Skip to main content
Suplimente

Ce este acidul linoleic conjugat (CLA)? | CLA pentru pierderea în greutate și beneficii CLA

Ce este acidul linoleic conjugat (CLA)? | CLA pentru pierderea în greutate și beneficii CLA
Myprotein RO
Scriitor si expert1 an Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

Dacă ați căutat pe Google și ați găsit acest supliment în mulțimea suplimentelor, atunci s-ar putea să vă întrebați „ce face CLA?”. Toți acești termeni științifici te pot face să te simți destul de confuz cu privire la ceea ce pot face de fapt pentru tine.

Suntem aici pentru a descifra codul și pentru a vă ajuta să înțelegeți ce este CLA, cum funcționează și cum puteți beneficia de pe urma CLA...

Indiferent dacă ești nou în lumea fitnessului sau te antrenezi de ani de zile, un lucru este întotdeauna adevărat - ceea ce folosești pentru a-ți alimenta corpul are un impact major asupra rezultatelor pe care le obții. Deci, cum rămâne cu CLA?

Ce este CLA?

Acidul linoleic conjugat (CLA) este un tip de acid gras esențial. O grăsime esențială înseamnă că organismul trebuie să aibă această grăsime pentru a funcționa corect. Organismul poate produce singur anumite grăsimi, dar grăsimile esențiale trebuie să vină prin dietă.

În termeni concreți, există două tipuri principale de grăsimi esențiale - omega 3 și omega 6. CLA este o subcategorie a acizilor grași esențiali omega 6 - un acid gras linoleic polinesaturat.

Cuvântul conjugat se referă la aranjarea legăturilor sale simple și duble (acest lucru ajută la determinarea tipului de grăsime). Acest supliment este o grăsime trans naturală, un tip de grăsime nesaturată. Spre deosebire de versiunea procesată artificială a grăsimilor trans, se crede că are beneficii pentru sănătate asociate cu aceasta.

Rezumat: Acidul linoleic conjugat, sau CLA, este un acid gras omega-6.

Care sunt beneficiile CLA?

Potențial de ardere a grăsimilor

Se crede că CLA ajută organismul să descompună și să ardă mai multe celule adipoase, precum și să prevină depozitarea în exces de grăsime. Ceea ce se vede în realitate este că acest proces pare să se întâmple în principal cu celulele adipoase stocate în țesutul muscular.

Este important de reținut că celulele adipoase din interiorul mușchiului nu par să afecteze nivelul de grăsime corporală, deoarece aceasta este determinată mai mult de grăsimea subcutanată (grăsimea dintre piele și mușchi.) CLA interacționează cu acest proces la nivel celular.

Creștere musculară îmbunătățită

Mai multe cercetări trebuie efectuate pentru a demonstra că acest supliment de omega-6 are un impact pozitiv asupra masei musculare slabe la oameni. Există totuși o știință care arată potențialul animalelor, ceea ce este promițător.

CLA și funcția imună

Au existat mai multe studii până în prezent care analizează ce face CLA pentru sistemul imunitar - până acum, rezultatele au fost foarte variabile.

Când ne uităm la modul de a trage o concluzie bazată pe știința disponibilă, un loc bun de început este să te uiți la ceea ce arată majoritatea studiilor. Există o tendință generală și dacă da, este în favoarea unui efect sau nu?

Studiile asupra acestui acid gras și efectul său asupra sistemului imunitar nu par să arate o tendință deosebit de puternică în ceea ce privește dacă are un efect pozitiv distinct asupra sistemului imunitar.

Rezumat: Deși există multe teorii despre potențialele beneficii ale CLA, sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

CLA pentru pierderea în greutate

Unii au afirmat că CLA poate schimba compoziția corpului și poate facilita pierderea în greutate prin modificarea metabolismului. Majoritatea efectelor sale asupra pierderii în greutate și asupra modificărilor metabolismului au fost observate numai în celule (într-o eprubetă) sau în studiile pe animale.

Aceste rezultate promițătoare sunt încă de văzut în majoritatea studiilor umane, pierderea în greutate și modificările metabolismului fiind minime până acum.

CLA dozaj și durată

Nu există încă un consens general pentru doza acestui supliment, când să-l luați și pentru cât timp. Studiile arată o mare diferență în doze de la 0,7 g/zi până la 6,8 g/zi.

Majoritatea studiilor se uită la utilizarea a 8-12 săptămâni, câteva mergând mai departe. Poate că cea mai comună doză ar fi în jur de 3 g pe zi. Dacă se suplimentează, atunci cel mai bine ar fi luat împreună cu o masă.

Surse de CLA

Acum am aflat ce face CLA, s-ar putea să vă întrebați cum puteți obține mai mult prin dieta dumneavoastră. Poate fi găsit în mod natural în alimente sau sub formă de supliment artificial. Cele mai comune alimente în care îl puteți găsi sunt carnea și lactatele.

CLA poate fi găsit în:

- Vită

- Miel

- Pui

- Porc

- Lapte de vacă

- Brânză de vacă

- Brânză Cheddar

Mesaj de încheiere

Deci, ce face CLA? Majoritatea oamenilor îl cumpără pentru proprietățile sale potențiale de pierdere în greutate. Se pretinde că acest supliment ajută la creșterea musculară, scade colesterolul, îmbunătățește nivelul de glucoză din sânge și susține funcția imunitară sănătoasă.

Este un supliment dependent de doză și a fost utilizat cu doar 0,7 g/zi până la 6,8 g/zi. Utilizarea medie pare să fie de aproximativ 3 g/zi sub formă de supliment timp de aproximativ 8 până la 12 săptămâni.

Juriul este încă în discuție cu privire la eficacitatea acestui supliment la om. Poate că pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește și sunt efectuate mai multe studii, ceea ce se vede în teorie ar putea fi observat într-un cadru real.

FAQs

Ce este CLA?

Un tip de acizi grași esențiali, o subcategorie a acizilor grași esențiali omega 6.

Care sunt posibilele beneficii ale CLA?

S-a afirmat că facilitează pierderea în greutate, ajută la creșterea mușchilor și scade colesterolul.

Când ar trebui sa iau CLA?

Nu există un consens cu privire la cel mai bun moment pentru consumul CLA, cu toate acestea, este de obicei luat cu mese.

Cât de mult CLA ar trebui să iau?

O doză obișnuită este de 3 g pe zi.

Ce alimente conțin CLA?

Carne precum carnea de vită, miel, pui și porc sau produse lactate precum laptele de vacă, brânză de vaci și brânză cheddar.

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein