Skip to main content
Antrenament

De la Malawi la Manchester | Să o cunoaștem pe jucătoarea de Superleague de netball, Joyce Mvula

De la Malawi la Manchester | Să o cunoaștem pe jucătoarea de Superleague de netball, Joyce Mvula
Myprotein RO
Scriitor si expert5 ani Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

De la Malawi la Manchester | Să o cunoaștem pe jucătoarea de Superleague de netball, Joyce Mvula

În luna Mai a acestui an împlinim 15 ani și sărbătorim 15 ani de alimentare a ambiției tale. Ca parte a acestei sărbătoriri, am dorit să celebrăm progresul- și nu doar al nostru ci progresul tuturor oamenilor care au fost parte a acestui parcurs; oamenii de care suntem mândri că îi putem susține. Una din aceste persoane este Joyce Mvula.Originară din Malawi, Joyce este o jucătoare de netball în vârstă de 24 de ani, care s-a mutat la jumătate de glob distanță pentru a juca în Superleague pentru Manchester Thunder. Mutarea nu a fost doar o decizie importantă în ceea ce privește cariera ei de sportivă ci și în viața personală, fiind nevoită să își lase în urmă logodnicul și fiul tânăr.Considerăm că este rar și minunat pentru un individ să manifeste o asemenea ambiție și sacrificiu pentru țelurile personale și de aceea am dorit să aflăm ce anume o împinge pe Joyce pe parcursul ei aparte. Asta am aflat.

În urmă cu 15 ani, Marea Britaine nici nu era măcar pe radarul ei.

“În urmă cu cincisprezece ani, eram în Malawi. Aveam 10 ani și eram în școala primară. Nu știam pe atunci că pot să fiu aici, acum...nici nu m-am gândit să vin aici, pentru că nici nu visam asta- nu aveam visul acesta.”

Juca la nivel internațional la doar 15 ani

“Am început să joc netball la vârsta de 12 ani, și pe când aveam 15 ani jucam pentru ‘TheQueens’, care este echipa națională de netball a Malawi.M-au remarcat când jucam la alte competiții precum Commonwealth și Cupa Mondială.”

Nu ar fi putut să își permită o educație fără netball

“Să spun sincer, netball mi-a schimbat viața. Pentru că de unde vin eu, părinții mei nu și-au fi permis nici măcar să plătească taxele școlare.Dar datorită netball, am avut o burse pentru a urma școala gratuit fapt care a ușurat totul pentru mine și familia mea- am primit chiar și alimente de la școală! Aveam ceva al meu și făceam ceva pentru mine, datorită netball. Văd netball ca pe un loc de muncă. E ceva pentru mine, ceva măreț.”

Este prima jucătoare de netball din Malawi care vine în Anglia

“În Malawi mă văd ca pe cineva pentru că am venit aici. Când am sosit aici, știi, eram prima care juca în Anglia.O altă jucătoare din Malawi, Mwayi KumwendaIn, joacă în Australia, dar eu sunt prima care a venit aici. Asta e ceva.

Îmi place aici, este foarte bine și am învățat multe de la netballul de aici- când privesc în urmă la momentul sosirii mele aici, simt că parcă nu știam nimic. Acum am încredere în tot ceea ce fac. Desigur că îmi este dor de casă. În special pentru că am un copil mic, dar da, trebuie să construiesc ceva pentru el.”

Nu se va opri până nu e cea mai bună din lume

“Ambiția mea în netball- vreau doar să mă antrenez din greu, să cunosc mai multe, și să fiu cea mai bună jucătoare de netball din lume.Înseamnă mult pentru mine, știi? Este ceva deosebit să reprezinți atâția oameni- pentru că sunt atât de mulți în țara mea, dar să fiu aleasă ca una din primii 15 dintre ei este ceva pentru care sunt recunoscătoare mereu.Așadar, da, trebuie doar să îmi fac treaba, să îmi susțin națiunea. Port drapelul, așadar trebuie doar să o fac.”

Peste 15 ani, își dorește propria ei academie de netball

“Peste 15 ani, vreau să fiu o antrenoare în Malawi. Vreau să deschid o academie de netball Joyce Mvula, în țara mea pentru a putea oferi copiilor oportunitatea de a juca netball și a ajunge unde sunt eu acum. Cât sunt aici, copii din Malawi mă văd ca pe un model de urmat, așa că îmi doresc doar să ajut pe alții să realizeze mai multe. Știu că avem persoane cu mult talent- trebuie doar să le învăț mai multe.”Vrei să afli mai multe despre Joyce? Urmărește-o @joycemvula
Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein