Skip to main content
Training

Eticheta în sala de sport | Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci în sala de sport

Eticheta în sala de sport | Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci în sala de sport
Myprotein RO
Scriitor si expert6 luni Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Sălile de sport au tendința de a fi destul de aglomerate în această perioadă a anului, deoarece mulți oameni își stabilesc rezoluții pentru noul an și încearcă să facă din acest an cel mai bun.  Toate aceste fețe noi pot crea un mediu provocator, atât pentru veteranii din sălile de sport care încearcă să se descurce cu eticheta, cât și pentru începătorii care se pot simți puțin intimidați. Dar nu vă faceți griji, vă acoperim noi.  Acest articol vă va explica importanța etichetei la sala de sport și vă va oferi câteva sfaturi utile pentru a depăși orice "gymtimidation" sau anxietate de sală de sport pe care o puteți simți.

 

Ce este eticheta in sala de sport? 

Eticheta în sala de sport se referă la respect: respect pentru tine, respect pentru ceilalți participanți la sală și respect pentru spațiul și echipamentul din sala de sport. Printre regulile de bază care trebuie respectate se numără curățenia, returnarea echipamentelor la locul lor și respectarea spațiului personal al altor persoane.  O bună etichetă în sala de sport este importantă deoarece ajută la crearea unui mediu sigur și confortabil pentru toată lumea și asigură că toată lumea poate avea un antrenament excelent fără distrageri sau întârzieri.

 

De ce este importantă eticheta la sala de sport? 

O bună etichetă în sala de sport este importantă pentru a vă asigura că dvs. și cei din jur vă puteți antrena în liniște și fără întârzieri inutile. Practicarea unei bune etichete înseamnă că vă faceți partea dumneavoastră în a face din sala de sport un spațiu confortabil și sigur pentru toată lumea. Cu toții ne dorim să fim tratați cu respect, așa că este important să îl oferim și noi înapoi.

 

Care este eticheta corectă pentru sala de sport?  

Așa cum am menționat mai sus, eticheta corectă în sala de sport se bazează pe respect. Aceasta include lucruri simple care fac ca experiența celorlalți să fie mai bună, cum ar fi să faci ordine după tine, să înlocuiești echipamentul pentru ca ceilalți să îl folosească după ce ai terminat și să respecți spațiul personal al oamenilor. De asemenea, este esențial să fiți deschis și prietenos cu ceilalți. 

 

Ce este “gymtimidation”? 

"Gymtimidation" este sentimentul de teamă atunci când vă antrenați în fața altora. Este un sentiment comun și poate fi cauzat de teama și anxietatea de a fi judecat, de a nu ști ce să faci sau de a simți că nu-ți aparții.  Un studiu din 2019 a constatat că aproape 47% dintre respondenți au experimentat la un moment dat gimnastica de intimidare. Dar nu vă faceți griji, există modalități de a o depăși.

 

7 moduri în care puteți depăși “Gymtimidation“

1) Fă-ți un plan  

Pregătește-te pentru succes planificându-ți din timp antrenamentul. Acest lucru vă va ajuta să vă concentrați asupra a ceea ce aveți nevoie în ceea ce privește echipamentul și asupra a ceea ce veți face în timpul sesiunii.

2) Găsiți sala de sport potrivită  

Este important să vă simțiți confortabil în mediul sălii de sport. Încercați câteva săli de sport diferite pentru a găsi una care să se simtă sprijinită și încurajatoare pentru dumneavoastră. 

3) Încercați clasele 

Clasele sunt o modalitate excelentă de a cunoaște oameni, de a învăța exerciții noi și de a obține expertiză de primă mână de la instructori calificați. În plus, există un sentiment real de comunitate în multe antrenamente bazate pe clase, ceea ce poate fi grozav pentru încrederea în sine și pentru a vă simți susținut. 

4) Mergeți cu un prieten 

Nimic nu se compară cu sprijinul unui prieten bun. A avea un partener de antrenament este util dacă nu vă simțiți încrezător la început, dar este, de asemenea, grozav pentru a vă menține motivația pe măsură ce vă simțiți mai confortabil.

5) Purtați ceva în care vă simțiți încrezător/încrezătoare 

A te simți bine în pielea ta și în ceea ce porți poate face o mare diferență atunci când vine vorba de a aborda noi provocări. Investește într-un echipament nou de gimnastică care să te facă să te simți confortabil, încrezător și gata să înfrunți lumea.

6) Evitați orele de vârf 

Dacă inițial sunteți anxios sau vă temeți să vă antrenați într-o sală de sport aglomerată, încercați să mergeți în afara orelor de vârf sau în ore mai liniștite. În acest fel, vă puteți acomoda ușor cu atmosfera sălii de sport și vă puteți dezvolta încrederea. În scurt timp, nici măcar nu vă veți mai face griji în legătură cu mersul la orele cele mai aglomerate. 

7) Amintiți-vă de "motivul" dumneavoastră 

Motivația vine și pleacă, dar puteți rămâne pe drumul cel bun amintindu-vă de "motivul" dumneavoastră. Dacă te simți copleșit, pur și simplu ia-ți un moment pentru a-ți reaminti motivele pentru care te-ai înscris și pentru ce lucrezi. "De ce" ar trebui să fie cel mai puternic obiectiv al tău și să te țină motivat. Nu uitați că, dacă nu vă străduiți voi, nimeni altcineva nu o va face.
gym do and don't

 

Ce trebuie și ce nu trebuie să faci în sala de sport 

Învățarea convențiilor sociale ale sălii de sport poate fi descurajantă pentru cei care nu sunt familiarizați. Dar nu vă faceți griji - noi vă acoperim. Iată câteva reguli simple de urmat pentru a vă asigura că practicați o bună etichetă în sala de sport: 

Puneți greutățile la loc 

Nimic nu este mai frustrant decât să găsești doar una dintre ganterele de care ai nevoie și apoi să petreci următoarele 10-15 minute căutând-o pe cea potrivită. După ce ați terminat cu echipamentul, ștergeți-l și puneți-l înapoi la locul lui.  

 

Curățați-vă echipamentul după utilizare (și înainte pentru uz personal)  

Cu toții transpirăm puțin atunci când ne antrenăm, așa că asigurați-vă că curățați orice echipament pe care îl folosiți pentru următoarea persoană. Dacă vă luați câteva secunde pentru a șterge lucrurile, puteți crea un mediu mai plăcut pentru toată lumea. 

 

Aveți o bună igienă 

De la curățarea echipamentului până la dumneavoastră, practicarea unei bune igiene poate face ca întreaga sală de sport să fie un loc mai frumos și mai curat pentru dumneavoastră și pentru colegii dumneavoastră. 

Respectați spațiul personal al oamenilor 

Poate fi aglomerat la sala de sport, așa că fiți atenți la ce mișcări intenționați să faceți, la spațiul disponibil și la cine se află în jurul dumneavoastră. Luați-vă timp pentru a găsi suficient spațiu pentru ședința dvs., dar asigurați-vă, de asemenea, că nu încalcă spațiul de antrenament al altcuiva. 

 

Resetați aparatele înainte de a pleca 

La fel ca în cazul greutăților libere, multe aparate trebuie resetate după ce ați terminat de folosit. Ștergerea lor și resetarea înseamnă că următoarea persoană poate urca fără probleme. 

Cereți ajutor dacă aveți nevoie de el  

Toată lumea a fost cândva începătoare, așa că nu vă fie teamă să cereți ajutor sau să cereți ca cineva să vă arate cum să folosiți un aparat. Să cereți ajutor poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a deschide o conversație cu alți membri ai sălii de sport. 

Nu blocați vederea cuiva  

Există o mulțime de oglinzi în sala de sport, iar acestea sunt în general folosite pentru verificarea formei atunci când efectuați exerciții. Fiți atenți atunci când vă amenajați spațiul ca cineva să nu folosească oglinda pentru a-și vedea propria formă. Dacă aveți dubii, întrebați. 

Nu acaparați aparatul 

Poate fi aglomerat la sala de sport, mai ales în timpul perioadelor de vârf. Cu toții avem seturi de facut, dar să petreci ore întregi pe un aparat sau să folosești toate greutățile de care alții au nevoie nu este o modalitate grozavă de a începe. Încercați să fiți deschiși să împărțiți între seturi, să vă odihniți de pe aparat și să vă asigurați că nu luați echipamentul dacă nu aveți nevoie de el. Împărtășirea înseamnă grijă.

Nu lăsați greutăți pe jos 

Nimeni nu vrea să se împiedice sau să se rănească în sala de sport, așa că asigurați-vă că vă înlocuiți greutățile după ce ați terminat sau că le puneți la loc în timpul odihnei. 

Nu vă uitați insistent la alții

Poate fi descurajant să pășești pentru prima dată într-o sală de sport sau să te întorci în ritmul de antrenament după o pauză. Fă-ți timp să fii atent la faptul că alții ar putea fi la început, se întorc după o accidentare sau încearcă pentru prima dată un echipament. Fiți prietenoși și deschiși să îi ajutați pe ceilalți și oferiți un loc sau un zâmbet cuiva care pare să aibă nevoie de el. 

Nu întârziați la ședințele și cursurile de antrenament 

Dacă v-ați înscris la o clasă de grup sau v-ați programat la un PT, punctualitatea este esențială. Sosirea cu 10 minute înainte vă oferă suficient timp pentru a pune orice întrebare pe care o aveți și îi dă instructorului timp să vă ajute înainte de sosirea celorlalți. Nimănui nu-i place să fie motivul pentru care clasa întârzie. Iar dacă întârziați sau nu puteți ajunge din motive cu adevărat întemeiate, încercați să anunțați instructorul în prealabil. 

Nu stați pe loc în timp ce așteptați echipamentul 

Cu toții am întâlnit persoane care se învârt pe lângă tine când încerci să termini ultimul set. Nu este frumos și îi face pe mulți oameni să se simtă neliniștiți. Dacă vrei să folosești echipamentul, așteaptă până când persoana respectivă își termină setul și întreabă dacă poți să te urci după aceea sau dacă este deschisă să împartă echipamentul în timp ce se odihnește. Asigură-te doar că nu îi faci să se simtă inconfortabil sau grăbit.

Mesaj de luat acasă  

Buna etichetă în sala de sport este importantă pentru a ne asigura că toată lumea are parte de un antrenament excelent și că sala de sport este un spațiu sigur și confortabil pentru toată lumea.  Pentru persoanele care sunt noi în sala de sport sau care se întorc la sală după o perioadă de timp, aceste mici gesturi de bunătate îi pot face să se simtă mult mai confortabil, mai puțin anxioși și îi pot ajuta să își diminueze intimidarea legată de sală. Practic, totul se rezumă la a arăta respect și a trata pe ceilalți așa cum am dori să fim tratați.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein