Skip to main content
Nutriție

Ce este dieta de resetare a metabolismului? Funcționează sau este doar un trend trecător?

Ce este dieta de resetare a metabolismului? Funcționează sau este doar un trend trecător?
Claire Muszalski
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Ce este dieta de resetare a metabolismului? Funcționează sau este doar un trend trecător?

Ai observat în ultima perioadă pe rețelele de socializare articole despre dieta pentru resetarea metabolismului? Noi cu siguranță am descoperit multe articole care o menționează, așadar, haideți să descoperim în ce constă, de unde a pornit acest trend și dacă prezintă avantaje reale sau este doar un trend ineficient și trecător.

Sari la:

Ce este dieta de resetare a metabolismului?

Această dietă a fost promovată de fostul sportiv din cadrul NFL, Steve Weatherford, care ulterior a devenit antrenor de fitness. Obiectivul dietei este acela de a manipula organismul astfel încât să se accelereze metabolismul, prin folosirea anumitor alimente și prin eliminarea altora pentru a obține un deficit caloric.

Asemănător multor altor diete, obiectivul este pierderea în greutate (și reducerea țesutului adipos), acesta fiind atins prin respectarea unui plan alimentar care inițial reduce aportul de carbohidrați care ulterior va crește – fiind practic o ciclizare de carbohidrați.

Cum funcționează această dietă?

Metabolismul nostru depinde de foarte mulți factori, însă cele două aspecte principale care îl influențează sunt atât calitatea mâncării cât și cantitatea efortului fizic zilnic. Unele persoane sunt născute cu un tip somatic și genetic care au drept caracteristică metabolismul accelerat (aceste persoane ard mai multe calorii în repaus și pot consuma mai multe calorii din alimente, fără a crește în greutate), în timp ce alte persoane sunt caracterizate de un metabolism nu la fel de accelerat (ard mai puține calorii în repaus și sunt nevoite să muncească mai multe pentru a pierde în greutate).

Deoarece metabolismul nostru este influențat de mai mulți factori, dintre care, unii pe care nu-i putem schimba (geneticul), nu există un buton de reset pe care-l putem apăsa – însă putem încerca să manipulăm metabolismul (fie că dorim să-l accelerăm sau dorim să-l încetinim) prin dietă și antrenamentele realizate.

Cum se pune în practică?

Dieta de resetare a metabolismului trebuie să fie personalizată și include un plan alimentar, plan de suplimente nutritive și antrenamente specifice.

În ceea ce privește dieta, aceasta constă într-un aport redus de carbohidrați, un aport moderat de proteine și multe legume – inclusiv sucuri naturale făcute în casă. Vei primi îndrumări referitoare la alimentele pe care trebuie să te focusezi și la alimentele de care trebuie să te ferești. Această dietă mai încurajează hidratarea corespunzătoare și eliminarea consumului de alcool.

Antrenamentele sunt intense și se concentrează pe sesiuni de cardio înainte de prima masă a zilei și pe antrenamentele cu greutăți.

Mă va ajuta dieta de resetare a metabolismului să pierd în greutate? 

Deoarece această dietă are o durată de 4 săptămâni, majoritatea persoanelor pot observa o diferență semnificativă la final. Dieta este foarte exactă atunci când vine vorba de planurile alimentare și de antrenament pe care trebuie să le urmezi (două antrenamente pe zi). Este o dietă dificilă, însă promite rezultate.

Rezultatele finale sunt cel mai probabil datorate deficitului caloric – două antrenamente și un plan alimentar cu aport redus de carbohidrați care vor determina arderea mai multor calorii în comparație cu cele consumate din alimente, iar menținerea dietei timp de 4 săptămâni va duce cel mai probabil la pierderea în greutate. Deși nu există un buton care să reseteze metabolismul, munca depusă te va face să pierzi în greutate prin deficitul caloric creat.

Această abordare, de a menține un aport redus de carbohidrați, nu este nouă – vezi Atkins sau Keto – iar un plan alimentar specific este comun multor diete care vizează pierderea în greutate. În timp ce această dietă este doar o altă metodă de ciclizare a carbohidraților, eficiența sa este garantată dacă ai motivația necesară pentru a o respecta.

Poți învăța și aplica noi strategii de antrenament sau să modifici pe termen lung dieta actuală, însă această metodă nu este sustenabilă și nu poate fi pusă în practică la nesfârșit – de asemenea, te va nemulțumi o eventuală abatere de la dietă (în mod special atunci când o plătești).

Studiile arată că deși o multitudine de diete care pot fi doar un trend trecător, se pot dovedi eficiente, principala amenințare este atingerea deficitului caloric. Cheia către succes constă de fapt în disciplina și corectitudinea față de planul alimentar și planul de antrenament.

Mesaj de reținut

Dieta de resetare a metabolismului se bazează pe câteva strategii evidente – consumul unui aport redus de calorii, un plan de antrenament riguros și evitarea abaterilor de la dietă. Menținerea acestei diete stricte pe o perioadă de 30 de zile poate părea dificilă, cu atât mai mult adoptarea acesteia ca stil de viață permanent. Deși nu există un buton de resetare a metabolismului, această dietă te poate ajuta să pierzi în greutate. Identificarea unei diete pe care o poți respecta pe termen lung, este totuși mult mai importantă decât aplicarea ultimului trend de dietă.

Claire Muszalski
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Dietetician autorizat Claire este dietetician si antrenor autorizat de către Academia de Nutritie și Dietă  și de către Consorțiul International pentru Sănătate și Antrenament. Ea are licența în Știința și Biologie și diploma de Master în nutriție și dietă de la universitatea din Pittsburgh.

Vorbitul și scrisul despre mâncare și fitness - aceste două lucruri stau la baza cunoștințelor lui Claire. Ea iubește ideea de a ajuta pe alții să-și atingă obiectivele în materie de sănătate și bunăstare.

Claire este de asemenea certificată ca fiind instructor de ciclism indoor și iubește să alerge și să facă yoga. Atunci cand nu este preocupată de antrenament și nutriție, obișnuiește să meargă la diferite evenimente sportive din orașul ei natal, Pittsburgh sau sa gătească pentru familia sa.

Află mai multe despre experienta sa aici.

myprotein