Skip to main content
Suplimente

Utilizările uleiului de primulă- Beneficii, efecte secundare și dozare

Utilizările uleiului de primulă- Beneficii, efecte secundare și dozare
Claire Muszalski
Scriitor si expert5 ani Ago
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Utilizările uleiului de primulă- Beneficii, efecte secundare și dozare

Uleiul de primulă este un supliment natural, din plante care a fost utilizat de mulți ani pentru a trata diferite afecțiuni. Nu știi dacă acest ulei natural îți va satisface necesitățile? Am examinat potențialele beneficii ale uleiului de primulă și dovezile științifice din spatele mențiunilor de sănătate. Citește mai departe să vezi potențialele beneficii ale acestui super ulei din plante!

Ce este uleiul de primulă?

Uleiul de primulă este un supliment natural care provine de la o plantă (Oenothera biennis) care înflorește noaptea. Planta a fost utilizată de secole pentru o varietate de afecțiuni, de la vânătăi și răni la discomforturi variate. Ingredientul activ din primulă este acidul gras gama-linoleic sau GLA.  

Ce face uleiul de primulă?

GLA este un acid gras nesaturat, ce înseamnă că este sănătos pentru inimă. GLA este extras din semințele plantei de primulă și comercializate, de regulă, sub formă de capsule.  

Asemănător cu suplimentul larg disponibil, Omega-3, GLA cade sub clasificarea acizilor grași Omega-6. Oamenii îl utilizează pentru o varietate de boli de piele. Vom examina aceste utilizări uzuale și dovezile care ar putea să susțină fiecare aplicație.  

Care sunt utilizările și beneficiile uleiului de primulă?

Slăbit

GLA, ingredientul activ din uleiul de primulă, s-a arătat că ajută la prevenirea revenirii greutății la persoanele care au fost obeze. Acest studiu s-a bazat pe teoria că diferite tipuri de acizi grași dietetici pot influența modul în care corpul depozitează energia ca și grăsime și că persoanele obeze adesea au o distribuție diferită a acizilor grași față de cei de o greutate normală.

Însă, nu au fost alte studii adiționale care să încurajeze uleiul de primulă pe cont propriu pentru slăbit sau prevenirea luării în greutate.

Eczeme și psoriazis

Când vine vorba de eczeme, există o teorie conform căreia problema ar putea fi cauzată de o deficiență de GLA în piele, ce duce la presupunerea normală că un ulei precum cel de primulă, bogat în mod natural în GLA, ar putea fi un tratament eficient.

Există un studiu, care a arătat că un supliment cu ulei de primulă a îmbunătățit mâncărimea, crustele și roșeața eczemelor după 4-8 săptămâni de tratament, dar efectele au fost afectate de utilizarea de steroizi (un tratament foarte des folosit).

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a determinat ce efect are uleiul de primulă singur asupra eczemei.

Menopauza și sindromul premenstrual

GLA din uleiul de primulă este implicat în producerea de prostaglandine, care acționează ca și hormoni în corp. Din acest motiv, se crede că suplimentele cu ulei de primulă pot ajuta la ușurarea sau ameliorarea simptomelor legate de schimbări hormonale precum sindromul premenstrual (PMS) sau menopauza.

Până în prezent, există dovezi mixte care susțin îmbunătățiri în simptomele PMS (precum durerea la nivelul sânilor sau crampe), dar există un studiu care a susținut impactul asupra bufeurilor pe durata menopauzei.

Studiul a descoperit o ușoară îmbunătățire în severitatea bufeurilor pentru femeile care au consumat suplimentul timp de șase săptămâni consecutive, comparat cu un grup care nu a consumat ulei de primulă.

Acest studiu a fost efectuat pe un grup mic de femei, așadar, sunt necesare cercetări adiționale în această zonă pentru a-i putea consolida efectele.  

Scop

Uleiul de primulă a fost utilizat de mult timp ca un remediu natural pentru a ajuta la a induce travaliul în etapele târzii ale sarcinii. Însă, nu sunt studii de cercetare concludente care dovedesc că are un impact asupra subțierii cervixului și inducerii travaliului.  

S-a arătat că uleiul de primulă are unele efecte de subțiere a sângelui și ar trebui evitat pe perioada sarcinii precum și de persoanele care consumă alte medicamente pentru subțierea sângelui, conform Institutului Național de Sănătate. Din acest motiv, nu este recomandată utilizarea în timpul sarcinii.

Sănătatea articulațiilor

Un studiu în care pacienții au consumat suplimente de GLA timp de 6 luni a arătat o reducere a simptomelor de artrită reumatoidă în mod semnificativ și relevant clinic iar simptomele au continuat să se îmbunătățească atunci când au consumat suplimentul pe o perioadă de până 12 luni.  

Însă, dozele utilizate în acest studiu au fost foarte mari, ceea ce a avertizat cercetătorii că sunt necesare mai multe dovezi înainte de a recomanda uleiul de primulă ca un potențial tratament.  

Fenomenul Raynaud și sindromul Sjögren se crede că pot avea potențiale beneficii asemănătoare din suplimentele cu GLA, dar nicio dovadă nu a susținut aceste afirmații până în prezent.

Neuropatie

Studiile efectuate pe animale au arătat rezultate pozitive ale suplimentării cu ulei de primulă, având efect atât asupra fluxului sanguin cât și a funcțiilor nervilor. Un studiu mai vechi a arătat îmbunătățiri în mulți parametri ale simptomelor neuropatiei când s-a consumat acid linoleic, indicând un potențial efect de prevenire și tratare a acestei afecțiuni. Sunt necesare mai multe studii recente și amănunțite pe acest subiect.

Efecte secundare și dozajul pentru ulei de primulă

Efecte secundare ale suplimentării cu ulei de primulă cuprind ușor deranj al stomacului (diaree sau greață). Siguranța utilizării GLA pe termen îndelungat nu a fost determinată dar poate fi un risc pe perioada sarcinii sau la persoanele care consumă medicamente pentru subțierea sângelui.

Când e vorba de dozare, recomandările sunt bazate în mod normal pe cercetările precedente legate de afecțiunea pe care o tratezi, care pot varia mult. Un doctor sau un farmacist vă pot ajuta să stabiliți doza cea mai potrivită.

Dacă aveți orice altă problemă medicală sau consumați alte medicamente, este recomandat să discutați cu doctorul dumneavoastră înainte să consumați un supliment fără prescripție.

De reținut

Deși cercetările asupra tuturor potențialelor beneficii ale uleiului de primulă par să fie limitate, sunt unele indicații că poate fi util în afecțiuni precum eczeme, artrita reumatoidă.

Deși dovezile științifice pot fi limitate, uleiul de primulă a fost utilizat de mulți ani ca și tratament homeopat pentru multe afecțiuni. Au fost dovezi care sugerează eficiența sa în tratarea problemelor de piele, simptomelor de PMS și neuropatie. Ar putea  ajuta chiar și la oprirea luării în greutate în plus.

Posibilele efecte secundare sunt moderate și altminteri persoane sănătoase ar putea vedea îmbunătățiri ale simptomelor cu un supliment de calitate înaltă de ulei de primulă.

Claire Muszalski
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Dietetician autorizat Claire este dietetician si antrenor autorizat de către Academia de Nutritie și Dietă  și de către Consorțiul International pentru Sănătate și Antrenament. Ea are licența în Știința și Biologie și diploma de Master în nutriție și dietă de la universitatea din Pittsburgh.

Vorbitul și scrisul despre mâncare și fitness - aceste două lucruri stau la baza cunoștințelor lui Claire. Ea iubește ideea de a ajuta pe alții să-și atingă obiectivele în materie de sănătate și bunăstare.

Claire este de asemenea certificată ca fiind instructor de ciclism indoor și iubește să alerge și să facă yoga. Atunci cand nu este preocupată de antrenament și nutriție, obișnuiește să meargă la diferite evenimente sportive din orașul ei natal, Pittsburgh sau sa gătească pentru familia sa.

Află mai multe despre experienta sa aici.

myprotein