Skip to main content
Suplimente

Omega 3 – Cum te poate ajuta?

Omega 3 – Cum te poate ajuta?
Radu Telcian
Scriitor si expert7 ani Ago
Vezi profilul lui Radu Telcian

Poate multe persoane atunci cand se gandesc sa inceapa o dieta sau un stil de alimentatie mai echilibrat, avand drept scop scaderea in greutate sau diminuarea tesutului incapatanat de grasime, considera ca este important renuntarea la grasime sau consumarea cat mai putin a acesteia. Astfel se poate situatia in care va aflati in hypermarket si de pe raft mereu alegeti varianta “no fat”, “low fat” etc.  Este foarte posibil insa, ca aceste produse sa contina o cantitate mai mare de zahar, tocmai pentru a contracara lipsa de gust datorata cantitatii mici de grasimi, insa pe langa acest fapt, puteti rata si multe beneficii ale grasimilor, precum acidul gras Omega 3.

Ce sunt acizii grasi Omega 3?

Trecem peste definitiile din punct de vedere chimic ale grasimilor si ajungem la partea care ne intereseaza pe noi mai mult in acest articol: grasimile pot fi - 1.Simple (trigliceride) 2. Compuse (fosfolipide) 3. Derivate (colesterol). Discutam depre trigliceride si mentionam ca sunt de 2 tipuri: saturate si nesaturate. Pe noi ne intereseaza in mod special cele nesaturate, care la randul lor se impart in doua subcategorii: mononesaturate si polinesaturate. Din categoria polinesaturatelor face parte si omega 3 despre care vom discuta.

Omega 3 este un acid gras considerat esential (EFA) pentru corpul nostru,  obtinut din uleiul de peste. Acizii grași esențiali sunt alcătuiți din EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), ambii find acizi grași cu catenă lung.

Care sunt beneficiile acizilor grasi Omega 3?

Omega 3 are un rol important in corpul nostru si astfel poate deveni important aportul si suplimentarea acestuia in regimul nostru alimentar de zi cu zi. Iata cateva beneficii:

  1. Ajuta impotriva afectiunilor din organism prin reducerea inflamatiilor, inflamatia articulatiilor, a vaselor de sange sau alte tipuri de acest gen.
  2. Intareste sistemul imunitar
  3. Poate preveni condițiile cardiovasculare
  4. Poate reduce riscul de infarct
  5. Poate proteja impotriva dementei si imbunatateste functiile mentale
  6. Ajuta la lubrifierea articulatiilor: omega 3 ofera o lubrifiere a articulatiilor, astfel scazand nivelul de uzura a acestora in timp
  7. Poate proteja impotriva artritei reumatoide: studii au sugerat ca omega 3 poate reduce efectul resimtit de pacientii ce sufera de artrita reumatoida precum durerea articulara sau rigiditatea

Acestea sunt cateva beneficii ale acestui acid gras, insa studiile privind suplimentarea de omega 3 se desfasoara si continua iar beneficiile oferite de omega 3 pot creste. Cert este ca acest acid gras esential are numeroase beneficii pentru sanatatea noastra in general si in plus ca sportivi.

Omega 3 se poate regasi in diferite surse din alimentatia noastra. Soia, uleiul de rapita, in sau chia sunt surse cunoscute din plante. Exista insa si surse de provenienta animala de omega 3, cele mai raspandite regasindu-se in pestii uleiosi de apa rece precum: herring, macrou, somon sau sardine, toate reprezentand surse concentrate. Pentru cei care consuma mai putin peste si doresc alte surse  de origine animala, se poate regasi omega 3 si in carnea de vita hranita cu iarba, in oua, precum si unele lactate.

Care este doza recomandata?

Evident insa, o modalitate mult mai la indemana de a oferi organismului nostru aportul necesar de omega 3, este reprezentata de suplimente. Totalitatea caloriilor ce provin din grasimi, aflate in alimentatia noastra, ar trebui sa ramana undeva intre 20%-35%. Cantitatea recomandata este undeva pana la 3g pe zi, acestea pot insa varia in functie de organismul si necesitatile fiecaruia, insa mereu trebuie pastrat echilibrul si analizat cu atentie atat suplimentele cat si sursele naturale.

Asadar aportul suficient de omega 3, este dovedit ca fiind necesar de-a lungul intregii vieti si ar trebui inclus in dieta tuturor oamenilor. Prin urmare, putem evita fuga de notiunea de grasimi, atata timp cat alegem grasimile esentiale, cele bune, in dieta noastra, ne poate ajuta chiar la slabire cat si sa ne ofere sanatatea generala organismului nostru. Sa fim sanatosi!

Am 28 de ani, sunt licentiat in Jurnalism si master in FAACTS (finantarea si administrarea afacerilor in comert, turism si servicii) si certificat ca instructor de fitness, recunoscut inclusiv de European Fitness Association. Am practicat sport de mic copil, cu sala am luat contactul de pe la 17ani, iar treptat a devenit o vocatie acest domeniu. Profesez ca si instructor de fitness iar munca pentru propriul corp mi-a adus inclusiv o aparitie in revista Men’s Health din Romania.

Radu Telcian
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Radu Telcian
Radu Valeriu Telcian, este scriitorul nostru. Radu este certificat ca instructor de fitness de către Asociația Europeană de Fitness ( EFA) și de către Ministerul Muncii, Familiei și protecției sociale și de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România. Pe lângă aceste certficări, este într-o continuă cercetare și studiu în ceea ce privește fitness-ul și sănătatea generală a corpului și minții. Radu este și atras de scris, fiind licențiat în Jurnalism, combinând în mod optim cele două domenii prin articole și postări în social media. Pasiunea pentru fitness și sport i-a adus și o colaborare cu Arsenal Romania Supporters Club, unde a scris editoriale, cronici și avancronici bazate pe analize sportive, evidențiindu-și calitățile de scriitor. Experiența sa ca și instructor de fitness se întinde pe mai mulți ani, timp în care a motivat și îndrumat numeroase persoane, oferindu-le informații și suportul necesar, adaptat în antrenamente pentru fiecare individ, pentru a obține rezultatele dorite și pentru a atinge si menține un stil de viață sănătos și activ. Călătoria sa în domeniul fitnessului și a sportului poate fi urmărită și în social media pe canale precum https://www.facebook.com/radu.telcian și https://www.instagram.com/radu_telcian/. În timpul său liber, Radu este mereu atent la cele mai noi detalii din domeniul fitnessului și al sportului, concentrându-se în ultima perioadă pe informații în domeniul antrenamentelor pentru mobilitatea corpului. Radu încearcă să își conducă viața prin aceste trei idei: Acționează, Motivează și Inspiră.
myprotein