Skip to main content
Nutriție

Fosfat dipotasic | Beneficii, efecte secundare și utilizări

Fosfat dipotasic | Beneficii, efecte secundare și utilizări
Myprotein RO
Scriitor si expert1 an Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

Ce este fosfatul dipotasic?

Fosfatul dipotasic (DKP) este o sare solubilă în apă care se prezintă de obicei sub forma unei substanțe albe, incolore. Din punct de vedere comercial, este cunoscut ca aditiv alimentar, îngrășământ și agent de tamponare.Pentru sănătate și fitness, suplimentele cu fosfat dipotasic sunt căutate pentru rolul pe care îl joacă în producerea de ATP (adenozin trifosfat), care este o moleculă cu energie ridicată de care corpul dumneavoastră o are nevoie pentru energie.Este o sursă bună de potasiu și fosfor. Aici intervine partea „fosfat”. Fosfatul este o particulă încărcată care conține fosfor mineral. Corpul dumneavoastră are nevoie de acest lucru pentru a vă putea menține, repara și reconstrui dinții și oasele sănătoase. Nu numai asta, dar fosfatul face ca mușchii să se contracte și să funcționeze așa cum ar trebui.

Utilizări ale fosfatului dipotasic

DKP este utilizat în mod obișnuit pentru proprietățile care îl fac eficient ca emulgator, stabilizator și texturant. Deși este considerat sigur, unii sunt convinși că are efecte potențial periculoase asupra sănătății.

În industria alimentară, fosfatul dipotasic funcționează ca un agent tampon eficient și agent de chelare, care poate fi utilizat pentru alimente cu drojdie, sare de emulsionare și ca un agent sinergic de antioxidare. În plus, fosfatul dipotasic poate fi găsit pe multe etichete de borcane și pachete datorită utilizării sale ca aditiv alimentar. Rolul său aici este de a reduce nivelul de acid din alimentele procesate, împreună cu scăderea nivelului de sodiu din brânzeturile cu conținut scăzut de sodiu. De asemenea, este folosit ca stabilizator în cremele fără lapte pentru a preveni coagularea.

Este comestibil și folosit pentru diverse beneficii pentru sănătate ca supliment nutritiv și ca stabilizator de proteine în băuturile de antrenament și amestecurile de pudră.

Beneficii ale fosfatului dipotasic

La o privire rapidă, beneficiul principal al fosfatului dipotasic este faptul că reprezintă o sursă convenabilă de potasiu, care contribuie la funcționarea normală a mușchilor. Pentru halterofili, culturisti și sportivi, suplimentele cu fosfat dipotasic pot fi utile din mai multe motive.

 Poate crește energia în timpul antrenamentelor În primul rând, poate fi folosit în suplimente energetice pentru antrenamentele care necesită perioade prelungite de activitate fără odihnă, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi, sporturile de echipă, antrenamentele de mare intensitate pe intervale și sesiunile de haltere de rezistență. Face acest lucru susținând recuperarea mușchilor, ceea ce înseamnă o rată de recuperare mai bună și capacitatea de a efectua mai multe repetări în antrenament. Cu toate acestea, dovezile sugerează că rezultatele suplimentării cu fosfat de potasiu pot varia în funcție de răspunsul individual și de protocolul specific de supliment.Pentru a rezuma, fosfatul dipotasic îmbunătățește rezistența prin creșterea eficienței corpului în transportul oxigenului către mușchi, ajutând astfel producția de energie. Acest lucru este deosebit de eficient pentru exerciții de mare intensitate și deosebit de intense, cum ar fi ridicarea greutăților sau sprinturile.Ajută la creșterea aportului de potasiu Potasiul este unul dintre cele șapte macrominerale esențiale, de care corpul tău are nevoie de cel puțin 100 de miligrame zilnic pentru a-și susține suficient procesele. Deși este posibil să vă satisfaceți cerințele din surse alimentare, cum ar fi fructele, legumele, peștele și carnea, suplimentarea cu potasiu vă poate ajuta să vă creșteți aportul zilnic. Un aport sănătos de potasiu scade riscul de accident vascular cerebral, scade tensiunea arterială, te protejează împotriva pierderii masei musculare, păstrează densitatea minerală osoasă și reduce riscul de pietre la rinichi.

Efecte secundare ale fosfatului dipotasic

Fosfatul dipotasic este declarat „în general recunoscut ca sigur (GRAS)” de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Totuși, unii sugerează în continuare că suplimentul trebuie abordat cu prudență, în special pentru persoanele cu afecțiuni preexistente de sănătate.În plus, un articol publicat în „Deutsches Arzteblatt International” în ianuarie 2012 ridică problema că aditivii de fosfor din sursele alimentare sunt potențial problematici pentru persoanele care au afecțiuni care le impun să-și limiteze nivelul de fosfor.Tipul de fosfor care se găsește în fosfatul disodic și în alți aditivi alimentari este mai ușor de absorbit decât cel care se găsește în mod natural în sursele alimentare, astfel încât poate crește rapid prea mult nivelul de fosfor la persoanele care consumă o mulțime de alimente procesate care conțin acești aditivi.

Deși fosfatul dipotasic este considerat un supliment sigur, există unele efecte secundare cunoscute, care sunt în mare parte asociate cu utilizarea prelungită. Acest lucru se datorează faptului că utilizarea suplimentului pe o perioadă mai lungă poate provoca un dezechilibru al fosfaților din corpul dumneavoastră, ducând la următoarele reacții adverse:

  • Dureri de cap
  • Constipație
  • Confuzii
  • Hiperfosfatemia
  • Greaţă
  • Ameţeală
  • Vărsături
  • Diaree
Ar trebui să verificați întotdeauna cu un medic specialist dacă aveți dubii cu privire la un supliment pe care îl luați în considerare. Dacă luați fosfat dipotasic pentru beneficiile sale pentru sănătate și performanță, inclusiv producția de energie și rezistență, atunci ar trebui să verificați dacă este opțiunea potrivită pentru dvs. și dacă poate fi disponibilă o alternativă. Dacă dieta ta conține suficient potasiu, pot exista și alte suplimente mai potrivite pentru obiectivele tale de antrenament.

De exemplu, dacă urmărești o energie și o funcție musculară crescută pentru reprize scurte de activitate și putere, încearcă creatina, BCAAsau amestecul nostru pre-workout.

FAQs

Ce este fosfatul dipotasic?Fosfatul dipotasic este o sare solubilă în apă, căutată pentru rolul său în producerea de ATP, o moleculă pe care corpul tău o folosește pentru energie.Care sunt beneficiile fosfatului dipotasic?Este o sursă excelentă de potasiu, esențială pentru a contribui la funcționarea normală a mușchilor. De asemenea, susține recuperarea mușchilor, făcându-l ideal pentru sportivii de anduranță.Care sunt efectele secundare ale fosfatului dipotasic?Efectele secundare asociate cu utilizarea prelungită a fosfatului dipotasic pot include dureri de cap, constipație, rigidizare arterială, confuzie, greață și amețeli.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein