Skip to main content
Suplimente

Cele mai bune suplimente pentru ciclism

Cele mai bune suplimente pentru ciclism
Evangeline Howarth
Scriitor si expert5 ani Ago
Vezi profilul lui Evangeline Howarth

Dacă sunteți pasionați de ciclism, există multe variante pe care le puteți explora – ciclism pe șosea, la munte, BMX – ca atare sunteți liberi să alegeți. Când începeți să fiți competitivi (chiar dacă doar cu voi înșivă/însevă) trebuie să știți că există multe variante pentru a da un impuls performanțelor voastre. Un bun punct de plecare este dieta — iar pe lângă o alimentație corectă ar trebui să luați în considerare anumite suplimente speciale pentru ciclism, care vă vor ajuta să vă atingeți potențialul maxim.

Ar trebui să încercați suplimentele pentru ciclism?

Rămâneți de regulă printre ultimii din pluton sau ați pornit bine ca ulterior, la jumătatea cursei, să vă loviți de oboseală? Indiferent că practicați ciclismul pe șosea sau la munte, prin parcurgerea mai multor kilometri deveniți atleți de anduranță, deci va trebui să alimentați organismul în consecință. Pe lângă o dietă echilibrată, suplimentele potrivite pentru ciclism pot face diferența între o performața ca a lui Froome sau un eșec total. Vă prezentăm mai jos câteva produse fără care noi nu am pedala.

Suplimente pre-pedalare pentru cicliști

Pentru anduranță 

Baton proteic cu Ovăz & Zer

Aveți nevoie de o gustare rapidă care să vă permită să pedalați ore în șir? Batonul cu ovăz și zer este perfect înainte să urcați pe șa. Conține 38g de carbohidrați din ovăz, deci are un indice glicemic scăzut și va elibera treptat energia.

Nu se oprește aici — are 22g de proteine, oferind mușchilor necesarul pentru masă musculară și menținere. Disponibil în 4 arome delicioase, există un baton potrivit indiferent de tipul de ciclism practicat.

100% Ovăz instant

Sunteți în căutarea unui mic dejun care să vă ofere boost-ul necesar înainte de pedalare? Ovăzul este singurul răspuns. Cu 62g de carbohidrați per porție și un indice glicemic scăzut, veți putea face orice shake mult mai puternic, pentru un plus de energie.

Pentru viteză explozivă

Creatină

Acest supliment este unul dintre cele mai cercetate științific, fiind demonstrat că ajută mult și în cazul ciclismului. Creatina este opțiunea de bază pentru a îmbunătăți performanțele și a scădea timpul până la extenuare în cazul curselor de viteză.6

Anumite studii sugerează că acest supliment poate ajuta corpul să folosească mai eficient oxigenul, îmbunătățind capacitatea de efort,7 rezultând într-o respirație regulată și mai multă putere de pedalare.

Beta-Alanină

Beta-alanina este o variantă modificată a aminoacidului alanină, care atunci când este digerat se transformă în carnozină. Carnozina acționează ca un tampon în organism pentru a opri nivelul pH-ului din sânge să scadă prea mult.8

În ceea ce privește suplimente pentru ciclism, studiile au demonstrat că prin consumul acestui supliment se poate îmbunătăți semnificativ performanța în cazul sprintului de la finalul unei curse – perfect pentru ultimele sute de metri până la finish sau pentru a trece rapid în fruntea plutonului.9

Suplimente potrivite în timpul pedalării

Gel Energy Elite™

Acest gel este soluția pentru realimentarea cu energie în timpul unei curse. Energy Elite™ conține o cantitate impresionantă de 25g de carbohidrați, pentru a re-energiza musculatura.10 Amestecul de vitamine B oferă de asemenea mai multe beneficii, precum reducerea oboselii, îmbunătățirea metabolizării glicogenului pentru energie și un boost pentru sistemul imunitar.11

Electroliți pudră

Pur și simplu adăugați în băutura preferată și consumați. Pudra de electroliți este metoda ideală de a opri transpirația să vă țină în spate. Transpirația înseamnă pierderea de săruri. 12

Dacă veți adăuga electroliți în sticla voastră cu apă veți consuma sodiu, potasiu, magneziu și calciu, care sunt importante pentru o mare parte din funcțiile corpului, precum contracțiile musculare și transmisia de impulsuri nervoase – procese importante, care vă ajută să apăsați mai tare în pedale.13

Suplimente de după cursă pentru ciclism

Proteine din zer

Proteinele ajută la repararea și creșterea musculară. Pudrele proteice din zer sunt o metodă comodă și delicioasă de a consuma nutrienții necesari.14 Dacă vreți mai multă putere în coapse, atunci un shake după antrenament poate fi soluția pentru succes, deoarece stimulează sinteza proteinelor musculare.15

Proteinele noastre de calitate superioară Impact Whey oferă toți aminoacizii esențiali, inclusiv 4.5g de BCAA și 3.6g de glutamină. Cu doar 103 calorii per shake, puteți consuma această recompensă delicioasă fără să vă simțiți vinovați că nu veți fi suficient de în formă pentru pedalările dificile în pantă.

THE Whey+

Acest amestec vă va da pe spate. Izolat proteic de calitate superioară și Groplex™ – un amestec de proteine cu absorbție rapidă și lentă – sunt ingredientele de bază din această pudră proteică superioară.

Tehnologia PhaseTech™ eliberează lent BCAA-ul din mărgele, pentru un aport de leucină și glutamină pe mai multe ore de reparații proteice. Nu există niciun dubiu că The Whey+ trebuie să fie în topul listei de suplimente pentru pasionații de ciclism care vor să se întoarcă pe biciclete cât mai rapid.

Vitamina D

Deși ciclismul este un sport cu foarte puțin impact, tot veți avea nevoie de articulații flexibile pentru a pune roțile în mișcare. Cercetările recomandă practicarea unui sport cu impact superior, precum alergarea, pentru a menține sănătatea.16 Din acest motiv Vitamina D este esențială pentru ciclism, deoarece ajută la absorbția calciului necesar pentru oase mai puternice și mușchi mai tari.17

Studiile au arătat că un procent al populației suferă de deficiență de vitamina D (cauzată uneori de lipsa expunerii la soare), ca atare consumul din suplimente este chiar și mai important pentru cei care se bazează pe articulații, oase și mușchi pentru activități intense.18

Concluzii

Nu exista dubii că mersul pe bicicletă aduce beneficii pentru sănătate și portofel, iar dacă veți duce această pasiune la următorul nivel veți avea o metodă distractivă de a vă auto-provoca și a vă menține în formă. Ciclismul este un sport de anduranță care pune presiune pe plămâni și picioare, deci alimentarea corpului cu nutrienții necesari este esențială. Aceste suplimente pentru ciclism vă vor ajuta să stați în fruntea plutonului și să aveți energia necesară sprinturilor finale.

Bibliografie

1-2 Celis-Morales, C. A., Lyall, D. M., Welsh, P., Anderson, J., Steell, L., Guo, Y., … & Gill, J. M. (2017). Association between active commuting and incident cardiovascular disease bmj, 357, j1456.

3 Cherkas, L. F., Hunkin, J. L., Kato, B. S., Richards, J. B., Gardner, J. P., Surdulescu, G. L., … & Aviv, A. (2008). The association between physical activity in leisure time and leukocyte telomere length. Archives of internal medicine, 168(2), 154-158.

4 Sugiyama, T., Ding, D., & Owen, N. (2013). Commuting by car: weight gain among physically active adults. American journal of preventive medicine, 44(2), 169-173.

5 Smith, J. C., Stephens, D. P., Hall, E. L., Jackson, A. W., & Earnest, C. P. (1998). Effect of oral creatine ingestion on parameters of the work rate-time relationship and time to exhaustion in high-intensity cycling.European journal of applied physiology and occupational physiology, 77(4), 360-365.

6 Jones, A. M., Carter, H., Pringle, J. S., & Campbell, I. T. (2002). Effect of creatine supplementation on oxygen uptake kinetics during submaximal cycle exercise. Journal of applied physiology, 92(6), 2571-2577.

7  Van, R. T., Van, K. P., Vanden, B. E., Puype, J., Lefere, T., & Hespel, P. (2009). Beta-alanine improves sprint performance in endurance cycling.Medicine and science in sports and exercise, 41(4), 898-903.

8-9 Artioli, G. G., Gualano, B., Smith, A., Stout, J., & Lancha Jr, A. H. (2010). Role of beta-alanine supplementation on muscle carnosine and exercise performance. Med Sci Sports Exerc, 42(6), 1162-1173.

10 Coggan, A. R., & Coyle, E. F. (1991). Carbohydrate ingestion during prolonged exercise: effects on metabolism and performance.Exercise and sport sciences reviews, 19, 1-40.

11 Kennedy, D. O. (2016). B vitamins and the brain: Mechanisms, dose and efficacy—A review.Nutrients, 8(2), 68.

12 Von Duvillard, S. P., Braun, W. A., Markofski, M., Beneke, R., & Leithäuser, R. (2004). Fluids and hydration in prolonged endurance performance.Nutrition, 20(7-8), 651-656.

13 Kraemer, W. J., Fleck, S. J., & Deschenes, M. R. (2011). Exercise physiology: integrating theory and application. Lippincott Williams & Wilkins.

14-15 Hayes, A., & Cribb, P. J. (2008). Effect of whey protein isolate on strength, body composition and muscle hypertrophy during resistance training.Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 11(1), 40-44.

16 Nichols, J. F., Palmer, J. E., & Levy, S. S. (2003). Low bone mineral density in highly trained male master cyclists.Osteoporosis International, 14(8), 644-649.

17 Pearce, S. H., & Cheetham, T. D. (2010). Diagnosis and management of vitamin D deficiency.Bmj, 340(7738), 142-147.

18 Holick, M. F. (1996). Vitamin D and bone health.The Journal of nutrition, 126(suppl_4), 1159S-1164S.

Evangeline Howarth
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Evangeline Howarth

Evangelina a practicat sport de performanță de la o vârstă frage. În calitate de instructoare calificată de către RYA, ea știe care este importanța unei alimentații corecte pentru sporturile extreme și de anduranță, în special datorită experiențe sale în echipa GBR și fiind capitanul și antrenoarea primei echipe de la Universitate.

În timpul liber, lui Evangeline iubește alergatul - în special maratonul. Timpul liber și-l pretece practicând sporturile pe apă sau făcând drumeții. În nopțile ei favorite face sesiune de HIIT sau genuflexiuni în sală înainte de a se bucura de alimente picante și de o tonă de legume.

Vezi mai multe despre experiența lui Evie aici.

myprotein