Skip to main content
Antrenament

Săptămâna cu 4 zile lucrătoare are un efect “profund” asupra bunăstării

Săptămâna cu 4 zile lucrătoare are un efect “profund” asupra bunăstării
Myprotein RO
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Ideea unei săptămâni cu patru zile lucrătoare a fost menționată de ani de zile, dar dovezile care susțin această abordare au fost consolidate luna trecută în urma unui proces inovator în Islanda.Procesul islandez a fost cel mai mare și mai lung de acest gen, desfășurându-se în perioada 2015-2019 și participând aproximativ 1% din populația Islandei. Rezultatele au fost covârșitor de pozitive, scăderea stresului, îmbunătățirea stării de bine generale și un echilibru mult mai sănătos între viața profesională și viața personală. Iată povestea completă și rezultatele cheie ale studiului.

Studiul

Peste 2.500 de persoane au participat la teste din mai multe locuri de muncă diferite, inclusiv spitale, birouri, școli și locuri de muncă în aer liberParticipanții au primit același salariu, pentru mai puține ore lucrate; trecând de la săptămâni de lucru de 40 de ore la 35.

Rezultatele

„[O săptămână de lucru mai scurtă] este viitorul ... nu mai putem da înapoi” - Participant anonimAcum, trecând la partea pe care toată lumea o interesează, care au fost rezultatele?Cercetătorii au descris procesul ca fiind „un succes major”. Participanții au experimentat toate beneficiile unei săptămâni de muncă mai scurte, și anume o stare de bine mentală sporită și un echilibru pozitiv între viața profesională și viața personală, menținând în același timp sau îmbunătățind nivelul de productivitate.În mod specific, participanții au raportat beneficii, cum ar fi mai mult timp petrecut cu prietenii și familia, mai puțin stres acasă, mai mult timp pentru ei înșiși și pentru a-și face treburile casnice, având mai mult timp liber în weekend.Cercetătorii au spus că aceste efecte au fost „profunde” și ca urmare, aproximativ 86% din forța de muncă din Islanda s-a mutat la un program mai scurt sau au câștigat dreptul de a lucra mai puține ore pe săptămână.

Mesaj de încheiere

Rezultatele procesului din Islanda sunt promițătoare atât pentru bunăstarea mentală, cât și pentru productivitate angajaților. Cu mai multe cazuri de genul acesta în desfășurare în Spania și Noua Zeelandă, se pare că vom avea în curând mai multe date de analizat din mai multe culturi diferite.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein