Skip to main content
Nutriție

Este colagenul vegan la fel de bun ca și colagenul animal?

Este colagenul vegan la fel de bun ca și colagenul animal?
Claire Muszalski
Scriitor si expert1 an Ago
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Este colagenul vegan la fel de bun ca și colagenul animal?

Colagenul este un supliment popular care oferă proteine mici care pot susține sănătatea pielii, intestinelor și articulațiilor, printre alte beneficii. În timp ce colagenul de pește sau cel bovin (carne de vită) este cel mai comun tip pe care îl veți găsi pe piață, opțiunile de colagen vegan au devenit acum disponibile și ele.

Deoarece colagenul este o proteină produsă de organism, creșterea aportului însemna obținerea din alte surse animale. Dar acum poți folosi colagen vegan, produs de bacterii și drojdie, care poate oferi aceleași beneficii ca și colagenul animal.

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteină care este prezentă în pielea, oasele, părul, unghiile și articulațiile noastre. Corpul nostru produce propriul colagen și el este comun la animale precum peștii și vacile, făcându-le sursa naturală pentru suplimente de colagen.Deoarece aprovizionarea noastră de colagen scade în timp, oamenii folosesc suplimente de colagen pentru a-și crește nivelul și pentru a încerca să încetinească această componentă a procesului de îmbătrânire.

Ce face colagenul?

Colagenul este o proteină structurală care ne menține corpul puternic și durabil. Ne menține pielea elastică, articulațiile mobile și oasele puternice.Deși nu este absorbit în mușchi, cum ar fi zerul sau alte pudre proteice, creierul poate semnala corpului nostru să creeze mai mult colagen și să ne întărească mușchii în acest fel. Este folosit în aplicații medicale pentru a susține sănătatea pielii, a articulațiilor și a ochilor, precum și ca supliment pentru performanță.

Din ce este făcut colagenul care provine de la animale?

Colagenul bovin și marin este derivat din fierberea oaselor de vacă sau a peștelui și a altor produse secundare de origine animală.În timp ce pudrele sau suplimentele lichide rezultate sunt adesea fără gust și fără miros, producția de colagen de origine animală s-ar putea să nu se alinieze preferințelor celor care urmează diete vegetariene - și cu siguranță nu dietelor vegane.

Cum este produs colagenul vegan? 

Colagenul vegan este de fapt produs într-un laborator - oamenii de știință pot manipula atât drojdia, cât și bacteriile pentru a exprima genele care creează blocurile de construcție a proteinelor de colagen, fără a utiliza produse de origine animală.Ei sunt capabili să manipuleze proteinele pentru a imita exact structura colagenului uman.

Care sunt beneficiile colagenului?

Consumul unui supliment de colagen păcălește organismul să se aprovizioneze mai mult cu colagen. Când există colagen liber în sistemul nostru (din cauza ingerării acestuia sub formă de supliment), organismul crede că propria sa aprovizionare se defectează - și stimulează producția naturală de colagen.Beneficiile potențiale ale colagenului includ sănătatea pielii (umiditate și elasticitate îmbunătățite), sănătatea articulațiilor, sănătatea oaselor și creșterea îmbunătățită a părului și a unghiilor.Colagenul susține, de asemenea, acțiunea creatinei în mușchii noștri, care stimulează recuperarea între antrenamente și susține creșterea musculară.

Există diferențe între colagenul vegan și cel animal?

În timp ce colagenul animal provine de obicei din aceleași surse consistente, există mai multe tipuri diferite de bacterii și drojdii implicate în crearea colagenului vegan.Un studiu menționează că P. pastoris este bacteria preferată pentru producție, deși este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu. Puteți verifica acest lucru pe eticheta colagenului vegan pe care intenționați să îl cumpărați.

Este colagenul vegan la fel de bun?

Deoarece structura rezultată a colagenului vegan este identică cu cea a colagenului uman, ar trebui să fie la fel de eficient ca și alte suplimente de origine animală. Aceasta este o știință în continuă evoluție și va fi interesant de urmărit pe măsură ce se fac mai multe progrese în acest domeniu.

Mesaj de încheiere

Sportivii care urmează o dietă de origine vegetală ar fi evitat suplimentele de colagen din cauza originii lor, dar acum există o alternativă vegană durabilă la colagenul din pește sau vaci.În timp ce beneficiile și efectele colagenului sunt încă studiate, veganii pot folosi acum colagen pentru a-și îmbunătăți sănătatea și performanța, la fel ca cei care consuma colagen tradițional.
Claire Muszalski
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Dietetician autorizat Claire este dietetician si antrenor autorizat de către Academia de Nutritie și Dietă  și de către Consorțiul International pentru Sănătate și Antrenament. Ea are licența în Știința și Biologie și diploma de Master în nutriție și dietă de la universitatea din Pittsburgh.

Vorbitul și scrisul despre mâncare și fitness - aceste două lucruri stau la baza cunoștințelor lui Claire. Ea iubește ideea de a ajuta pe alții să-și atingă obiectivele în materie de sănătate și bunăstare.

Claire este de asemenea certificată ca fiind instructor de ciclism indoor și iubește să alerge și să facă yoga. Atunci cand nu este preocupată de antrenament și nutriție, obișnuiește să meargă la diferite evenimente sportive din orașul ei natal, Pittsburgh sau sa gătească pentru familia sa.

Află mai multe despre experienta sa aici.

myprotein