Skip to main content
Suplimente

Cele mai bune 10 vitamine și suplimente pentru energie

Cele mai bune 10 vitamine și suplimente pentru energie
Claire Muszalski
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Cele mai bune 10 vitamine și suplimente pentru energie

O dietă bine echilibrată, combinată cu exercițiile și somnul, sunt factorii cheie atunci când căutați să mențineți nivelul de energie și să luptați împotriva oboselii.Dar pot exista momente când beneficiezi de un impuls suplimentar pe care îl pot oferi anumite vitamine și suplimente. Iată ghidul nostru pentru cele mai bune suplimente și vitamine pentru energie.

Lista suplimentelor și vitaminelor

1. Dextroză

Dextroza este un carbohidrat cu IG ridicat și este o sursă de energie convenabilă, cu acțiune rapidă. Acest lucru îl face un supliment excelent pentru furnizarea de energie atât înainte, cât și în timpul unui antrenament.De asemenea, poate fi cu adevărat benefic după exercițiu, deoarece va ajuta la restabilirea mai rapidă a nivelului de glicogen. Îmbunătățirea recuperării și creșterea disponibilității glicogenului (energia utilizată pentru antrenamentul de mare intensitate) pentru următoarea dvs. sesiune.Acest lucru poate fi deosebit de util dacă există o scurtă redresare înainte de următorul antrenament, cum ar fi dacă abordezi două antrenamente într-o zi.

Rezumat: Dextroza este un supliment excelent pentru energie atunci când aveți nevoie de ea rapid datorită digestibilității sale ușoare.

100% Dextroză Glucoză Carbohidrat

2. MCT

MCT-urile sunt trigliceride cu lanț mediu, grăsimile sănătoase găsite în alimente precum nuca de cocos și produsele lactate.Au o rată de metabolism mai rapidă decât acizii grași cu lanț lung, ceea ce duce la o producție mai rapidă de energie. Acest lucru îl poate face un supliment perfect înainte de exercițiu sau poate fi adăugat într-un shake sau un smoothie de proteine pentru un plus de energie.

Rezumat: MCT-urile sunt cea mai bună formă de grăsime pe care o puteți alege atunci când trebuie să adăugați calorii și sunteți în căutarea unui supliment pentru energie.

Ulei de Nucă de Cocos

3. Creatina

În timpul exercițiilor de mare intensitate, cum ar fi sprinturile de 50 m sau un set greu de genuflexiuni, creatina joacă un rol cheie în disponibilitatea energiei. Suplimentarea creatinei crește cantitatea de fosfocreatină (PCr) stocată în celulele musculare. În timpul exercițiilor de mare intensitate, PCr ajută la menținerea nivelurilor de adenozin trifosfat (ATP), permițându-vă să efectuați repetări suplimentare, să sprintați mai mult timp și să vă recuperați mai repede. Cine nu dorește asta?

Rezumat: Creatina este un supliment bine cercetat și dovedit pentru energie în timpul antrenamentelor, în special pentru antrenamentele energice.

Creatină Monohidrată

4. Cofeină

Cofeina este un stimulent puternic care poate îmbunătăți vigilența și concentrarea și poate reduce senzația de oboseală. După ce ați consumat cofeină, veți simți de obicei efectele între 20 și 120 de minute, iar dacă luați pentru a crește performanța la antrenament, este recomandat să consumați cofeină 45-60 de minute. înainte de sesiunea dumneavoastră.Cu toate acestea, utilizarea prea multă a cofeinei poate afecta calitatea somnului. Reducerea consumului de cofeină la sfârșitul după-amiezii ajută la prevenirea problemelor atunci când este momentul somnului.

Rezumat: Cofeina oferă un impuls mental și fizic, făcându-l un supliment excelent pentru energie.

Cofeină Pură

5. Fier

Fierul este esențial pentru producerea de energie a corpului, deoarece este necesar pentru a produce suficientă hemoglobină - o substanță care transportă oxigen în celulele roșii din sânge.Acest oxigen ajută la metabolizarea energiei din grăsimile și carbohidrații stocați. Acesta este motivul pentru care, dacă aveți deficit de fier, s-ar putea să vă confruntați cu oboseală. Femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani necesită 14,8 mg pe zi, iar bărbații au nevoie de 8,7 mg.

Rezumat: Fierul este esențial pentru oxigenarea țesuturilor și mușchilor dvs., ceea ce îl face un supliment excelent pentru energie dacă vă străduiți să vă mențineți nivelul de fier ridicat.

Fier & Acid Folic

6. Acid Folic

Găsit în legume cu frunze verzi, broccoli, germeni, mazăre, năut, fasole, ficat și unele cereale pentru micul dejun, acidul folic ajută organismul să producă globule roșii.Celulele roșii din sânge transportă oxigen în jurul corpului, care este folosit pentru a produce energie din grăsimea și carbohidrații stocați în organism. Deci, acidul folic este cu siguranță o sursă de energie esențială.

Rezumat: Acidul folic este cheia pentru producerea globulelor roșii, care sunt esențiale pentru transportul oxigenului, făcând din acest nutrient un supliment cheie pentru energie.

Fier & Acid Folic

7. Vitamina C

Vitamina C este importantă pentru producerea de energie, deoarece permite transportul și absorbția fierului. Este esențială pentru sinteza carnitinei, care este un compus cheie în metabolismul energetic.Carnitina acționează ca un transportor permițând acizilor grași să intre în mitocondrii și în cele din urmă, să producă energie.

Rezumat: Vitamina C este esențială în metabolizarea grăsimilor și a altor nutrienți, ceea ce o face un supliment excelent pentru energie.

Vitamina C Tablete Masticabile

8. Magneziu

Magneziul este un mineral cheie implicat în metabolismul alimentelor – de unde ne obținem energia.Acest supliment poate ajuta la îmbunătățirea somnului, ceea ce este incredibil de important, deoarece un somn de bună calitate în mod regulat poate ajuta la îmbunătățirea recuperării după exerciții fizice și desigur, la combaterea oboselii. Se găsește în legumele cu frunze verzi precum spanacul, nucile, semințele, leguminoasele și cerealele integrale și se recomandă femeilor să consume 270 mg pe zi, iar bărbaților 300 mg pe zi.

Rezumat: Magneziul este un mineral esențial în modul în care corpul nostru metabolizează alimentele, ceea ce îl face un supliment excelent pentru energie.

Calciu & Magneziu

9. Coenzima-Q10

Coenzima-Q10 este necesară pentru producerea de energie a corpului, deoarece este implicată în procesul de producere a ATP (adenozin trifosfat), care este folosit pentru a îndeplini toate funcțiile corpului. De asemenea, s-a dovedit că îmbunătățește performanța și recuperarea în urma exercițiilor grele care provoacă oboseală considerabilă.Nivelurile de CoQ10 scad în mod natural odată cu îmbătrânirea, ceea ce poate face ca suplimentarea să fie deosebit de benefică pe măsură ce îmbătrânești.

Rezumat: Coenzima-Q10 este necesară pentru a produce sursa primară de energie a organismului, ATP - asta înseamnă că este un supliment bun pentru energie.

CoEnzima Q10

10. B12 

Vitamina B12 este importantă pentru producția de energie a organismului datorită rolului său în metabolismul acizilor grași și aminoacizilor. În esență, vitamina B12 permite organismului nostru să descompună alimentele în energie și există dovezi care sugerează că, dacă aveți deficit de vitamina B12, suplimentarea poate crește nivelul de energie.Organismul nu își poate produce propriul B12, așa că trebuie consumat în dieta ta. B12 se găsește în surse de proteine animale, cum ar fi carnea și carnea de pasăre. Aceasta înseamnă că B12 poate fi un supliment deosebit de benefic pentru vegetarieni și vegani.

Rezumat: Mulți oameni au deficit de B12, dar este important pentru metabolism, făcându-l un bun supliment de energie dacă nivelul tău este scăzut.

Vitamina B12

Mesaj de încheiere

Pe lângă o dietă sănătoasă și un somn de bună calitate, suplimentele de mai sus pot ajuta la furnizarea unui impuls suplimentar. Unele pot acționa rapid, cum ar fi dextroza, MCT și cofeina, în timp ce altele trebuie să fie suplimentate în mod regulat pentru a îmbunătăți producția de energie a corpului. Accesați pagina noastră Tablete pentru Energie unde aveți o listă de suplimente energetice și vitamine utile.

Claire Muszalski
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Claire Muszalski

Dietetician autorizat Claire este dietetician si antrenor autorizat de către Academia de Nutritie și Dietă  și de către Consorțiul International pentru Sănătate și Antrenament. Ea are licența în Știința și Biologie și diploma de Master în nutriție și dietă de la universitatea din Pittsburgh.

Vorbitul și scrisul despre mâncare și fitness - aceste două lucruri stau la baza cunoștințelor lui Claire. Ea iubește ideea de a ajuta pe alții să-și atingă obiectivele în materie de sănătate și bunăstare.

Claire este de asemenea certificată ca fiind instructor de ciclism indoor și iubește să alerge și să facă yoga. Atunci cand nu este preocupată de antrenament și nutriție, obișnuiește să meargă la diferite evenimente sportive din orașul ei natal, Pittsburgh sau sa gătească pentru familia sa.

Află mai multe despre experienta sa aici.

myprotein