Skip to main content
Suplimente

Colesterol | Ce este? Cum se reduce colesterolul? – Myprotein Blog

Colesterol | Ce este? Cum se reduce colesterolul? – Myprotein Blog
Myprotein RO
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Colesterol. Ceva despre care s-a vorbit la nesfârșit în lumea sănătății și a fitnessului, dar cum putem ajunge la esența a ceea ce este colesterolul cu adevărat și cum vă poate afecta sănătatea?Acest articol va descrie ce este exact colesterolul, ce diferențiază „colesterolul bun” de cel „rău” și ce alimente sunt legate de fiecare.

https://www.youtube.com/watch?v=5dp-YSwKSAo&ab_channel=Myprotein

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță moale care se găsește în toate celulele corpului nostru. Ajută la susținerea creierului și a sistemului nostru nervos. Colesterolul se produce în ficat, dar primim și colesterol din alimentele de origine animală pe care le consumăm. Când vă verificați nivelul colesterolului din sânge, numărul reflectă ambele surse de colesterol din organism. Dacă se acumulează o cantitate prea mare de colesterol în corpul dumneavoastră, acesta poate duce la boli de inimă.Deoarece colesterolul este produs și procesat de ficat, este important să ne menținem sănătatea ficatului. Limitarea consumului de alcool și carbohidrați rafinați ne ajută să menținem funcționarea optimă a ficatului.În timp ce dieta influențează valorile colesterolului nostru, geneticul noastru are efect, de aceea - chiar și cineva cu o dietă foarte sănătoasă poate avea probleme cu colesterolul și cineva care nu urmează un stil de viață sănătos ar putea avea în continuare colesterol normal.

Ce este LDL?

Există două tipuri primare de colesterol, LDL și HDL.LDL este, în general, considerat tipul nesănătos și este cel pe care trebuie să îl menținem scăzut. În timp ce nivelurile LDL sunt afectate de consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, s-a demonstrat că prea multe zaharuri din dietă pot crește și nivelul LDL.

Partea opusă o reprezintă HDL sau colesterolul „bun”. HDL este partea pe care trebuie să o menținem ridicată prin alegerea grăsimilor sănătoase precum uleiul de cocos, peștele, avocado și uleiul de măsline. Acest colesterol HDL ajută la absorbția grăsimilor din fluxul nostru sanguin și la readucerea în ficat.

Alimente care pot mări LDL:

- Unt 

- Untura

- Carnea roșie

- Produsele de panificație/foietajele

-  Alimentele prăjite în baie de ulei - Cărnurile procesate - Cereale rafinate- Produsele lactate pline de grăsimi- Băuturile dulci și acidulate

 Alimente care pot mări HDL:

- Uleiul de măsline - Uleiul de cocos - Somon - Avocado - Nuci - Semințe - Cereale integrale- Fructe  - Legume

Cum să reduci colesterolul?

În timp ce unele dintre valorile colesterolului nostru sunt moștenite, stilul nostru de viață joacă un rol important în menținerea optimă a acestor valori. Consumul de alimente sănătoase, înlocuirea grăsimilor saturate cu uleiuri pe bază de plante și consumul de fructe și legume proaspete sunt doar câțiva pași de bază pe care îi puteți face.Exercițiile fizice pot ajuta la creșterea HDL, colesterolul bun, în timp ce fumatul vă poate reduce HDL.

Mesaj de încheiere

În timp ce nivelurile noastre de colesterol sunt parțial moștenite genetic, stilul nostru de viață și în mod specific alegerile noastre alimentare, pot juca un rol important în echilibrarea acestor niveluri de colesterol din organism. Dacă vă îngrijorează nivelul colesterolului, examinați-vă dieta și optimizați alimentele care susțin sănătatea inimii.
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein