Skip to main content
Nutriție

Dextroza – Totul despre dextroza – Myprotein Blog

Dextroza – Totul despre dextroza – Myprotein Blog
Myprotein RO
Scriitor si expert3 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Corpul nostru consumă energie, sau calorii, precum mașinile consumă combustibil. Unele surse de energie, ca grăsimile și proteinele necesită mai mult timp pentru a fi transformate în energie, în timp ce carbohidrații sunt alegerea organismului pentru a primi energie într-un timp cât mai rapid.Când ne gândim la energia pentru mușchi, glucoza este cea care menține funcționarea corpului nostru (inclusiv creierul, inima și plămânii). În ciuda acestui fapt, nu vezi niciodată glucoză pe raftul unui magazin sau într-un magazin de suplimente.Dextroza este o formă pură de glucoză care poate ajuta la maximizarea energiei. În acest articol veți vedea cum.

Ce este Dextroza?

Dextroza este un glucid simplu – opusul tipului de carbohidrați complecși care sunt recomandați pentru eliberarea energiei. Din punct de vedere chimic, este aceeași structură ca și glucoza găsită în corpul nostru – o sursă primară de energie a corpului. Este, de asemenea, o componentă a siropului de porumb bogat în fructoză (fructoza provine din fructe).

Dextroza este zahăr?

Da, dextroza este un glucid. Glucidele pot varia de la glucide simple (molecule mici) la complexe(mai multe tipuri de lanțuri lungi de molecule). Dextroza disponibilă în magazine este realizată de obicei din porumb și este rapid și ușor de digerat și de pătruns în sânge.

Care sunt diferitele tipuri de zaharuri?

Glucidele se clasifică în două tipuri: monozaharide și dizaharide. „Mono” înseamnă una sau o singură moleculă de zahăr, cum ar fi glucoza, fructoza sau dextroza. Zaharoza sau zahărul de masă este o dizaharidă (adică două zaharuri) alcătuită din două monozaharide (glucoză și fructoză)Glucoza este forma de zahăr pe care corpul nostru o folosește ca zahăr din sânge. Dextroza este echivalentă chimic, dar derivă din porumb.

Cine ar trebui să folosească dextroză?

Oricine are nevoie de energia unui zaharat simplu poate folosi dextroză. Este folosit în mod obișnuit de sportivii de rezistență care au nevoie de energie constantă și rapidă în timpul antrenamentului.De asemenea, poate fi folosită în mod regulat pentru încărcarea carbohidraților. Cu toate acestea, datorită capacității sale de a crește insulina și de a crește absorbția altor molecule (cum ar fi aminoacizii), aceasta poate fi folosită și de oricine dorește să stimuleze impactul suplimentelor folosite după antrenament.

Când să utilizezi dextroza

- Când nu mai ai energiePoate fi folosită în momente diferite, în funcție de planul de antrenament. Dacă nu ai mâncat și ești îngrijorat de faptul că nu vei avea energie în timpul antrenamentului, administrarea acestui supliment înainte de antrenament te poate ajuta.- Când faci exerciții de rezistențăDupă cum am menționat anterior, sportivii de rezistență ar putea prefera să folosească acest supliment în doze mici, în timpul antrenamentelor lungi și intense.- După antrenament pentru a stimula absorbția nutriențilorAlții ar putea folosi acest supliment pur și simplu alături de shake-ul de după antrenament pentru a facilita recuperarea prin sporirea absorbției nutrienților. Dacă urmezi un plan alimentar în care folosești ciclizarea carbohidratilor, dextroza ar trebui folosită într-o zi bogată în carbohidrați.

Care sunt beneficiile dextrozei?

Exercițiile fizice aduc provocări mușchilor și folosesc energia păstrată (glicogenul) și rup fibrele musculare (proteina). Folosim shake-urile de proteine pentru a ajuta la reconstrucția fibrelor musculare și avem nevoie de carbohidrați pentru a reumple depozitele de glicogen.Cu cât putem reporni mai repede acest proces de reconstruire a fibrei musculare, cu atât ne putem recupera mai repede și ne pregătim pentru următorul antrenament.Deoarece dextroza este un zahăr simplu, este foarte ușor de digerat și transportat în tot corpul. Aceasta poate acționa rapid pentru un beneficiu aproape instant.Ingerarea dextrozei după un antrenament crește răspunsul la insulină al organsimului, lucru care vă poate ajuta mușchii să absoarbă nutrienții și să reumple depozitele de glicogen pentru a se recupera mai rapid.

Care sunt efectele secundare ale dextrozei?

Efectele secundare potențiale ale dextrozei includ probleme legate de controlul zahărului din sânge (hipo sau hiperglicemie) datorită modului în care acționează insulina.Deoarece dextroza este un glucid simplu, are toate efectele secundare potențiale ale oricărui aliment cu conținut ridicat de carbohidrați  - poate provoca, de asemenea, disconfort gastro-intestinal și alte simptome legate de nivelurile zahărului din sânge.Pe termen lung, prea multe glucide adăugate în dieta dvs. pot duce la un control slab al zahărului din sânge, deci este mai bine să monitorizați toate glucidele din dieta dvs.

Suplimente cu dextroza

Suplimentele de dextroză sunt benefice pentru că au o digestie rapidă și au structuri simple – pot intra mai repede în sânge decât glucidele complexe sau alte surse de carbohidrați.Culturistii ar putea folosi dextroza înainte sau după antrenament. Aceștia pot folosi dextroza înainte de antrenament dacă nu au energie, iar dextroza le va oferi un impuls imediat de energie, sau după antrenament, pentru a ajuta la recuperarea mușchilor și pentru a facilita absorbția proteinei.

Dextroza în alimente

Dextroza se găsește în mod natural în porumb sau alte plante. În comerț este utilizată în produse de patiserie și alte alimente care au îndulcitori adăugați, cum ar fi dulciurile, cerealele pentru micul dejun și deserturile congelate.Nu te mira dacă după adăugarea dextrozei în shake-ul de după antrenament acesta poate fi mai dulce.

Este dextroza potrivită pentru vegani și vegetarieni?

Deoarece este un nutrient derivat din porumb, acesta este potrivit pentru cei care au o dietă vegană sau fără gluten.

Rețineți

Dextroza, deși este un nutrient simplu, aceasta poate avea o serie de beneficii în cazul în care vrei să crești aportul de carbohidrați. Deși are un impact asupra nivelului de zahăr din sânge și s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru toată lumea, este un instrument eficient care poate fi folosit în cazul în care dorești să crești nivelul de energie și poate juca un rol important în maximizarea rezultatelor antrenamentelor.

 

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein