Skip to main content
Nutriție

Demontarea unui mit: de ce nu trebuie să faci detox

Demontarea unui mit: de ce nu trebuie să faci detox
Myprotein RO
Scriitor si expert4 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Sezonul festiv este unul al răsfățului. După cantități copioase de fripturi, plăcintă cu carne și cremă irlandeză, corpul tău s-ar putea să nu îți mulțumească.Poate este rezoluția ta de anul nou să reintri în formă, să mergi la sală și să fii mai sănătos- începând cu un detox de ianuarie?Ei bine, pregătește-te pentru că vom dezvălui informații strict secrete despre cele mai bune produse de detox de pe piață. Ești pregatit? Tobele vă rog…Ficatul ȘI rinichii tăi**gratis, dar nereturnabil. Cu rinichii cumperi unul, primești unul gratis. Termeni și condiții se aplică.

Ce este un detox?

Dietele de detoxificare (detox)- cunoscute și ca diete de curățare- pretind să curețe sângele, sistemul tău digestiv și să elimine substanțe toxice din corpul tău. Aproape ca și cum ai apăsa un buton de resetare și te-ai trezi nou și proaspăt.În realitate, probabil te vei trezi obosit, nervos din cauza foamei și planificând bilețele de scuze pentru colegii de muncă. Ceva de genul:„Dragă Sandra,Îmi pare rău că m-am răstit la tine pentru că ai luat ultimul pliculeț de ceai. Sunt pe această dietă nouă de detox…Am ținut post în ultimele zile în care doar apa și o ceașcă de ceai negru menționat puteau să îmi atingă buzele.Mă îndoiesc că pot să mai continui mult cu asta. Mă simt destul de amețit, obosit și iritat (după cum știi) și am o poftă disperată de ciocolată. Cred că mă voi ține de un stil de viață echilibrat și sănătos pe tot parcursul anului de acum încolo.Scuzele mele sincere,Janet de la Marketing„

Sunt ceva beneficii pentru face detox?

Nu au fost prea multe cercetări științifice realizate asupra dietelor detox dar unele studii sugerează beneficii ca piele îmbunătățită, digestie mai bună, slăbit. Însă, asta se datorează cel mai probabil eliminării subite a alcoolului, alimentelor procesate și a zaharurilor rafinate. În plus, vei avea un consum mare de vitamine și minerale din fructe și legume de care s-ar putea să fi dus lipsă înainte.Dietele detox sunt foarte slabe caloric de obicei ceea ce explică potențialul lor pentru slăbit. Dar, această greutate va fi probabil recâștigată în momentul în care îți reiei dieta ta normală.Dacă nu ai observat încă, beneficiile sugerate ale dietelor detox pot fi atinse prin orice dietă echilibrată și controlată caloric. Deci un detox chiar este calea cea mai sănătoasă și mai bună?

De ce nu ai nevoie de detox?

Să revenim la minunea care este corpul uman- și motivul pentru care nu ai nevoie de detox în Ianuarie (sau oricând altcândva).Începând cu rinichii- aceste două organe în formă de boabe de fasole sunt ele mici dar funcțiile lor vitale ne țin literalmente în viață. În cele din urmă rolul lor este să detoxifieze. Iată cum reușesc:
  • Mențin echilibrul lichidelor. Rinichii conțin tubuli renali care absorb apă, glucoză, sodiu, potasiu și clor înapoi în sânge. Rezultatul final este un lichid diluat care conține urea (un produs secundar toxic al descompunerii proteice) care este apoi eliminată în urină.
  • Filtrează sângele. Fiecare rinichi conține în jur de un million de structuri mici numite nefroni. Nefronii absorb sânge, descompun nutrienții și elimină reziduurile- pe urmă vena renală transportă ”sângele curat„ înapoi la inimă.
  • Elimină materia reziduală din alimente, medicamente și substanțe toxice.
  • Produc hormoni care ajută la producția de globule roșii si reglează tensiunea arterială.
Dacă ne întrebați pe noi, am spune că rinichii se descurcă la sarcina de a detoxifica. Chiar nu e necesar să supraviețuiești pe un preparat de sirop de arțar, suc de lămâie și ardei cayenne (asta e chestia pe care Beyoncé nu a nimerit-o).Următorul, ficatul. Ficatul funcționează ca o echipă cu pancreasul, intestinele și vezica biliară pentru a digera, absorbi și procesa mâncarea. În mod independent, munca ficatului presupune:
  • Filtrarea sângelui din tractul gastrointestinal și trecerea lui în restul corpului.
  • Detoxificarea chimicalelor- inclusiv cele produse în mod natural ca reziduuri (precum anomia), cele consumate prin dietă (aditivi alimentari, conservanți, îndulcitori, alcool și agenți farmacologici) și toxine din mediu (noxe, poluare a aerului). Acolo, toxinele sunt combinate cu aminoacizi (proteine), pentru a putea fi eliminate din ficat prin bilă sau urină.
  • Secreția de bilă (un lichid care conține colesterol, acizi biliari, săruri și metale) care ajută digestia prin descompunerea grăsimilor.
  • Depozitarea vitaminelor A, D, E și K și glicogen  (forma de depozitare a carbohidraților pentru energie)
  • Producerea proteinelor necesare pentru coagularea sângelui și reglarea tensiunii arteriale.
Corpul uman a fost creat pentru un scop- și satisface acel scop bine! Necesitatea pentru diete detox extreme pur și simplu nu există. Și lipsa de cercetări care să susțină dietele detox înseamnă că sunt potențial periculoase pentru sănătatea ta.

Mesaj de luat acasă

Ține minte, orice beneficiu ale detoxificării poate fi atins prin consumul de mai multă apă, renunțarea la alcool, reducerea alimentelor procesate și creșterea aportului de fructe și legume ca parte a unei diete echilibrate. Nu ne trebuie știință să ne spună că aceasta este calea mai sănătoasă și sustenabilă de a merge înainte.Așadar, înainte să dai pe gât acel ceai detox, regândește-ți țelurile- găsește un stil de viață sănătos care merge mai departe de prima săptămână din Ianuarie.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein