Skip to main content
Nutriție

Ghidul tău pentru alimente alcaline | De ce nu ai nevoie de dieta alcalină

Ghidul tău pentru alimente alcaline | De ce nu ai nevoie de dieta alcalină
Liam Agnew
Nutriționist sportiv și antrenor personal2 ani Ago
Vezi profilul lui Liam Agnew

Ghidul tău pentru alimente alcaline | De ce nu ai nevoie de dieta alcalină

O dietă alcalină a fost promovată ca o modalitate de a reduce încărcătura acidă a dietei tale, de a crește nivelul de energie al organismului și de a îmbunătăți sănătatea. Dar este important să ne amintim că pH-ul corpului tău este strâns reglat de rinichi și că există foarte puține dovezi care să arate că alegerile dietetice vor afecta ph-ul corpului tău.Pe lângă aceasta, diferite părți ale corpului dumneavoastră au un pH natural diferit pentru a funcționa corect. De exemplu, stomacul tău are un pH între 1,35 și 3,5, iar pielea are un pH între 4 și 6,5.Nicio cantitate de spanac din dieta ta nu poate schimba acest lucru. Acestea fiind spuse, creșterea numărului de fructe și legume din dieta ta este asociată cu o serie de beneficii pentru sănătate.

Ce este dieta alcalină? 

Dieta alcalină se concentrează pe consumul de alimente care se presupune că au un efect alcalin asupra corpului tău. Scopul este de a evita alimentele care creează o acumulare de acid, cum ar fi carnea, lactatele și peștele. Alimentele despre care susținătorii dietei pretind că vă alcalinizează corpul includ anumite fructe și legume.

Cum funcționează? 

Teoria din spatele dietei este că, consumând alimente alcaline, care vă vor modifica pH-ul corpului, adică vă vor face corpul mai alcalin, ceea ce duce la niveluri de energie îmbunătățite și o serie de beneficii pentru sănătate.În timp ce reducerea consumului de carne și creșterea consumului de legume sunt asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate, puterea științei din spatele unei diete alcaline a fost pusă la îndoială. Deși consumul de alimente „alcaline” poate face urina mai alcalină, acestea nu vor schimba pH-ul sângelui, care este strâns reglat de rinichi.

Beneficiile alimentelor alcaline  

Deși în prezent există dovezi limitate care să arate că alegerile dietetice vor schimba pH-ul corpului tău (acest lucru este strict reglat de rinichii tăi), creșterea numărului de alimente alcaline, cum ar fi legumele și fructele enumerate mai sus, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății tale generale.Consumul unei game largi de fructe și legume vă va asigura consumul unei game largi de micronutrienți și o cantitate adecvată de fibre alimentare. Dar suntem destul de siguri că știți deja asta.

Care sunt dezavantajele?

Scăzut în proteine  

Deoarece majoritatea alimentelor bogate în proteine sunt acide, o dietă alcalină ar face dificilă satisfacerea cerințelor dumneavoastră proteice.De exemplu, carnea, peștele, lactatele și chiar lintea ar fi toate excluse. Proteinele sunt esențiale pentru menținerea mușchilor și a funcției zilnice, iar eliminarea tuturor acestor surse de proteine poate avea implicații negative pe termen lung.

Exclude alimentele altfel sănătoase 

A face alegeri dietetice bazate exclusiv pe efectul lor asupra PRAL înseamnă că veți exclude o serie de alimente altfel sănătoase.De exemplu, citricele, merele și bananele ar fi toate excluse, în ciuda faptului că sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și fibre sănătoase.

Ce alimente se pot consuma? 

Consultați lista noastră de alimente alcaline, împreună cu toate beneficiile și conținutul de micronutrienți...

1. Spanac

Această legumă verde cu frunze este o sursă excelentă de vitamina K, importantă pentru sănătatea oaselor tale. Spanacul este, de asemenea, o sursă bună de fier, 100 g oferind 1,9 mg din aportul recomandat de fier (9 mg pentru bărbați și 14,5 mg pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani).Și pe lângă toate acestea, spanacul este de asemenea, o sursă bună de vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la menținerea funcției imunitare și a pielii sănătoase. Cu siguranță unul de adăugat la lista de cumpărături.

2. Varza Kale

Asemenea spanacului, varza Kale este o altă sursă grozavă de vitamina K, dacă nu ne credeți, 100 g de varză vă asigură 831% din aportul zilnic de referință de vitamina K! Kale este, de asemenea, o sursă foarte bună de fibre, 100 g oferind 3,7 g. 3 Fibrele sunt importante pentru menținerea sănătății digestive și pot ajuta, de asemenea, dacă încercați să pierdeți în greutate, deoarece vă vor ajuta să vă simțiți mai plini pentru mai mult timp. Kale este, de asemenea, o sursă fantastică de vitamina C, esențială pentru un sistem imunitar sănătos și pentru menținerea pielii sănătoase.

3. Avocado

Avocado este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, un avocado normal oferind 17 g de grăsimi mononesaturate, 58% din aportul zilnic de referință.Alături de aceasta, un avocado este o sursă bună de vitamina E, care ajută la menținerea sănătății ochilor și pielii și ajută la întărirea sistemului imunitar. Cantitatea recomandată de vitamina E este de 15 mg, iar un avocado întreg furnizează 4,5 mg. Așa că încorporarea unui avocado la micul dejun împreună cu pâine prăjită este potrivită.

4. Banana

Bananele sunt o gustare excelentă după antrenament, deoarece sunt o sursă bună de carbohidrați cu o încărcătură glicemică de 20 (carbohidrații cu glicemie ridicată sunt cei mai eficienți în restabilirea nivelului de glicogen după exercițiu).Bananele mai conțin vitamina B6, vitamina C și potasiu. O banană medie va oferi, de asemenea, 1,4 g de fibre. De asemenea, ele reprezintă un ingredient genial pentru smoothie și desigur, pâine cu banane folosind acele banane pe care ai uitat să le mănânci.

5. Coacăze negre

Coacăzele negre sunt o sursă deosebit de bună de vitamina C (100 g oferă 250% RI) și o sursă bună de fibre. Coacăzele negre oferă, de asemenea, o gamă largă de polifenoli și antioxidanți și pot ajuta la creșterea imunității. Și sunt chiar gustoase.

6. Caise

Caisele furnizează o gamă largă de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina B6 și potasiu. Ele sunt de asemenea, o sursă bună de fibre, în special caise uscate, care oferă 22 g la 100 g – 86% din aportul zilnic de referință.

7. Morcovi

S-ar putea să nu vă ajute să vedeți în întuneric, dar morcovii sunt o sursă excelentă de vitamina A, care are o serie de funcții importante. Acestea ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos, a vederii și la menținerea pielii sănătoase.Adulții au nevoie de 600 ug – 700 ug de vitamina A pe zi, iar un morcov de mărime medie oferă 1314 ug. Vitamina A este stocată în organism, așa că nu trebuie neapărat să consumați această cantitate în fiecare zi, dar un morcov oferă o cantitate bună pentru a vă ridica nivelul.

8. Conopida

Conopida este o sursă bună de vitamina C, vitamina K și folați (B9).Folații sunt o grupă de vitamina B necesară pentru a produce celule roșii și albe din sânge și sunt deosebiți de importanți în timpul sarcinii. Cantitatea zilnică recomandată de acid folic este de 400 mg. De asemenea, ei sunt un înlocuitor genial de carne pentru vegetarieni și vegani.

9. Fasole verde

Ca și conopida, fasolea verde este de asemenea, o sursă bună de acid folic, 100 g oferind 29% din RI. Fasolea verde oferă o gamă largă de minerale, cum ar fi mangan, potasiu, fier și magneziu. Fasolea verde este de asemenea, o altă sursă bună de fibre, cu 100 g care conțin 4,1 g.Ele sunt foarte ușor de inclus în aproape orice masă pentru un aport rapid al vitaminelor tale esențiale.

10. Cartofi dulci

Cartofii dulci care conțin o gamă largă de minerale (potasiu, mangan și cupru), o sursă excelentă de vitamina A și, la fel ca avocado, sunt o sursă bună de vitamina E. De asemenea, au un conținut ridicat de antioxidanți care vă poate ajuta să vă protejați organismul de radicalii liberi. Datorită conținutului lor ridicat de fibre (3,1 g la 100 g), acestea pot ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale.Ei sunt un înlocuitor excelent pentru piureul de cartofi obișnuit, dacă doriți să cheltuiți mai mulți bani din buzunar în ceea ce privește vitaminele.

Mesaj de încheiere 

Dovezile sunt în prezent limitate pentru a arăta că alimentele alcaline schimbă pH-ul corpului. pH-ul corpului tău variază de-a lungul corpului și este strâns reglat de rinichi.Cu toate acestea, creșterea numărului de alimente pe bază de plante din dieta dumneavoastră este asociată cu o serie de beneficii sporite pentru sănătate, iar creșterea consumului de fructe și legume va crește diversitatea nutrienților din dieta dumneavoastră și va îmbunătăți aportul de fibre.
Liam Agnew
Nutriționist sportiv și antrenor personal
Vezi profilul lui Liam Agnew

Liam este un nutriționist sportiv certificat de către Societatea internațională de nutriție sportiva și este înrolat în registrul de Sport și nutriție sportivă British Dietetics Association’s. Este licențiat în științe în domeniul sportului și antrenamentelor, având în același timp și o diploma ISSN în Sport aplicat și nutriție sportivă.

Liam este un antrenor personal experimentat, care ajută clienții șă își atingă obiectivele de sănătate și fitness prin exerciții cercetate științific și sfaturi nutriționale adecvate.

În timpul liber Liam a participat la numeroase competiții de culturism, bucurându-se în același timp de plimbări în natură, fotbal și încercarea unor noi rețete în bucătărie. Află mai multe despre el și experiența lui aici.

myprotein