Skip to main content
Suplimente

Ce este Maltitolul & este sigur?

Ce este Maltitolul & este sigur?
Claire Muszalski
Scriitor si expert1 an Ago
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Ce este Maltitolul & este sigur?

Indiferent dacă reduceți carbohidrații, urmați o dietă keto sau doar încercați să reduceți aportul general de zahăr, este posibil să vă gândiți la înlocuitori de zahăr. Maltitolul, care se găsește în fructe și legume, dar adăugat și la alimentele cu conținut scăzut de zahăr, este una dintre numeroasele opțiuni de pe piață. Citiți mai departe pentru a afla ce este și dacă este o opțiune bună pentru dvs.

Ce este Maltitolul? 

Maltitolul este un alcool de zahăr care este folosit ca înlocuitor de zahăr în principal în alimentele procesate. Alcoolul îndulcit sau poliolii includ sorbitol, xilitol și manitol. Acestea sunt absorbite în intestinul subțire și au mai puține calorii decât zahărul obișnuit (2,4 kcal/g față de 4 kcal/g). Are totuși un indice glicemic și contribuie la aportul total de carbohidrați.

De ce este folosit? 

Maltitolul este folosit în fabricarea alimentelor dulci - în principal dulciuri, băuturi, medicamente și produse de panificație. Ele sunt adesea comercializate ca alimente cu conținut scăzut de zahăr sau cu conținut redus de zahăr, deoarece maltitolul conține jumătate din caloriile zahărului obișnuit. În timp ce maltitolul și alți alcooli de zahăr se găsesc în unele fructe și legume, cei din alimentele procesate sunt de obicei fabricați pentru a fi introduși în alte alimente și băuturi.

Beneficiile Maltitolului 

Maltitolul este sărac în calorii 

Deoarece maltitolul este doar parțial digerabil, contribuie cu aproape jumătate din caloriile zahărului obișnuit, ceea ce îl face util pentru pierderea în greutate. Deși au mai puține calorii, alimentele cu maltitol au un gust dulce – deși maltitolul este mai puțin dulce decât zahărul.

Este mai bun pentru dinți 

Alimentele dulci, băuturile și gumele de mestecat dulci sunt adesea legate de cariile dentare, dar maltitolul nu poate fi digerat de bacteriile din gura noastră. Din acest motiv, este cu siguranță mai bine pentru medicul dentist ca alimentele cu maltitol să înlocuiască gustările tale obișnuite cu zahăr din când în când.

Este Maltitolul sigur? 

Maltitolul poate cauza indigestie 

În cantități mici, nu există efecte secundare sau probleme de siguranță referitor la maltitol. Datorită diferenței în modul în care este digerat maltitolul, cantitățile mari pot provoca balonare, disconfort și diaree. În general, este considerat sigur, dar se recomandă evitarea în timpul sarcinii.

Alte efecte secundare 

Unele cercetări noi arată că maltitolul și alți alcooli de zahăr pot acționa ca prebiotice și pot avea un impact asupra bacteriilor din sistemul nostru digestiv în cazul utilizării pe termen lung. Acest lucru necesită studii suplimentare.

Cum se compară cu alți agenți de îndulcire? 

Maltitolul are mai puține calorii și carbohidrați decât zahărul, dar mai mult decât îndulcitorii artificiali. 
  Maltitol  Aspartam Eritritol Miere Stevie  Sucraloză Zahpr Xilitol
Producție Artificial*  Artificial  Artificial*  Natural  Natural  Artificial  Natural  Artificial* 

Calorii

(per gram) 

2.4  0.25  2.4 
Carbohidrați (per gram)  0.5  0.4  0.8 
GI  35  61  68  10 
Îndulcire 80% dulce ca zahărul  200x mai mult ca zahărul  65% dulce ca zahărul  Asemanator 300x mai mult ca zahărul  600x mai mult ca zahărul  Zahăr Asemănător 

 

Mesaj de reținut

Maltitolul este o substanță naturală, dar adesea fabricată pentru a înlocui o parte din zahăr din alimente. Poate oferi un indice glicemic și un număr mai scăzut de carbohidrați și este sigur în doze mici.Dacă doriți să reduceți aportul de zahăr, să optați pentru alimente făcute cu maltitol în loc de zahăr de masă este cu siguranță o opțiune bună.

 

Claire Muszalski
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Dietetician autorizat Claire este dietetician si antrenor autorizat de către Academia de Nutritie și Dietă  și de către Consorțiul International pentru Sănătate și Antrenament. Ea are licența în Știința și Biologie și diploma de Master în nutriție și dietă de la universitatea din Pittsburgh.

Vorbitul și scrisul despre mâncare și fitness - aceste două lucruri stau la baza cunoștințelor lui Claire. Ea iubește ideea de a ajuta pe alții să-și atingă obiectivele în materie de sănătate și bunăstare.

Claire este de asemenea certificată ca fiind instructor de ciclism indoor și iubește să alerge și să facă yoga. Atunci cand nu este preocupată de antrenament și nutriție, obișnuiește să meargă la diferite evenimente sportive din orașul ei natal, Pittsburgh sau sa gătească pentru familia sa.

Află mai multe despre experienta sa aici.

myprotein