficatului de a detoxifica organismul. Ca antioxidant, combate radicalii liberi și protejează ficatul de deteriorarea celulelor și a țesuturilor.

Alimente recomandate pentru detoxifierea ficatului

Grapefruit – bogat în vitamina C și antioxidanți, două elemente puternice în purificarea ficatului, acesta conține compuși ce sporesc acțiunea enzimelor de detoxificare dar și a flavanoidelor (o clasă de metaboliți secundari ai plantelor, compuși vegetali care colorează plantele, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante) ce favorizează arderea grăsimilor din ficat, mai degrabă decât stocarea acestora.

Avocado, nuci, curcumă – bogate în glutation (antioxidant, reacționând cu agenții oxidanți potențial periculoși, oxidându-i) protejează ficatul împotriva încărcăturilor toxice sporind puterea de curățare a acestuia.

Studiile arată că prin consumul a unu sau două avocado pe săptămână pentru cel puțin 30 de zile poate vindeca un ficat ușor afectat. Nucile, conțin nivele ridicate de l-arginină (aminoacid) glutation și acizi omega3 care de asemenea detoxifică ficatul eliminând amoniacul. Tot nucile ajută la oxigenarea sângelui, extracte din coaja acestora fiind folosite în medicamentația pentru purificarea ficatului.

Curcuma este considerată ca unul dintre cele mai puternice alimente pentru menținerea unui ficat sănătos, demonstrate fiind efectele acesteia împotriva toxicității ficatului respectiv regenerarea celulelor afectate din cadrul acestuia. Tot această sporește producția de bilă, micșorează arterele hepatice umflate și îmbunătățește funcționarea vezicii biliare, un alt organ extrem de important pentru purificarea organismului.

Broccoli - Împreună cu alte legume din grupa sa (varza de Bruxelles, varza și conopida) broccoli conține compuși ai sulfului, la fel ca și usturoiul care ajută la susținerea procesului de detoxifiere și a sănătății ficatului. De fapt, aceste legume datorita compoziției “fibroase” pot ajuta la îndepărtarea toxinelor din intestin și conțin compuși care ajută la menținerea ficatului în metabolizarea hormonilor.

Cum mai putem ajuta funcționarea optimă a ficatului?

- Reducerea consumului de alcool - Hrană de calitate, evitarea alimentelor procesate industrial - Suplimentarea cu antioxidanți, multi vitamine și minerale - Menținerea unei greutăți optime în funcție de organismul fiecăruia - Asigurarea unui stil de viața sănătos, practicarea unui sport - Odihnă și recuperare optimă

Ficatul este un organ complex, dar îngrijirea și sprijinirea funcționării acestuia nu este deloc un proces complicat. Ca indivizi, dar mai ales ca pasionați de antrenamente, uităm uneori sa ne concentram atenția și pe sănătatea noastră internă. Dacă ficatul este epuizat, nu mai poate procesa toxinele și grăsimile într-un mod eficient iar asta poate produce consecințe negative asupra sănătății noastre.

Pentru sprijinirea sănătății ficatului tău încearcă sa folosești cat mai mult din informația publicata în acest articol.

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein