Skip to main content
Suplimente

5 efecte benefice asupra sănătății ale uleiului din ficat de cod

5 efecte benefice asupra sănătății ale uleiului din ficat de cod
Liam Agnew
Nutriționist sportiv și antrenor personal1 an Ago
Vezi profilul lui Liam Agnew

5 efecte benefice asupra sănătății ale uleiului din ficat de cod

Uleiul din ficat de cod este probabil un supliment care a existat mai mult timp decât oricare altul, cu introducerea sa încă din anii 1930. Cu un conținut ridicat de omega 3, beneficiile raportate ale uleiului din ficat de cod sunt extinse, unele ipoteze fiind mai puternice decât altele.Spre deosebire de uleiul de pește tipic, uleiul din ficat de cod are un conținut ridicat de vitamina D și vitamina A, ambele joacă un rol important în menținerea sănătății noastre.

Cum este produs uleiul din ficat de cod?

După cum sugerează și numele, uleiul din ficat de cod este obținut din ficatul de cod. Când peștii mănâncă fitoplancton, un tip de alge marine, peștii preiau acizii grași omega 3, omega 3 din uleiul de ficat de cod este sursa majorității beneficiilor pentru sănătate.Spre deosebire de suplimentele obișnuite cu ulei de pește, uleiul de ficat de cod are de asemenea, un conținut de vitamina D și vitamina A, ambele joacă un rol în menținerea sănătății organismului.

Cine ar trebui să consume ulei din ficat de cod?

Datorită gamei largi de beneficii pentru sănătate asociate cu omega 3, vitamina D și vitamina A, oricine dorește să-și mențină starea de sănătate poate beneficia de suplimentarea cu ulei din ficat de cod.Pentru persoanele care sunt expuse riscului de deficit de vitamina D, uleiul din ficat de cod poate fi deosebit de benefic. Sursele alimentare de vitamina D sunt limitate, majoritatea vitaminei noastre fiind absorbită prin lumina soarelui. Aceasta înseamnă că conținutul de vitamina D din uleiul de ficat de cod îl va face benefic pentru majoritatea oamenilor în timpul iernii, mai ales dacă vă aflați în Marea Britanie.

5 beneficii ale uleiului din ficat de cod

1. Uleiul din ficat de cod poate ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor

Vitamina D joacă un rol cheie în menținerea sănătății oaselor tale. Un deficit de vitamina D duce la o reducere a eliberării de calciu care va afecta formarea masei osoase. Acest lucru poate duce la mai multe probleme de sănătate diferite, așa că este foarte important să vă păstrați oasele sănătoase.

2. Poate sprijini sănătatea inimii

S-a afirmat că omega 3 găsit în uleiul de pește ajută la scăderea riscului de boli legate de inimă, deși acest lucru a fost pus sub semnul întrebării încă de atunci.Este recomandat să includeți o bucată de ulei de pește în dieta dvs. o dată pe săptămână, așa că dacă nu vă place cu adevărat peștele, suplimentarea cu ulei din ficat de cod poate fi o modalitate de a vă asigura că nu pierdeți beneficiile pentru sănătate.

3. Poate ajuta la îmbunătățirea stării de bine

La persoanele care suferă de o dispoziție proastă, există dovezi care arată că uleiul din ficat de cod poate fi benefic. Într-un studiu care a comparat starea de spirit a celor cărora li s-au suplimentat ulei din ficat de cod și a celor care nu au făcut-o, simptomele depresive au fost mai puțin răspândite la cei care au suplimentat.Cu toate acestea, starea de spirit poate fi afectată de un număr mare de lucruri, iar dovezile pentru efectele de stimulare a stării de spirit ale uleiului din ficat de cod sunt încă destul de amestecate cu cele realizate de participanții care iau deja antidepresive.

4. Poate ajuta la păstrarea imunității

Atât vitamina D, cât și vitamina A joacă un rol important în menținerea imunității organismului și reducerea riscului de infecții. Datorită conținutului ridicat al fiecăruia în ulei din ficat de cod, suplimentarea poate ajuta la funcționarea sistemului imunitar. Mai ales dacă dieta ta este săracă în oricare dintre vitamine.

5. Uleiul din ficat de cod poate ajuta la reducerea durerilor încheieturilor

Există dovezi care arată că rigiditatea și durerea articulațiilor pot fi reduse atunci când se suplimentează cu ulei din ficat de cod. Cu toate acestea, dovezile sunt destul de amestecate, iar reducerea durerilor articulare este limitată la cei care suferă de artrită.

Când să consumi ulei din ficat de cod

Beneficiile uleiului de pește se văd după consumarea pe termen lung. Aceasta înseamnă că nu contează prea mult în ce moment al zilei îl iei, atâta timp cât îl iei în mod constant.

Dozajul uleiului din ficat de cod

O doză obișnuită constă de obicei în una până la două lingurițe și s-a demonstrat că până la 3 g pe zi este sigur. Asociația Dietetică Britanică recomandă alegerea unui supliment care să nu conțină mai mult de 450 mg de EPA și DHA.Deoarece uleiul de ficat de cod conține vitamina A, ar trebui să verificați că nu consumați vitamina A în alte suplimente, cum ar fi multivitaminele. Comitetul științific consultativ pentru nutriție (SACN) recomandă să nu consumați mai mult de 1,5 mg de vitamina A pe zi.

Există efecte secundare?

Pentru majoritatea oamenilor, atâta timp cât nu depășiți doza recomandată, este sigur de consumat. Cu toate acestea, se recomandă ca femeile însărcinate să evite suplimentarea din cauza conținutului de vitamina A.

Mesaj de încheiere

Deci, uleiul din ficat de cod este bun pentru tine? Răspuns scurt: DA.Datorită conținutului de omega 3, vitamina D și vitamina A, uleiul de ficat de cod poate fi un supliment util pentru oricine caută să-și mențină sănătatea de zi cu zi.Gama largă de beneficii asociate uleiului din ficat de cod includ cele pentru sănătatea inimii, sănătatea oaselor și menținerea imunității. Este sigur să consumați până la 3 g de omega 3 pe zi, iar uleiul din ficat de cod este recomandat ca supliment pe termen lung.Dacă nu sunteți un fan al peștelui gras, dar doriți să obțineți unele dintre beneficiile acestuia, suplimentarea cu ulei din ficat de cod ar putea fi o modalitate bună.
Liam Agnew
Nutriționist sportiv și antrenor personal
Vezi profilul lui Liam Agnew

Liam este un nutriționist sportiv certificat de către Societatea internațională de nutriție sportiva și este înrolat în registrul de Sport și nutriție sportivă British Dietetics Association’s. Este licențiat în științe în domeniul sportului și antrenamentelor, având în același timp și o diploma ISSN în Sport aplicat și nutriție sportivă.

Liam este un antrenor personal experimentat, care ajută clienții șă își atingă obiectivele de sănătate și fitness prin exerciții cercetate științific și sfaturi nutriționale adecvate.

În timpul liber Liam a participat la numeroase competiții de culturism, bucurându-se în același timp de plimbări în natură, fotbal și încercarea unor noi rețete în bucătărie. Află mai multe despre el și experiența lui aici.

myprotein