Skip to main content
Suplimente

CARNITINA

CARNITINA
Andrei Oltean
Scriitor si expert6 ani Ago
Vezi profilul lui Andrei Oltean

CARNITINA

 Ce este Carnitina?

Carnitina este un compus format din aminoacizi neesențiali sintetizati în organismul uman în ficat și rinichi din lizină și metionină în prezența vitaminei C. Aceasta are doi izomeri: L-Carnitina (forma activă) și D-Carnitina (forma inactiva).D-Carnitina este toxică, deoarece inhibeaza acțiunea L-Carnitinei. Carnitina se găsește în alimente și se poate suplimenta de către sportivi sau persoane cu diferite afecțiuni.

Care este rolul L-Carnitinei în organism?

Energia de care organismul nostru are nevoie este produsă în celule într-o organită numită Mitocondrie. L-Carnitina transportă acizii grași către mitocondriile celulelor pentru transformarea lor în energie prin ardere.    L-Carnitina are mai multe forme: acetyl L-Carnitină, Propionil L-Carnitină,  L-Carnitină tartrat. Organismul nostru poate transforma L-Carnitina în Acetyl-L-Carnitină și invers, dar cu randamente diferite. Din acest motiv, ne putem suplimenta alimentația atât cu L-Carnitină, cât și cu Acetil L-Carnitină, iar organismul nostru le va transforma în ceea ce are nevoie.

În ce alimente găsim Carnitina?

Per 100 g aliment: Carne de vită- 95 mg Carne de porc- 28 mg Piept de pui- 4 mg Lapte- 3.3 mg Ouă- 0.01 mg Datorită faptului că această substanță se găsește majoritar în produse alimentare de origine animală, persoanele cele mai predispuse la lipsa acestei substante din organism sunt persoanele care nu consumă aceste alimente. De aceea, se recomandă suplimentarea cu L-Carnitină nu doar sportivilor, cât și vegetarienilor, veganilor sau persoanelor cu diferite afecțiuni.

Ce beneficii ne aduce această substanță?

L-Carnitina

Această formă a Carnitinei este cea care transportă acizii grași în mitocondrii și elimină substanțele rezultate și nefolositoare din mitocondrie, facilitând astfel buna funcționare a “centralei energetice” a celulei.   L-Carnitina poate avea efecte benefice în arderea grăsimii corporale, de aceea sportivii o folosesc ca supliment alimentar. Aceasta poate avea efecte benefice și asupra activității creierului, în forma sa de acetyl L- Carnitină. Aceasta poate îmbunătăți capacitatea de învățare, memoria, poate proteja celulele sistemului nervos de degradare. L-Carnitina poate ajuta la scăderea presiunii și reducerea inflamațiilor asociate cu bolile de inimă. Din punct de vedere al activității fizice, suplimentarea cu această substanță grăbește recuperarea de după antrenament, poate ajuta la oxigenarea mușchilor, poate reduce febra musculară,  poate grăbi procesul de ardere a grăsimii corporale.

Ce spun studiile?

Multe studii au fost efectuate pentru a înțelege dacă suplimentarea cu L-Carnitina ne ajută într-adevăr la arderea mai rapidă a grăsimii, iar rezultatele au fost diferite.   O analiză a 9 studii efectuate pe adulți arată că, în medie, grupul care a consumat L-Carnitina a scăzut în greutate cu 1.33 kg mai mult în comparație cu celălalt grup. De asemenea, aceeași analiză ne dezvăluie faptul că efectul pe care L-Carnitina îl are, scade de-a lungul perioadei în care este consumată ca supliment.

Doza recomandată

L-Carnitină 500-2000 mg Acetil L-Carnitină 600-2500 mg L-Carnitină L-Tartrate 1000 – 4000 mg Propionil L-Carnitină 400-1000 mg Studiile arată că rezultatele cele mai mari au fost observate la persoanele care au consumat cantități medii spre mari, pe o perioadă mai lungă de timp.

Când trebuie consumată?  

L-Carnitina poate fi consumată oricând pe timpul zilei, organismul având nevoie de ea în permanență și depozitând-o.

Concluzie

Carnitina are doi izomeri: L-Carnitina (folosită și ca supliment alimentar) și D-Carnitina. L-Carnitina are mai multe forme, precum Acetil L-Carnitina, L-Carnitina L-Tartran, Propionil L-Carnitina și L-Carnitina simplă, fiecare având beneficii diferite precum buna funcționare a inimii, îmbunătățirea capacității de memorare, arderea mai alertă a grăsimilor. L-Carnitina poate fi consumată ca supliment atât sub formă de pastile, cât și lichidă și este recomandată sportivilor, vegetarienilor, veganilor sau persoanelor cu anumite afecțiuni. Conform studiilor, acest supliment oferă rezultatele, dar este o substanță naturală, pe care o găsim în alimente, motiv pentru care rezultatele nu vor fi miraculoase in lipsa unor antrenamente eficiente. Studii folosite
  • School of Nutrițional Sciences and Dietetics, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
  •  Health Management and Economics Research Center, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
  •  Department of Community Nutrition, School of Nutrițional Sciences and Dietetics, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
  •  Department of Clinical Nutrition, School of Nutrițional Sciences and Dietetics, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
  • Național institute of health research, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
   
Andrei Oltean
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Andrei Oltean
Pasiunea mea pentru blogging a început din dorința de a aduce un aport pozitiv societății prin transmiterea unor informații concrete, corecte și cât mai pe înțelesul tuturor. Temele abordate sunt destinate tuturor oamenilor care își doresc un stil de viață mai sănătos și un corp mai armonios.
myprotein