Skip to main content
Training

Importanta unei forme corecte

Importanta unei forme corecte
Myprotein RO
Scriitor si expert3 luni Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

Uneori poate fi prea ușor să cădem în obiceiuri proaste atunci când ne antrenăm, mai ales când vine vorba de formă. Este foarte frecvent să vezi oameni care fac economii de dragul ușurinței și al vitezei.

Dar tehnica corectă este vitală dacă doriți să evitați accidentările. Exercițiile fizice ar trebui să fie ceva ce vă face plăcere și pe care îl puteți face fără să vă puneți în pericol inutil. Fie că ești începător sau ai nevoie doar de o reîmprospătare rapidă, iată tot ce trebuie să știi despre forma corectă.

 

Ce este forma corectă?

Practic, forma adecvată este efectuarea corectă a exercițiilor pentru a vă asigura că nu vă expuneți pe dumneavoastră sau pe altcineva la riscul de a vă accidenta. Poate fi tentant să ridici greutăți mai mari și să atingi noi PB-uri cât mai repede posibil, dar când vine vorba de antrenament, a avea o formă adecvată poate avea o serie întreagă de beneficii pe termen scurt și lung.

 

De ce este importantă forma corectă?

Există o mulțime de motive pentru care forma corectă este importantă. Iată cele șase motive principale pentru care ar trebui să vă investiți timpul și energia în menținerea unei forme corecte:

Evitați rănile

Exercițiile fizice ar trebui să vă testeze corpul și să vă împingă la limite, dar asta nu înseamnă că ar trebui să fie dureroase sau că ar trebui să riscați să vă accidentați. Asigurați-vă că aveți o formă corectă vă permite să vă suprasolicitați progresiv mușchii fără să vă puneți în pericol.

 

Profitați la maximum de exercițiile fizice

Dacă muncești din greu, vrei să obții rezultate. Forma corectă vă asigură că lucrați fiecare mușchi la potențialul său maxim și că obțineți maximum de la fiecare antrenament.

 

Atingeți-vă obiectivele mai repede

Motivul pentru o formă bună este acela de a vă face mușchii să lucreze până la limita limite. Făcând acest lucru corect vă permite să progresați mai repede și mușchii să se adapteze mai bine, ceea ce înseamnă că vă veți atinge obiectivele mai repede.

  

Economisiți-vă energia

Atunci când lucrați la volume mai mari sau la sesiuni mai ample, faptul de a avea o formă corectă face lucrurile mult mai ușoare. Utilizarea formei corecte face ca organismul dumneavoastră să fie mai eficient, ceea ce înseamnă că puteți lucra mai mult timp și vă puteți folosi mai bine energia.

 

Respirați corect

Trebuie să vă asigurați că primiți suficient oxigen în timp ce faceți exerciții fizice, iar forma corectă vă poate ajuta să faceți acest lucru.

 

Transferul formei în viața de zi cu zi

Atunci când vă antrenați cu o formă corectă, vă creați obiceiuri mai bune care pot fi transferate în viața de zi cu zi, ceea ce poate ajuta la prevenirea rănilor sau a accidentelor. De exemplu, dacă trebuie să ridicați niște cutii la locul de muncă, veți fi mai în măsură să faceți acest lucru în siguranță dacă v-ați antrenat cu forma corectă.

 

Cum îmi pot da seama dacă forma mea este proastă?

Când vine vorba de a ști dacă folosești forma corectă atunci când lucrezi un exercițiu, primul loc de unde trebuie să începi este să ai încredere în ceea ce simte corpul tău. Dacă ceva nu se simte bine sau există durere, probabilitatea este că forma ta este greșită. Aveți încredere în corpul dvs. și în modul în care simțiți lucrurile. Dacă vreodată vă simțiți inconfortabil sau aveți dureri, opriți-vă și odihniți-vă sau cereți ajutor pentru a vă verifica forma.

Dacă vă chinuiți în sala de gimnastică, dar nu vedeți prea multe progrese, dacă nu reușiți să ridicați greutăți mai mari decât atunci când ați început sau dacă vă suprasolicitați grav, dar nu vă simțiți dureros, probabil că este vorba de o formă ineficientă.

De asemenea, este posibil să vă dați seama dacă forma dvs. este greșită și în alte moduri. Dacă vă luptați să simțiți mușchiul pe care lucrați contractându-l, dacă urmăriți cantitatea în loc de calitate, dacă nu puteți ridica greutăți mari în mod constant sau dacă ați rămas blocat la aceeași greutate - toate acestea sunt semne de formă proastă.

 

Care este cel mai bun mod de a-mi corecta forma?

Dacă nu sunteți sigur de unde să începeți, iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă verifica și corecta forma:

1. Antrenați-vă cu un prieten sau cu un observator

A avea un partener de antrenament poate fi o modalitate excelentă de a te ține sub control. Aceștia vă pot ajuta să vă verificați forma și să vă asigurați că efectuați corect exercițiile.

 

2. Faceți o ședință cu un PT

Dacă aveți nevoie de un ajutor mai aprofundat, luați în considerare posibilitatea de a avea o ședință individuală cu un PT. Aceștia vă pot ajuta cu tehnica și vă pot da câteva sfaturi utile.

 

3. Filmați-vă

Dacă nu aveți un prieten sau un PT la care să apelați, încercați să vă filmați în timp ce vă antrenați și să le revedeți după aceea. Există multe videoclipuri utile despre forme online pe care le puteți folosi pentru a le compara.

 

4. Încetinește și concentrează-te pe calitate, nu pe cantitate

Este tentant să încerci să faci multe serii dar uneori este mai bine să iei lucrurile de la bază și să încetinești. Țintește să faci câteva repetări sub o formă bună înainte de a le crește din nou. De îndată ce simțiți că forma dvs. se strică, opriți-vă și odihniți-vă.

 

5. Folosiți conexiunea dintre minte și corp

Când efectuați un exercițiu, gândiți-vă cu adevărat la mușchii pe care îi lucrați. Asigurându-vă că vă concentrați asupra mușchiului care lucrează, îl veți angaja mai eficient.

 

Mesaj de reținut

Lucrul la forma ta poate aduce atât de multe beneficii pentru progresul antrenamentului tău. Nu numai că poate reduce riscul de accidentare, dar te poate ajuta să obții rezultate mai repede, să te antrenezi mai tare și să faci antrenamentul mai eficient. De asemenea, s-ar putea să vă vedeți transferând noile abilități în viața de zi cu zi.

Fie că participați la o ședință de pregătire fizică, vă filmați singur sau luați un coleg de sală care să vă ajute, acordați-vă timp pentru a evalua unde vă puteți îmbunătăți forma. Făcând acest lucru, veți fi pe cale să vă atingeți obiectivele de fitness și să profitați la maximum de antrenamentele dumneavoastră.

Want more training advice?

 

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein