Myprotein RO
Scriitor si expert2 ani Ago
Colesterolul. Un subiect de discuție foarte dezbătut în industria de fitness și a sănătății, însă cum putem să eliminăm informația falsă și să aflăm exact ce este colesterolul și cum ne poate influența sănătatea?Acest articol îți va explica ce este colesterolul mai exact, ce face diferența între colesterolul “bun” și cel “rău” și care alimente sunt reprezentative pentru fiecare tip.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanță fină, ceroasă care se regăsește în toate celulele organismului. Contribuie la buna funcționare a creierului și a sistemului nervos. Colesterolul este produs de ficat, însă aportul de colesterol este asigurat și prin alimentele de origine animală pe care le consumăm. Atunci când îți verifici nivelul de colesterol din sânge prin analize, numărul rezultat reflectă ambele surse de colesterol aflat în organsim la momentul respectiv. Dacă se acumulează prea mult colesterol, una dintre consecințe poate fi patologia cardiacă.Deoarece colesterolul este produs și procesat de ficat, păstrarea sănătății ficatului este importantă de asemenea. Limitarea consumului de alcool și a consumului de carbohidrați rafinați, este metoda prin care ne putem asigura că ficatul nostru funcționează la capacitate maximă.Valorile de colesterol din organismul nostru sunt influențate atât prin alimentație cât și prin predispoziția genetică – așadar chiar și o persoană cu o dietă foarte sănătoasă poate avea probleme cu colesterolul, iar cineva care nu respectă o dietă poate avea un nivel optim de colesterol.Ce este LDL?
Există două tipuri principale de colesterol, LDL și HDL.LDL este în general recunoscut ca fiind colesterolul “rău”, fiind cel pe care trebuie să-l păstrăm în valori reduse. A fost demonstrat faptul că LDL-ul poate fi influențat atât prin consumul ridicat de alimente bogate în grăsimi saturate, cât și prin consumul excesiv de zahăr.Cealaltă parte a colesterolului este HDL sau colesterolul “bun”. HDL este partea colesterolului pe care trebuie să o păstrăm în cantități mari prin consumul de grăsimi sănătoase precum cele prezente în uleiul de cocos, pește, avocado și uleiul de măsline. Acest colesterol bun (HDL) ajută la absorbția grăsimilor în sistemul circulator, transportandu-l înapoi la ficat.
Alimente care pot crește valorile LDL:
- Unt- Untură- Carne roșie- Alimente de brutărie/patiserie- Alimentele prăjite- Carnea procesată- Cereale rafinate- Produse lactate nedegresate- Băuturi bogate în zahărAlimente care pot crește valorile HDL:
- Ulei de măsline- Ulei de cocos- Somon - Avocado - Nuci- Semințe- Cereale integrale- Fructe- LegumeCum să micșorezi nivelul de colesterol
Uneori, valorile colesterolului pot fi moștenite, însă stilul de viață joacă de asemenea un rol important. Consumul de alimente sănătoase, înlocuirea grăsimilor saturate cu uleiuri de origine vegetală și consumul unor cantități mari de fructe proaspete și legume, sunt câtiva pași pe care-i poți urma.Antrenamentul poate ajuta la creșterea HDL, adică a colesterolului bun, în timp ce fumatul scade nivelul acestuia. Consumul de alimente bogate în fibre au fost de asemenea evidențiate pentru capacitatea de a reduce nivelul de LDL și nivelul total de colesterol.Mesaj de reținut
Deși valorile de colesterol pot fi moștenite, stilul de viață pe care-l urmăm și în special alegerile alimentare pe care le facem, poate juca un rol important în echilibrul dintre colesterolul bun și cel rău din organism. Dacă ești îngrijorat de nivelul tău de colesterol, ia în considerare dieta pe care o urmezi și optimizează consumul de alimente care contribuie la starea ta generală de sănătate.
Myprotein RO
Scriitor si expert