Skip to main content
Antrenament

Un pui de somn nu compensează lipsa unui somn sănătos, arată studiile

Un pui de somn nu compensează lipsa unui somn sănătos, arată studiile
Myprotein RO
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Fie că e intenționat sau pur și simplu „ți-ai odihnit ochii pentru o clipă” și ai adormit, un somn bun poate fi greu de refuzat.Un studiu recent realizat de laboratorul de somn și învățare al Universității de Stat din Michigan sugerează că un pui de somn în timpul zilei combinat cu o jumătate de noapte de somn nu este la fel de benefic ca un somn întreg de noapte.

În loc să măsoare somnul în funcție de timpul în care o persoană este adormită, acesta ar trebui să fie măsurat de fapt în funcție de cantitatea de somn cu undă lentă (SWS) pe care o avem. Aceasta este cea mai profundă și mai reconfortantă parte a somnului și când sunteți cel mai relaxat.1 Când corpul rămâne o perioadă fără somn, toată ziua de exemplu, va avea nevoie de SWS, ceea ce înseamnă că veți intra în somnul cu undă lentă imediat după ce adormiți.

Studiul

275 de studenți au fost recrutați pentru studiu. După ce au ajuns la laboratorul de somn și învățare, participanții au finalizat sarcini cognitive pentru a-și monitoriza atenția sau capacitatea lor de a finaliza o serie de pași într-o ordine oarecare, indiferent de întreruperi. Au fost apoi împărțiți în trei grupuri. Primul a fost lăsat să doarmă după terminarea sarcinilor, al doilea grup a rămas în laborator și i s-a permis un pui de somn de 30-60 de minute, iar al treilea grup a fost ținut treaz.A doua zi dimineață, participanții au finalizat aceleași sarcini cognitive pentru a vedea dacă există rezultate diferite între membrii diferitelor grupuri.

Rezultatul

Rezultatul a fost clar: al doilea grup suferea de lipsa de somn, deoarece au comis mult mai multe erori decât primul grup, în ciuda faptului că li s-a permis un pui de somn.1

Așa cum v-ați putea aștepta, al treilea grup a făcut cele mai multe erori, urmat de al doilea grup și apoi primul. Cu toate acestea, la fiecare 10 minute suplimentare de SWS câștigate de participanți, au rezultat reducerea erorilor cu 4%1. În timp ce 4% nu sună prea mult, într-o activitate intensă și de presiune ridicată, cum ar fi activitatea unui chirurg, un pui de somn care duce la încă 10 minute de SWS ar putea face diferența între viață și moarte.

Mesaj de încheiere

Este important să acordați prioritate somnului lung și bun decât să vă bazați pe un pui de somn. Cu toate acestea, știm că acest lucru nu este întotdeauna posibil. Dacă acesta este cazul, câștigarea a 10 minute suplimentare de SWS vă va face efectiv mai treaz cu 4%. Practic, ar trebui să vă ascultați corpul și dacă aveți nevoie de acel somn suplimentar, cine suntem noi să vă spunem contrariul.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein