Skip to main content
Nutriție

Lapte de ovăz | Ce este? Care sunt beneficiile sale? Ar trebui să-l bei?

Lapte de ovăz | Ce este? Care sunt beneficiile sale? Ar trebui să-l bei?
Myprotein RO
Scriitor si expert1 an Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Laptele de ovăz este una dintre cele mai populare alternative de lapte fără lactoză de pe piață găsit astăzi. Deoarece este o alternativă a laptelui vegan fără nuci, poate fi un înlocuitor potrivit pentru oricine are alergii la lactoză, soia sau nuci. Este de asemenea, foarte prietenos cu mediul – nu numai că este vegan (nu sunt folosite animale), dar pentru a face lapte de ovăz este necesară mai puțină apă și alte resurse decât pentru a face lapte similar din nuci.

Ce este laptele de ovăz?

Laptele de ovăz este unul dintre cei mai noi înlocuitori ai laptelui de vacă. Deoarece este făcut din cereale, nu conține lactate și este potrivit pentru vegani. Laptele de ovăz este făcut din înmuierea crupelor integrale tăiate sau întregi (gândiți-vă la ovăzul neprelucrat) în apă, amestecând și strecurând lichidul rezultat. În timp ce laptele de nuci este făcut într-un mod similar, ovăzul este mai solubil și absorbe mai multă apă - atunci când amestecul este strecurat, mai mulți nutrienți din ovăz rămân în lapte decât în laptele de nuci procesat în mod similar.Deoarece ovăzul are o mare putere nutrițională, laptele de ovăz conține proteine, fibre, vitamine și minerale. În timp ce unii dintre nutrienți sunt lăsați în pulpa solidă care este creată din amestecarea și strecurarea ovăzului, rămân fibre solubile, care conțin beta-glucan. Laptele de ovăz conține vitamine B și este adesea îmbogățit cu vitaminele A și D, calciu și fier (în plus față de cantitatea care se găsește în mod natural în ovăz).

Nutrienții din laptele de ovăz

Laptele de ovăz este bogat atât în macro, cât și în micronutrienți. În timp ce profilurile nutriționale variază între arome și companii, conform PlanetOat.com, laptele lor original de ovăz conține 90 de calorii, 2 grame de fibre și vitaminele A, B12, D, calciu, fier și potasiu.

Macronutrienții laptelui de ovăz

Macro (1 cupă Planet Oat lapte original)  Cantitate
Carbohidrați 19g 
Grăsimi 1.5g 
Proteine 2g 

Micronutrienții laptelui de ovăz

Unii dintre micronutrienți se regăsesc în mod natural, alții au fost adăugați pentru fortificare.
Micronutrient (1 cupă Planet Oat lapte original)  Cantitate
Fibre 2g 
Vitamina D  4mcg 
Calciu 350mg 
Fier 0.3mg 
Potasiu 400mg 
Vitamina A  180mcg 
Vitamina B12  0.2mcg 

Beneficiile laptelui de ovăz asupra sănătății

Beneficiile pentru sănătate ale laptelui de ovăz îl fac un adaos excelent pentru orice plan de dietă sănătoasă.

Este potrivit pentru vegani și scăzut în alergeni

Laptele de ovăz nu numai că nu conține lactoză, dar nu conține nici alergeni de soia, arahide sau nuci, care sunt foarte comune în multe alte tipuri alternative de lapte. De asemenea, este adesea fără gluten; totuși, acest lucru depinde de modul în care este procesat ovăzul, reprezentând o oportunitate pentru o anumită contaminare încrucișată cu alte cereale care conțin gluten, așa că asigurați-vă întotdeauna că verificați dacă aveți intoleranță la gluten.

Este nutritiv

Nu numai că este o sursă bună de vitamine B (datorită originii cerealelor integrale), majoritatea laptelui de ovăz conține vitaminele A, D și calciu adăugat. Acești nutrienți sunt esențiali pentru multe dintre procesele organismului. Laptele de ovăz conține mai multe fibre și proteine decât laptele similar din nuci sau orez.

Poate susține o inimă și un metabolism sănătos

Ovăzul este cunoscut pentru conținutul de fibre, care poate ajuta la scăderea colesterolului. Beta glucanul este o fibră solubilă care este conservată în procesarea laptelui de ovăz, făcându-l o alternativă sănătoasă pentru inimă, care este unică printre alte lactate fără lactoză. Beta-glucanul poate de asemenea, să susțină un nivel sănătos de zahăr din sânge, să întărească imunitatea și să contribuie la menținerea greutății corporale.

Este bun pentru sănătatea oaselor

Deși calciul din laptele de ovăz este adăugat ulterior, este important să alegeți o alternativă de lapte care să susțină sănătatea oaselor. Vitaminele A și D suplimentare susțin de asemenea, metabolismul oaselor sănătoase. În timp ce veganii sau cei cu intoleranță la lactoză s-ar fi putut dezice de acești nutrienți, laptele de ovăz oferă o nutriție completă, indiferent de nevoile dumneavoastră alimentare.

Există efecte negative ale consumului de lapte de ovăz?

Potențialul negativ al laptelui de ovăz este redus, dar merită luat în considerare.- Calorii și carbohidrați: laptele de ovăz are mai multe calorii decât laptele de migdale sau alte tipuri de lapte alternative. Acesta este doar un aspect negativ dacă vă limitați carbohidrații și caloriile ambele sunt esențiale pentru creșterea și recuperarea mușchilor.- Zahăr adăugat: multe soiuri de lapte de ovăz cumpărate din magazin au zaharuri adăugate pentru aromă. Ai putea să-ți faci singur acasă fără îndulcitor, dar atunci ai pierde vitaminele și mineralele fortificate.- Gluten potențial: în funcție de tipul de ovăz și de procesare în laptele de ovăz pe care îl alegeți, acesta poate fi sau nu fără gluten. Dacă glutenul este important de evitat, asigurați-vă că citiți cu atenție etichetele.- Cost: deoarece laptele de ovăz câștigă popularitate, poate fi mai costisitor decât alte tipuri de lapte fără lactoză regăsite la raft.

Mesaj de încheiere

Este laptele de ovăz bun pentru tine? Dacă sunteți în căutarea unei alternative sănătoase la laptele de vacă, laptele de ovăz este o opțiune cremoasă excelentă.Deși există multe tipuri pe piață, căutați o variantă cu adaos de zahăr minim, calciu și vitamine adecvate. Poate susține sănătatea generală și poate oferi un plus de fibre și macro-uri în shake-urile și smoothie-urile tale.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein