Skip to main content
Suplimente

Ce este Acidul D-aspartic? Beneficii, Efecte secundare și Dozaj

Ce este Acidul D-aspartic? Beneficii, Efecte secundare și Dozaj
Myprotein RO
Scriitor si expert2 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO
Acidul D-aspartic este un supliment consumat de obicei de bărbați, cu scopul de a menține un nivel optim de testosteron. Articolul ce urmează îți va explica exact ce este acidul aspartic, cum funcționează, potențialele avantaje, cantitatea de care ai nevoie și posibilele efecte secundare.

Ce este Acidul D-aspartic?

În principiu, acidul D-aspartic este cunoscut pentru calitatea de a crește producția de hormon luteinizant în creier, rezultând astfel creșterea nivelului de testosteron. Este una dintre cele două forme de aminoacid aspartic. Cealaltă formă este L-aspartatul. Aminoacizii au o contribuție importantă pentru îndeplinirea multor funcții din organism, însă probabil ai luat deja contact cu acestea sub forma materiei care stă la baza proteinelor, hormonilor și neurotransmițătorilor.Acidul D-aspartic lucrează în regiunea centrală a creierului pentru a stimula secreția de hormoni precum hormonul luteinizant, hormonul de stimulare foliculară și hormonul de creștere. Se poate produce și în testicule, unde intervine slab în sinteza de testosteron, ceea ce poate crește nivelul de testosteron într-o mică măsură.

Avantajele acidului D-aspartic

Crește numărul spermatozoizilor

Bărbații care se confruntă cu problema numărului mic de spermatozoizi, pot găsi folositor acest aminoacid deoarece prin cercetări s-a demonstrat faptul că suplimentarea cu acid D-aspartic poate provoca o creștere a numărului de spermatozoizi și a motilității.

Acidul D-aspartic poate crește nivelul de energie

Unul dintre principalele avantaje atunci când vine vorba de creșterea nivelului de testosteron de la un nivel suboptimal la un nivel optimal, prin suplimentarea cu acest aminoacid, este îmbunătățirea producției de energie ceea ce poate duce la o anduranță crescută în cadrul antrenamentelor și o performanță atletică superioară.

Acidul D-aspartic poate reduce insomnia

Nivelul ridicat de testosteron este cunoscut și pentru eliminarea insomniei. Astfel, este mai ușor pentru organism să se recupereze în urma ultimului antrenament, iar nivelul de energie și starea generală de sănătate vor fi îmbunătățite. Un somn slab calitativ sau insomnia, au arătat cercetările că pot avea drept consecință reducerea nivelului de testosteron deoarece majoritatea testosteronului este sintetizat atunci când dormim. Printr-un studiu realizat pe parcursul unei săptămâni, pe un grup de bărbați tineri și sănătoși, reducerea perioadei de somn la numai 5 ore pe noapte, a rezultat în scăderea nivelului de testosteron cu un procent cuprins între 10-15%. Dacă ai probleme cu insomnia pe termen lung, este posibil să ai un nivel de testosteron suboptimal, iar suplimentarea cu acid D-aspartic, te poate ajuta să rezolvi această problemă.

Este benefic pentru sistemul circulator

Știai că testosteronul contribuie la formarea de globule roșii și prin urmare la livrarea de oxigen către mușchi? Acest lucru poate însemna că suplimentarea cu acid D-aspartic poate interveni în acumularea de masă musculară și poate crește anduranța la efort.

Acidul D-aspartic pentru culturism

Principalul motiv pentru care se recurge la suplimentarea cu acid D-aspartic este, discutabil, practicarea culturismului. Culturismul natural are nevoie de acceleratoare de sinteză a testosteronului, naturale și legale, fiind o cerere mare pe piața comunității de culturiști în acest sens. Pe măsură ce organismul îmbătrânește în mod natural după vârsta de 30 de ani, capacitatea organismului de a produce testosteron devine din ce în ce mai slabă. Este cunoscut faptul că libidoul poate să scadă, precum și numărul spermatozoizilor și capacitatea organismului de a crește și păstra masa musculară, din păcate.

Vestea bună este că procesul de creștere și dezvoltare a masei musculare este departe de a fi imposibil chiar și la vârste cuprinse între 50 și 60 de ani. De vreme ce este cunoscut faptul că testosteronul este hormonul responsabil pentru creșterea și păstrarea masei musculare, persoanele în vârstă care încă sunt dedicate creșterii masei musculare cu o rapiditate asemănătoare anilor din tinerețe, se pot folosi de suplimentele naturale și legale pentru a crește producția acestui hormon important. Acidul D-aspartic este unul dintre aceste suplimente care pot contribui la menținerea unui nivel optim de testosteron, pe măsură ce înaintezi în vârstă.Un nivel optim sau ridicat de testosteron îmbunătățește creșterea masei musculare. Testosteronul este de asemenea inhibitor pentru cortizol, un hormon care cauzează acumularea de țesut adipos și pierderea țesutului muscular.

Aceste informații prețioase, plus un somn odihnitor și nivelul ridicat de energie, ca urmare a suplimentării cu acid D-aspartic, poate încadra acest aminoacid în rândul suplimentelor de valoare pentru pasionații de culturism de toate vârstele.

Efecte secundare

Un nivel foarte ridicat de testosteron poate avea unele efecte secundare. Creșterea și dezvoltarea podoabei capilare și a acneei este un efect cunoscut și comun în rândul persoanelor cu un nivel ridicat de testosteron, precum și agresivitatea accentuată și un apetit crescut. Este improbabil ca suplimentarea cu acid D-aspartic va crește nivelul de testosteron atât de mult, iar la momentul actual alte efecte secundare nu s-au descoperit pentru suplimentarea cu acest aminoacid.

Trebuie să mă ingrijorez?

Acidul D-aspartic este un supliment considerat a fi sigur și nu se află pe lista substanțelor interzise în lumea sportului.

Într-un studiu de 90 de zile publicat în Advances in Sexual Medicine, participanții au folosit o doză de 2,660 mg de acid D-aspartic zilnic. Dintre cei 90 de participanți, 60 erau sub tratament, 30 suferind de astenozoospermie (motilitate redusă a spermei), iar ceilalți 30 de oligoastenozoospermie (motilitate redusă a spermei și un număr scăzut de spermatozoizi). Studiul a măsurat nivelul de creatinină, electroliții, globulele roșii, glucoza, enzimele și ureea pacienților regulat, iar rezultatele au arătat lipsa schimbărilor majore. Rezultatele au demonstrat faptul că nu există consecințe periculoase pentru organismul uman în urma suplimentării cu acid D-aspartic, iar creșterea substanțială de hormon luteinizant îl face un supliment important în rândul pasionaților de culturism.

Suplimentele cu acid D-aspartic

Acidul nostru D-aspartic este metoda perfectă prin care îți poți suplimenta dieta cu acest aminoacid specific culturismului. Pentru orice persoană care se antrenează regulat în antrenamente de rezistență cu intensitate mare, acest aminoacid sub formă de pudră este ideal de folosit zilnic.

Dozajul

Adaugă cantitatea dorită de apă sau suc natural într-un shaker proteic. Apoi adaugă 1 ½  cupe (3g), agită și consumă. Folosește acest dozaj o dată pe zi. După 12 zile de suplimentare a dietei cu acest aminoacid, recomandăm o săptămână de pauză înainte de a începe următorul ciclu.

 FAQ

Ce este acidul D-aspartic?

Acidul D-aspartic este una dintre cele două părți ale aminoacidului aspartic. Este cunoscut pentru capacitatea de a stimula secreția de hormoni la nivelul creierului, astfel rezultând creșterea secreției de testosteron.

Care sunt avantajele acidului D-aspartic?

Avantajele pe care le prezintă acidul D-aspartic pot fi următoarele: creșterea numărului de spermatozoizi la bărbați, creșterea nivelului de energie, o calitate a somnului crescută și îmbunătățirea circulației.

Ar trebui să ciclizezi suplimentarea cu acid D-aspartic?

Da, recomandăm o pauză de 7 zile după o perioadă de 12 zile de suplimentare cu acid D-aspartic.

Cum ar trebui să iau acidul D-aspartic?

Recomandăm suplimentarea cu acid D-aspartic prin folosirea unei doze de 3 grame zilnic, timp de 12 zile, urmate de 7 zile pauză.

Este acidul D-aspartic sigur? 

Acidul D-aspartic este general considerat un supliment sigur și nu se regăsește pe listele de substanțe interzise din lumea sportului.

Mesaj de reținut

Ca un potențial booster de testosteron, acidul D-aspartic este de obicei folosit de persoanele ce merg la sală pentru a crește masa musculară și este de asemenea prescris persoanelor cu probleme de fertilitate.

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein