Skip to main content
Suplimente

Vitamina C – Ce este? Beneficii? Surse?

Vitamina C – Ce este? Beneficii? Surse?
Myprotein RO
Scriitor si expert4 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

Dacă ai avut recent o răceală, cel mai probabil, cineva te-a sfătuit să iei vitamina C. Această vitamină este cunoscută pentru influența sa asupra sistemului imunitar și are multe alte beneficii.

În acest articol vei găsi:

  • Ce este vitamina C
  • Deficiența de vitamina C
  • Beneficiile vitaminei C
  • Alimente care au vitamina C
  • Suplimente cu vitamina C

Ce este vitamina C?

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă care oferă multe beneficii pentru sănătate. Nu poate fi realizată de corpul nostru, deci trebuie consumată zilnic.

Multă lume știe că vitamina C este un booster pentru sistemul imunitar, dar are și alte roluri în organism. Ajută la producerea colagenului pentru menținerea țesuturilor conjunctive și vindecarea rănilor. De asemenea, îmbunătățește absorbția fierului din surse pe bază de plante, lucru important pentru vegani și vegetarieni. Vitamina C are proprietăți antioxidante puternice, iar în prezent, sunt în curs de cercetare studii cu scopul de a vedea rolul acesteia în combaterea îmbătrânirii și prevenirea bolilor. În plus, aceasta are rol în metabolizarea proteinelor - lucru important pentru cei care se antrenează.

Deficiența de vitamina C

Aportul insuficient pe termen lung de vitamina C provoacă scorbut, o condiție similară ca cea a marinarilor care nu mâncau fructe un timp îndelungat atunci când erau pe mare. Există mai multe semne care arată deficiența de vitamina C:

  1. Lipsa prelungită de vitamina C înseamnă că nu se poate forma colagenul, ceea ce poate provoca degradarea diferitelor țesuturi din corp.
  2. Primele simptome ale deficitului de vitamina C sunt:
  • Oboseală și slăbiciune
  • Inflamația gingiilor
  • Vânătăi ușoare și vindecarea slabă a rănilor
  • Pete/vânătăi roșu-albastre pe piele
  1. Deficiența pe termen lung poate duce la pierderea dinților, sângerare crescută și probleme osoase (la copii). Deși deficiența pe termen lung este foarte rară în țările dezvoltate, poate duce chiar la deces în cazuri extreme.

Beneficiile vitaminei C

Vitamina C are o gamă largă de beneficii și ajută la menținerea corpului sănătos. Iată câteva dintre ele:

Reducerea severității răcelii obișnuite

Deși este acceptată pe scară largă, cercetările sunt încă neclare privind impactul direct al vitaminei C asupra răcelii obișnuite. Cu toate acestea, pare să scurteze în mod constant durata răcelilor și să mențină simptomele la limită. La vârstnici și la cei care fumează și la cei care sunt supuși unei solicitări crescute, cum ar fi exercițiile extreme în condiții deosebite, există dovezi că vitamina C poate reduce efectiv incidența frigului comun.

Antioxidant puternic

Vitamina C a fost folosită mulți ani pentru a trata o mulțime de probleme legate de piele datorită capacității sale de a combate radicalii liberi ca antixoidant. Din acest motiv, se găsește în mod obișnuit într-o mulțime de creme, măști pentru față care îți lasă pielea cu o strălucire radiantă. Se găsește și în produsele antirid deoarece se crede că îmbunătățește elasticitatea pielii.

Ajută la vindecarea rănilor.

Deoarece vitamina C joacă un rol esențial în producerea de colagen, ea poate fi extrem de utilă în vindecarea rănilor - de la tăieturi minore la oase rupte.

Acțiuni puternic antioxidante

Aportul constant ridicat de vitamina C are un impact în formarea cataractei în procesul de îmbătrânire, precum și la orbirea provocată de vârstă, vitamina diminuând aceste efecte.

Deși vitamina C are un nivel scăzut de toxicitate, poate provoca în continuare unele efecte minore atunci când este consumată în cantități mari, cum ar fi problemele digestive. Aporturile mari pot fi asociate cu creșterea formării de pietre la rinichi la persoanele care sunt deja predispuse la astfel de boli. De asemenea, poate interfera cu alte vitamine și minerale în cantități excesive. Cu toate acestea,limita superioară tolerabilă (cantitate care poate fi consumată zilnic fără impact negativ) este de 2000mg - o cantitate foarte mare pe care ai putea să o consumi doar din suplimente.

Vitamian C | Surse alimentare

Există multe surse naturale de vitamina C, și anume fructe și legume care vă pot ajuta să creșteți aportul zilnic.

Doza zilnică recomandată pentru un adult este de 75mg pentru femei și 90mg pentru bărbați. Surprinzător, unele legume au un conținut mai mare decât unele fructe. Iată câteva dintre numeroasele alimente care conțin vitamina C

Ardei roșii - 95mg per porție

Suc de portocale - 93mg per porție

Fructe de kiwi - 64mg per fruct

Broccoli - 51mg per porție

Căpșuni - 49mg per porție

Suc de roșii - 33mg per porție

Conopidă - 26mg per porție

Suplimentele cu vitamina C

Vitamina C poate fi consumată și sub formă de supliment. Pentru mulți, acest lucru este mult mai convenabil deoarece poate fi dificil și costisitor să-ți atingi doza zilnică recomandată mâncând doar fructe și legume. Există mai multe tipuri diferite de suplimente de vitamina C realizate special pentru scopul fiecărei persoane.

Tabletele de vitamina C, cum ar fi Vitamina C Plus reprezintă un supliment excelent care poate fi luat de oricine pentru a ajuta la creșterea aportului de vitamina C. Aceste tablete sunt concepute pentru a ajuta la stimularea sistemului imunitar, precum și menținerea țesutului conjunctiv. Acestea conțin 1g de vitamina C pe tabletă (1250% DV), deci sunt excelente pentru persoanele care doresc cu adevărat să își crească dramatic nivelul de vitamina C.

Există, de asemenea, complexe de multivitamine, cum ar fi  Amestecul zilnic de multivitamine care ajută la creșterea aportului de vitamina C, precum și vitaminele A, B, D, și E. Acestea sunt cele mai bune pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească aportul global de vitamine. De asemenea, au un preț potrivit din moment ce veți obține toate vitaminele dintr-o singură tabletă.

Unele persoane au dificultăți la înghițire. Există multe pudre, cum ar fi Pudră de multivitaminePudră de Vitamina C and Tablete efervescente de vitamina C, care pot fi amestecate cu apă pentru a crea o băutură ușor de consumat care conține toate vitaminele de care ai nevoie.

Reține

Vitamina C este o vitamină foarte puternic, cu un impact foarte mare asupra sănătății și stării de bine. Din fericire, este disponibilă pe scară largă în fructe și legume proaspete, precum și sub formă de supliment. Vitamina C are multe beneficii, în fiecare zi descoperindu-se cât mai multe. O dietă bine echilibrată ar trebui să prevină deficiența de vitamina C, dar suplimentele sunt frecvent utilizate. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări cu privire la aportul de vitamina C

Institutul Național de Sănătate (Oficiul suplimentelor alimentare). Vitamina C: Fișa tehnică a profesioniștilor din sănătate, 2020. Accessed March 12, 2020.

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein