Skip to main content
Nutriție

Este sănătos să mâncăm aceleași alimente tot timpul? 

Este sănătos să mâncăm aceleași alimente tot timpul? 
Claire Muszalski
Scriitor si expert3 ani Ago
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Când te antrenezi și urmezi o dietă strictă s-ar putea să îți fie cel mai ușor să te ții de o rutină. 

Proteine curate, legume, carbohidrați sănătoși — acestea adesea se transformă într-o rutină de pui la grătar, brocoli și orez. În timp ce aceste alimente îndeplinesc toate cerințele nutriționale, este sănătos să mănânci aceeași masă în repetate rânduri?

Ce face ca o dietă să fie ”sănătoasă”? 

Prin definiție, o dietă sănătoasă este una care conține un echilibru al celor trei macronutrienți (carbohidrați, proteine și grăsimi) și o cantitate adecvată de micronutrienți (vitamine și minerale). 

În timp ce brocoli, pui și orez ating multe dintre aceste cerințe, nu iau în considerare alte grupe întregi de alimente precum produse lactate sau fructe.

În loc să mănânci exact aceeași masă în fiecare zi, ia în considerare care este beneficiul fiecărui aliment pe care îl preferi și găsește înlocuitori pentru a-ți schimba rutina. Variind legumele tale, de exemplu, îți va oferi o varietate mai mare de nutrienți. 

Brocoliul este o legumă cruficeră care conține cantități sănătoase de vitamina K, vitamina C și acid folic dar nu conține mult beta-caroten și vitamina A precum morcovii sau ardeii roșii. 

Consumă curcubeul

Când vine vorba de legumele tale, gândește-te să mănânci o culoare diferită în fiecare zi. Asta îți va oferi în mod inerent o varietate mai mare de nutrienți. Dacă într-adevăr iubești brocoli, consumă-l amestecat cu puțin ardei gras sau gătește-l la aburi alături de câteva vinete. 

Nu limita fructele din cauza conținutului natural de zahăr deoarece sunt pline și de fibre și vitamine și minerale cât și carbohidrați sănătoși care nu îți vor provoca o creștere bruscă a nivelului de glicemiei.

Proteinele: menține-le curate 

Deși puiul la grătar este super simplu de preparat, sunt multe alte opțiuni de proteine curate din care să alegi. Peștele este o alegere grozavă- fie că este simplu ca o conservă de ton sau somon sau file de pește alb la grătar, încearcă să-l incorporezi de câteva ori pe săptămână.   

Menține-ți puiul la grătar pentru o parte a prânzului tău și introdu peștele prin rotație în mesele tale de cină. Dacă alegi produse de vită sau porc, încearcă să găsești părțile slabe și limitează grăsimea adăugată și pesmetul când gătești. 

Carbohidrații: nu sunt inamicii 

Dacă nu urmezi dieta keto, cel mai probabil ai un anumit nivel de carbohidrați în dieta ta. Deși orezul este ușor de pregătit în cantități uriașe, ia în considerare să încerci și alte cereale (în special cele integrale) precum hrișcă sau quinoa.

Cerealele integrale sunt mai puțin procesate și conțin mai multe proteine decât cerealele rafinate– chiar și alegând ocazional orez brun în loc de orez alb îți va oferi multe valori nutritive. 

Cartofii dulci sunt o altă alegere populară de carbohidrați, contând ca atât carbohidrați dar și legume datorită profilului de nutrienți. Lactatele pot conta ca o parte din carbohidrații tăi totali dintr-o zi mulțumită lactozei pe care o conțin, care este găsită în mod natural (zahăr din lapte).

Alte componente ale unui plan alimentar sănătos 

Asigură-te că ai o sursă de calciu pentru a-ți menține oasele puternice (fie că din lactate sau substituenți care conțin calciu adăugat) și grăsimi sănătoase pentru inima, creierul tău și pentru a lupta cu inflamațiile. 

Poți acoperi aceste baze alegând alimente în alte grupe care oferă beneficii multiple– precum somon, un pește cu un conținut ridicat de acizi grași Omega 3.

Spanacul, kale și frunzele de la muștar (pe lângă altele) pot ajuta la atingerea țintelor zilnice de calciu. Dacă ești vegetarian, asigură-te că alegi plante care contribuie cu proteine la dieta ta și monitorizează nivelurile tale de fier și B12.  

Trebuie să consum vitamine?

Dacă ai o alergie alimentară sau intoleranță la grupuri întregi de alimente sau dificultăți în a împărți pentru a acoperi necesitățile tale nutritive, poți discuta cu doctorul tău despre posibilitatea necesității unui supliment. Dacă ai o varietate largă de proteine, fructe, legume și grăsimi sănătoase, aportul tău de alimente va acoperi cel mai probabil toate bazele tale.

Cum să faci pregătirea meselor mai ușoară

Gândește-te să variezi alimentele tale din săptămână, nu doar din zi. Dacă iubești preparatul tău din carne de pui, brocoli și orez, consumă-l poate la prânz într-o zi și la cină în următoarea zi și introdu prin rotație puțin pește, ardei și cartofi în schimb.

Dacă devii creativ, poți aplica aceleași principii de pregătire a meselor la o varietate mai mare de alimente. Plănuiește-ți mesele în avans, pune deoparte timp în avans pentru a toca și pregăti și ușurează sarcina de a face alegeri alimentare sănătoase.   

Mesaj de luat acasă

Deși nu este nimic greșit în a consuma aceeași masă de câteva ori pe săptămână, vei avea un aport nutritiv general mai bun prin varierea alegerilor tale alimentare— dar păstrează aceleași principii sănătoase— proteine, legume și fructe și carbohidrați sănătoși. 

Claire Muszalski
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Dietetician autorizat Claire este dietetician si antrenor autorizat de către Academia de Nutritie și Dietă  și de către Consorțiul International pentru Sănătate și Antrenament. Ea are licența în Știința și Biologie și diploma de Master în nutriție și dietă de la universitatea din Pittsburgh.

Vorbitul și scrisul despre mâncare și fitness - aceste două lucruri stau la baza cunoștințelor lui Claire. Ea iubește ideea de a ajuta pe alții să-și atingă obiectivele în materie de sănătate și bunăstare.

Claire este de asemenea certificată ca fiind instructor de ciclism indoor și iubește să alerge și să facă yoga. Atunci cand nu este preocupată de antrenament și nutriție, obișnuiește să meargă la diferite evenimente sportive din orașul ei natal, Pittsburgh sau sa gătească pentru familia sa.

Află mai multe despre experienta sa aici.

myprotein