Skip to main content
Antrenament

6 motive să te apuci de ciclism, cu olimpicul Bryan Steel

6 motive să te apuci de ciclism, cu olimpicul Bryan Steel
Evangeline Howarth
Scriitor si expert5 ani Ago
Vezi profilul lui Evangeline Howarth

E timpul să dai praful de pe șa și să începi să pedalezi.

Poate că abia ți-ai cumpărat o bicicletă și nu ai nici cea mai vagă idee dacă să mergi cu ea în fiecare zi, sau să o îngropi în spatele garajului pentru eternitate. Din fericire, tocmai ai dat peste câteva super-motive să dai praful de pe șa, să îți pui niște pantaloni din lycra și să începi să pedalezi.E mai ușor ca oricând să pui mâna pe o bicicletă bună, dar mulți dintre noi încă ne chinuim să începem, să o întreținem și, cel mai important, să rămânem motivați. Ca atlet medaliat la Olimpiadă și la Campionatul Mondial de Ciclism, acum antrenor, Bryan Steel este complet familiar cu toate dificultățile pistei și șoselei, dar la fel de familiar este și cu multele beneficii ale ciclismului.Nefiind un copil foarte sportiv, Bryan s-a urcat pe șa când fratele său s-a apucat de ciclism iar tatăl i-a cumpărat și lui o bicicletă. Precum mulți dintre noi care nu avem coordonarea necesară pentru alte sporturi, Bryan a găsit un sport pe care să îl poată practica în ritmul lui și la care să și ajungă la un moment dat foarte bun.

Azi, îi ajută pe alții să câștige medalii și să se obișnuiască cu ciclismul și cu sportul. Organizează programe pentru a-i susține pe ciclist, nu doar în mediul sportiv, ci sprijinind și cluburile de ciclism și demolând mituri. Puteți să îi consultați pagina Engage pentru ponturi, sprijin și un program de antrenament care să vă pună pe drumul potrivit în ciclism.

Dacă tot nu sunteți inspirați să lăsați mașina și să mergeți cu bicicleta, iată șase beneficii ale ciclismului pe care nu veți vrea să le ratați.

1. Beneficii incredibile pentru sănătate

Studii au observat că înlocuirea mașinii cu bicicleta pentru drumul spre lucru ameliorează în mod semnificativ aspectul cardiovascular1. De fapt, a merge cu bicicleta în locul mașinii sau autobuzului este un mod incredibil pentru cei dintre noi care „nu avem timp de sport” să introducem sportul într-un program încărcat.

În afară de beneficii pentru starea generală de sănătate, vă puteți aștepta să dezvoltați și un nivel semnificativ de forță la nivelul membrelor inferioare și mușchilor taliei. Întărirea mușchilor taliei este esențială pentru stabilitatea părții superioare a corpului în timpul ciclismului, în timp ce picioarele realizează toată munca… ceea ce este foarte bine pentru cvadricepși.

2. Poate fi practicat de oricine

Dragostea lui Bryan pentru ciclism a pornit din faptul că în sfârșit a găsit un sport pe care chiar putea să îl practice - „Este un sport în care greutatea îți este susținută” spune el. ”Poți să fii supraponderal și tot poți pedala. De asemenea are un impact foarte redus asupra articulațiilor, deci este excelent pentru cei care se refac după sporturi cu impact puternic, precum rugby-ul. Chiar dacă practici sporturi de mare impact, ciclismul este o variantă bună de exercițiu cu impact redus care să le contrabalanseze.”

3. Nu mai stai în trafic și faci bani în timpul ăsta

Dacă stai într-un cartier de blocuri, s-ar putea să îți ia foarte mult să ajungi unde ai de ajuns cu mașina sau transportul în comun. Bryan zice „pot deseori să ajung mai repede cu bicicleta. Este un sentiment plăcut și faptul că mă deplasez mai repede decât mașinile din trafic!”

Dacă ți-e teamă să începi ciclismul într-o zonă foarte locuită, studiile au observat că beneficiile ciclismului sunt substanțial mai mari decât riscurile de a continua să conduci o mașină2.

4. Este bun pentru planetă

Conform unui raport al British Cycling, dacă doar 10% din deplasările cu mașina ar fi înlocuite cu deplasări cu bicicleta, reducerea poluării ar salva 400 de ani productivi de viață… anual3.

Mersul cu bicicleta de asemenea necesită o treime din spațiul carosabil necesitat de condus, ceea ce ar decongestiona puternic șoselele3. Ce e mai rău decât să stai în trafic în fiecare zi?

5. Îți faci prieteni bicicliști

Bryan spune, “ciclismul este un sport social. Este singurul sport unde poți avea ore și ore de conversații adânci, în timp ce ești pe șosea.” Te poți rupe de ideea că trebuie să fii singur ore și ore pe șosea - există multe cluburi de ciclism, atât pentru bărbați cât și pentru femei, și pentru orice vârstă. „Nu mai este nevoie să te sperii de ideea că vei merge doar cu bărbați macho care merg cu 40 kph”, zice Bryan. „Sunt echipe pentru toate ritmurile și pentru toți oamenii - o bună parte din activitatea mea este să îi încurajez pe oameni să își caute un grup potrivit lor.”Cu cafenele pentru cicliști în multe locuri din țară, unde te poți opri pentru o prăjitură, cafea, sau doar niște taclale cu noul tău grup, de ce alte motive mai ai nevoie pentru a începe?

6.Bun pentru starea ta de bine

Este dovedit că un nivel moderat de efort îți ajută starea de spirit și poate avea efecte benefice în prevenția și tratamentul anxietății 4. Deși mai trebuie făcute cercetări pe această temă, nimeni nu poate să nege valul de endorfine care te inundă după o călătorie cu bicicleta.

Bryan spune “Mi se pare că atunci când merg pe bicicletă este momentul perfect să cuget. Folosesc acest timp pentru a rezolva probleme pe care le am la muncă”

Mai ai alte griji înainte de a începe? Bryan este aici ca să te ajute

“Una din cele mai mari griji ale oamenilor este că ar fi periculos,” spune Bryan, “O mare parte din ceea ce fac este să ajut oamenii să se simtă în siguranță și să fie în siguranță când sunt pe bicicletă.” Cu din ce în ce mai multe piste pentru biciclete construite în fiecare an și sute de gadget-uri și accesorii pentru vizibilitate, nu ar trebui să ne mai fie frică de ceilalți participanți la trafic: planificați-vă rutele, nu fiți ezitanți, respectați cu strictețe regulile de circulați și veți fi în siguranță.“Planurile noastre de antrenament sunt și pentru bicicletele staționare, dacă nu poți ajunge pe șosea”, spune Bryan. Așadar, nu te obliga să fii limitat la șosea - până la urmă, Bryan și-a câștigat medaliile pe velodrom”Bryan crede că „multor oameni le lipsește încrederea în sine, iar acesta este lucrul pe care doresc cel mai mult să îl schimb”. El spune că „pot garanta că prima oară când vei avea de schimbat un cauciuc la bicicletă va ploua și va fi noroi, deci mai bine ajungi să îți cunoști bicicleta în confortul casei tale și să schimbi o dată un cauciuc în sufragerie”
Pe scurtRegula numărul 1 a ciclismului: nu mai fii intimidat de bucata de metal (sau fibră de carbon) și ieși să pedalezi! Te așteaptă multe beneficii pentru sănătatea și fericirea ta, cât și pentru a planetei - cum ai putea să refuzi puterea pedalatului?

 

References

1 Oja, P., Titze, S., Bauman, A., de Geus, B., Krenn, P., Reger‐Nash, B., & Kohlberger, T. (2011). Health benefits of cycling: a systematic review. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 21(4), 496-509.

2 De Hartog, J. J., Boogaard, H., Nijland, H., & Hoek, G. (2010). Do the health benefits of cycling outweigh the risks?. Environmental health perspectives, 118(8), 1109-1116.

3 Aldred, R. (2014). Benefits of investing in cycling.

4 Peluso, M. A. M., & Andrade, L. H. S. G. D. (2005). Physical activity and mental health: the association between exercise and moodClinics60(1), 61-70.

 

Evangeline Howarth
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Evangeline Howarth

Evangelina a practicat sport de performanță de la o vârstă frage. În calitate de instructoare calificată de către RYA, ea știe care este importanța unei alimentații corecte pentru sporturile extreme și de anduranță, în special datorită experiențe sale în echipa GBR și fiind capitanul și antrenoarea primei echipe de la Universitate.

În timpul liber, lui Evangeline iubește alergatul - în special maratonul. Timpul liber și-l pretece practicând sporturile pe apă sau făcând drumeții. În nopțile ei favorite face sesiune de HIIT sau genuflexiuni în sală înainte de a se bucura de alimente picante și de o tonă de legume.

Vezi mai multe despre experiența lui Evie aici.

myprotein