Skip to main content
Nutriție

Prepararea shake-ului proteic cu apă sau cu lapte | Care este diferența?

Prepararea shake-ului proteic cu apă sau cu lapte | Care este diferența?
Myprotein RO
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Dacă ai descoperit suplimentul proteic potrivit pentru tine, este important să cunoști metoda corectă de preparare care va permite o digestie și absorbție rapidă a proteinelor atât înainte cât și în timpul antrenamentului sau după antrenament astfel încât să simți diferența pe care o face suplimentul folosit. Instrucțiunile de utilizare ale produsului te vor îndruma să prepari shake-ul cu apă sau lapte. Așadar, este mai bine să folosești apa sau laptele atunci când prepari shake-ul proteic – rezultatele nu pot să difere chiar atât de mult, nu-i așa?Cu această întrebare se confruntă sportivii începători, dar și atleții de performanță, persoanele care doresc să piardă în greutate și personaele care doresc să acumuleze masă musculară. Acest articol îți va răspunde la întrebările legate de acest subiect și îți va explica avantajele ambelor metode de preparare a shake-ului proteic.

https://www.youtube.com/watch?v=zBDYkgfh37c&feature=emb_title

Apă sau lapte pentru prepararea shake-ului proteic?

Vom încerca să trecem direct la subiect și vom începe prin a spune că depinde. Fiecare metodă prezintă mai multe avantaje specifice, nu doar unul singur, iar obiectivul personal este cel care va determina care este metoda potrivită pentru tine. Când obiectivul tău este de a acumula masă musculară, prepararea shake-ului proteic cu lapte, te va ajuta să obții rezultatele dorite. Pentru persoanele care doresc să mențină un procentaj de grăsime corporală scăzut, shake-ul proteic cu apă este cel indicat. Pentru a obține rezultatele dorite este important să respecți un plan alimentar specific, ceea ce a dus probabil la decizia de a folosi suplimente proteice. Avantajele shake-urilor proteice preparate cu lapte

Proteina din lapte

Când obiectivul este acela de a acumula masă musculară, există câteva beneficii importante de care te poți bucura preparând shake-ul proteic cu lapte. Caseina și proteina whey sunt două componente bogate în proteine care intră în alcătuirea laptelui, 80% caseină și 20% whey. Proteina whey se digeră rapid – recomandată după antrenamentul cu greutăți pentru a realimenta țesutul muscular – în timp ce caseina se digeră lent și constant, pe o perioadă mai lungă de timp.

Nu întelege greșit – desigur că vei obține o cantitate suficientă de proteine din shake-ul proteic preparat cu apă, însă adăugarea laptelui va crește aportul proteic pe care îl vei obține consumând shake-ul. Cât de mult va crește aportul proteic? O cantitate de 250g de lapte adăugată shake-ului proteic, va crește implicit aportul proteic cu 8 grame de proteine. Prepararea shake-ului cu 250g de lapte și o cupă din pudra proteică, îți va asigura o doză de peste 30g de proteine.

Laptele poate contribui în mod direct la îmbunătățirea procesului de recuperare a țesutului muscular, în urma unui antrenament epuizant. Pe lângă aspectul estetic, acumularea de masă musculară îți va aduce și alte avantaje. Te va ajuta să arzi mai multe calorii și să reduci stratul de țesut adipos mai ușor și de asemenea va contribui la îmbunătățirea sistemului imunitar și la reducerea riscului de îmbolnăvire.

Laptele este alegerea evidentă pentru persoanele care încearcă să acumuleze masă – în mod special pentru persoanele care nu reușesc să crească în greutate. Laptele este în acest sens o sursă bună de grăsimi și carbohidrați. Carbohidrații te vor ajuta atât în cadrul antrenamentului prin producerea de energie, cât și după antrenament contribuind la îmbunătățirea procesului de recuperare și la hipertrofie.Dacă ești vegan și obiectivul tău este de a acumula masă musculară, laptele de soia este cel mai indicat pentru tine, având 8g de proteine/ 250 g produs.

Gustul

Făcând abstracție de beneficiile legate de nutriție, multe persoane preferă laptele pentru prepararea shake-ului proteic datorită gustului – laptele va face ca shake-ul proteic să fie mai dulce și mai cremos, satisfăcând pofta de dulce.

Dezavantajele shake-ului proteic cu lapte

Prepararea shake-ului proteic cu lapte este nerecomandată atunci când ești sensibil la lactoză – poate cauza probleme digestive. Deși laptele nu conține foarte multe calorii, acesta va crește ușor aportul caloric la finalul zilei, ceea ce va face ca deficitul caloric să fie mai greu de atins.

Avantajele shake-ului proteic cu apă

Potrivit pentru slăbit

Apa nu are calorii. Avantajul principal atunci când preparăm shake-ul proteic cu apă este controlul greutății corporale.

Gainerele vor fi mai benefice dacă sunt preparate cu lapte, însă dacă obiectivul tău este de a pierde în greutate și de a obține aportul proteic optim în fiecare zi, alegerea corectă este apa. În medie, o porție dintr-un supliment proteic preparat cu 250 ml lapte, va conține aproximativ 270 calorii. Shake-ul proteic preparat cu apa va conține aproximativ 110 calorii.

Același principiu se aplică și în cazul carbohidraților și grăsimilor. Avem nevoie de acești macronutrienți pentru menținerea stării generale de sănătate și nu doar pentru a acumula masă musculară. Pentru persoanele care țin evidența aportului caloric la finalul zilei, carbohidrații și grăsimile sunt în centrul atenției.Laptele conține carbohidrați. Deși anterior sunt menționate avantajele aduse de carbohidrați, o cantitate prea mare după antrenament poate fi nerecomandată.Laptele este și o sursă de grăsimi. Deși organimsul are nevoie de grăsimi, dacă folosești suplimente proteice și consumi shake-ul după antrenament strict pentru aportul proteic, atunci apa este varianta cea mai bună pentru tine. Pentru a întelege mai bine ceea ce consumi, 250 ml de lapte integral îți vor asigura 8.3 grame de grăsimi, 4.8g grăsimi saturate.

O pudră proteică de calitate va avea un gust excelent fie că va fi preparată cu apă sau cu lapte, așadar nu este nevoie să eviți apa pentru a obține un shake proteic delicios. 

Mai mult decât atât, Clear Whey și Clear Vegan, sunt suplimente proteice făcute pentru a fi consumate cu apă, cu rolul de a te ajuta să obții corpul mult visat pentru sezonul verii. Consumul acestor suplimente cu lapte este cu siguranță nerecomandat.

Pot fi digerate mai ușor și mai rapid

Prepararea shake-ului proteic cu apă, în locul laptelui, poate fi o alegere mai bună atunci când vine vorba de sistemul digestiv, în mod special dacă ești sensibil la lactoză. Apa te poate ajuta să te simți mai ușor și mai în formă, în comparație cu laptele.

Mesaj de reținut

În concluzie, este mai bine să prepari shake-ul proteic cu apă sau cu lapte? Excluzând gustul, există câteva diferențe majore între apă și lapte atunci când vine vorba despre prepararea shake-ului proteic. Apa este alegerea potrivită dacă obiectivul tău este de a pierde în greutate deoarece va fi o gustare bogată în proteine, iar adaosul de carbohidrați și grăsimi din lapte va fi eliminat. Acești macronutrienți însă, nu ar trebui neglijați de persoanele care doresc să acumuleze masă musculară.

Întrebări frecvente

Ar trebui să folosesc apa sau laptele?

Dacă obiectivul tău este de a acumula masă musculară, laptele poate fi alegerea cea mai bună. Dacă dorești să pierzi în greutate, folosește apa.

Care sunt avantajele shake-ului proteic preparat cu lapte?

Atunci când prepari shake-ul proteic cu lapte, conținutul de proteine va fi mai ridicat, în comparație cu apa. Laptele conține de asemenea carbohidrați și grăsimi care vor contribui la recuperarea după efort.

Care sunt avantajele shake-ului proteic preparat cu apă?

Apa nu are calorii, așadar, dacă dorești să rămâi într-un deficit caloric pentru a slăbi, aceasta este varianta cea mai bună pentru tine.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein