Skip to main content
Suplimente

ZMA | Beneficii, Dozaj & Efecte secundare – Myprotein Blog

ZMA | Beneficii, Dozaj & Efecte secundare – Myprotein Blog
Myprotein RO
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

Mineralele precum zincul, magneziul și vitamina B6, sunt prezente în multe dintre alimentele pe care le consumăm zilnic și intervin în numeroase procese biochimice care au loc în organism. Cu toate acestea, studiile care se concentrează pe avantajele acestora au obținut rezultate diferite, iar impactul asupra organismului este încă incert.

Cunoașterea modului în care acționează cei trei micronutrienți din ZMA a dus la popularizarea acestui supliment care are potențialul de a crește forța musculară, de a contribui la pierderea în greutate, de a îmbunătăți somnul, etc. Citește în continuare acest articol pentru a descoperi ce este ZMA, care sunt avantajele suplimentării cu ZMA și cum poate acesta îmbunătăți starea de sănătate și performanța fizică.

Ce este ZMA?

ZMA sau Zinc Magneziu Aspartat, este un supliment alcătuit din două minerale (zinc și magneziu) și vitamina B6. Cele trei componente joacă un rol important atât în cadrul metabolismului cât și la nivelul altor funcții din organism. Studiile au demonstrat faptul că atleții și persoanele care se antrenează în mod regulat pot avea deficiențe de zinc și magneziu, iar în acest fel ZMA a căpătat popularitate, fiind un supliment foarte folosit.

Zincul

Zincul este un element important pe care organismul îl folosește în cadrul variatelor procese care au loc. Concret, zincul are rol foarte important în cadrul metabolismului macronutrienților (carbohidrați, grăsimi, proteine), dar contribuie și la reproducerea celulară, sinteza proteică, la creștere și la refacerea țesuturilor.

Zincul se poate pierde prin transpirație ceea ce explică nivelul redus de zinc în rândul atleților. Deficiența de zinc (și magneziu) poate reduce secreția de testosteron și IGF-1 (element de creștere asemănător insulinei) și astfel anabolismul și forța musculară sunt afectate negativ. De asemenea, capacitatea corpului uman de a depozita zincul este foarte scăzută, din acest motiv, suplimentarea cu ZMA, poate fi de ajutor.

Magneziul

Asemănător zincului, magneziul este prezent în majoritatea alimentelor pe care le consumăm zilnic și participă la majoritatea reacțiilor biochimice din organism. Cele mai importante procese care necesită prezența magneziului sunt producerea de energie, sinteza proteică, metabolizarea glicogenului, dar și sănătatea oaselor este influențată pozitiv de acest element. 

O altă trăsătură comună pe care magneziul o are cu zincul, este că și acesta poate fi eliminat prin transpirație, dar și prin stress. Organul responsabil cu reglarea nivelului de magneziu sunt rinichii, iar cantitatea de magneziu excretată va fi micșorată de aceștia, dacă nivelul de magneziu din organism este scăzut.

Vitamina B6

Organismul folosește vitamina B6 în procesele și reacțiile biochimie la care participă atât zincul cât și magneziul și este cel de-al treilea element care intră în alcătuirea ZMA. Vitamina B6 este cunoscută pentru rolul său de a descompune alimentele pentru obținerea energiei, dar și pentru susținerea sănătății psihice, dezvoltarea creierului (la sugari) și pentru susținerea sistemului imunitar.

Care este rolul ZMA?

Pe baza faptului că atleții sunt predispuși deficienței de zinc și magneziu, ZMA este considerat a fi suplimentul care poate crește forța musculară și dezvoltarea musculară.

Un studiu a demonstrat faptul că ZMA, folosit pe fondul antrenamentelor cu greutăți, a contribuit la creșterea nivelului de testosteron, IGF-1 (hormoni anabolici) și a forței musculare. Cu toate acestea, o altă cercetare care a urmărit obținerea unor rezultate asemănătoare, a eșuat, însă nivelul de zinc a crescut pe parcursul cercetării în cadrul subiecților, ceea ce poate însemna că participanții au avut un deficit de zinc inițial ceea ce i-a împiedicat să obțină rezultatele și să se bucure de efectele suplimentării cu zinc.

Pentru a determina impactul pe care ZMA îl are asupra atleților care au un nivel optim de zinc în organism, sunt necesare pentru a întelege pe deplin potențialele beneficii care sunt caracteristice acestui supliment.

Care sunt avantajele ZMA?

Avantajele pe care suplimentarea cu ZMA le prezintă, sunt numeroase și se bazează pe importanța celor două minerale și a vitaminei B6 în desfășurarea proceselor organismului. Iată câteva dintre acestea:

Poate crește forța musculară

Dacă te antrenezi în sală, cu greutăți, suplimentarea cu ZMA poate duce la creșterea forței musculare. Explicația constă în faptul că zincul contribuie la realizarea sintezei proteice, iar în prezența vitaminei B6, rezultatul acestui proces este cu atât mai bun. Optimizarea nivelului de zinc si vitamina B6 poate așadar să sporească dezvoltarea musculară și să ducă la creșterea forței musculare. Pe termen lung, creșterea forței musculare va determina creșterea volumului muscular și prin urmare metabolismul va fi mărit și va contribui la scăderea în greutate.

Intervine în optimizarea sistemului imunitar

Zincul este cunoscut ca un booster al sistemului imunitar și este folosit chiar și pentru lupta împotriva răcelii obișnuite. Suplimentul ZMA va maximiza nivelul de zinc din organism și astfel va contribui la prevenirea îmbolnăvirii, menținând o stare de sănătate optimă pentru ca antrenamentele să se desfășoare corespunzător.

Creșterea nivelului de energie

Fie că te antrenezi în sală sau nu, îmbunătățirea nivelului de energie poate fi un avantaj important pentru tine, pe care îl poți obține în urma suplimentării cu ZMA.

Magneziul și vitamina B6 sunt două elemente extrem de importante pentru metabolizarea alimentelor pe care le consumăm astfel încât să rezulte energie, iar consumul regulat de ZMA va ajuta organismul să funcționeze la cel mai înalt nivel și să folosească toate rezervele energetice regăsite în alimente. Vitamina B6 face parte din complexul de vitamine B care intervin în mod normal în creșterea nivelului de energie.

Poate eficientiza somnul

Magneziul și zincul sunt două minerale folosite în mod normal pentru a ajuta somnul, iar un somn bun va contribui întotdeauna la refacerea musculară și va permite desfășurarea unor antrenamente reușite în sală.

Pierderea în greutate

Asemănător ca în cazul atleților care sunt predispuși deficitului de zinc și magneziu, s-a demonstrat faptul că persoanele obeze pot prezenta același deficit. Cercetătorii au realizat un experiment în care au administrat o doză de ZMA celor 60 de subiecți și au descoperit faptul că nivelul ridicat de zinc îmbunătățește rata metabolică bazală, greutatea coprorală și nivelul de trigliceride.

Dozaj

Cantitatea de ZMA recomandată zilnic este ușor mai ridicată față de cantitatea recomandată atunci când vine vorba despre fiecare micronutrient în parte, iar acest fapt se datorează capacității de absorbție al acestui supliment care este asemănător ca în cazul alimentelor.

Cu toate acestea, excesul de zinc poate prezenta efecte nedorite, așadar este important să ai în vedere cantitatea de zinc consumată prin dieta zilnică atunci când decizi să folosești un supliment cu zinc. Caută suplimentele care conțin aproximativ 100-200% din doza zilnică recomandată a fiecărui micronutrient.

Zinc: 11-22mg 

Magneziu: 320-640mg 

Vitamina B6: 1.5-3 mg 

Care variantă de ZMA este potrivită pentru mine?

Deși suplimentele sunt găsite în mod frecvent sub formă de pudră, ZMA este un supliment sub formă de comprimate. Motivul care stă la baza acestui fapt este recomandarea de a se consuma pe stomacul gol pentru eficientizarea absorbției.

În mod normal, acest supliment se administrează seara, pe stomacul gol, cu apă. Dacă folosești varianta pudră, încearcă să nu o adaugi unui shake proteic deoarece calciul din whey poate anula efectu zincului.

Nu există studii care să ateste faptul că o formă sau alta a acestui supliment este mai bună.

Mesaj de reținut

Deși cei trei micronutrienți ( zinc, magneziu și vitamina B6 ) se găsesc în majoritatea alimentelor consumate, nivelul optim al acestora în organism poate fi asigurat doar prin folosirea suplimentelor alimentare.

Potențialele beneficii specifice ZMA, precum îmbunătățirea nivelului de energie și pierderea în greutate contribuie la popularizarea continuă a acestui supliment intens studiat de cercetători. Persoanele care suferă de un deficit de zinc, magneziu sau vitamina B6 pot găsi acest supliment extrem de folositor.

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein