Skip to main content
Antrenament

Recuperare dupa antrenament de ciclism

Recuperare dupa antrenament de ciclism
Radu Telcian
Scriitor si expert7 ani Ago
Vezi profilul lui Radu Telcian

Să te recuperezi cu success după o sesiune grea de ciclism este cel mai important lucru pe care îl vei face de îndată ce te dai jos de pe bicicletă. Ciclismul este dificil, nu există îndoială că utilizând doar corpul tău pentru a te urca pe un deal abrupt sau să sprintezi până la 45 mph precum profesioniștii este o muncă grea, dar mai important, este fiziologic greu asupra corpului tău. Combustibilul potrivit este în mașina ta așadar trebuie să pui hidratarea și nutrienții potriviți în corpul tău, înainte, în timpul și după mișcare. Iată câteva puncte despre ce trebuie să faci și ce produse te vor ajuta în recuperarea ta…

Impactul ciclismului asupra corpului

Deși ciclismul este un impact scăzut și fără îndoială are multe beneficii asupra corpului uman, are de asemenea și un impact fizic. Articulații, tendoane, mușchi și sistemul circulator sunt toate afectate.

Ciclismul este de asemenea un exercițiu cu o arie de mișcare limitată, asta înseamnă că anumiți mușchi și tendoane sunt scurtați în timpul mișcării. Asta te compromite fizic așadar ar trebui să țintești să faci și alte tipuri de exerciții precum cele pentru forță în sală sau stretching regulat.

Pericole ale supra antrenamentului

Supra antrenamentul este o eroare comună și în mod normal ceva de care atletul nu este conștient până este prea târziu. Corpul are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a se recupera, dacă nu face asta adecvat, epuizarea se instalează și adeseori nu este observată, persoana crezând doar că este obosită de la antrenament sau program de muncă.

Fii conștient de aceste două semne grăitoare ce pot fi indicatoare ale supra antrenamentului:

  • Epuizare/ oboseală
  • Tiparuri de somn slabe

Aceste semne pot părea evidente, însă, este important să le iei în considerare și nu doar să le periem, dând vina pe o noapte lungă la birou. Unul dintre cele mai bune sfaturi de urmat este să îți asculți corpul și să nu te forțezi să te supra antrenezi. Acceptarea că ești obosit și încorporarea de mai multă odihnă în rutina ta, va permite o recuperare eficace, ce în schimb te va recompensa cu mai multă energie pentru a excela și a te îmbunătăți, pe lângă prevenirea unor leziuni.

Sfaturi pentru recuperarea după ciclism

Importanța recuperării nu poate fi subestimată, este vital să introduci alimentație adecvată și hidratare până în 30 de minute de la terminarea sesiunii tale.

  • Buna hidratare este mereu importantă, încearcă să te asiguri că bei apa din belșug și preferabil băuturi înlocuitoare de minerale
  • Consumă o sursă bună de proteine pentru a repara țesutul muscular și a ajuta recuperarea - carbohidrații sunt vitali pentru reaprovizionarea depozitelor de energie golite pentru a nu te simți epuizat

Alimente pentru recuperarea după ciclism

Este important să te asiguri că ceea ce mănânci după mişcare este de bună calitate şi nu “junk food”.

Proteină
  • o proteină de calitate precum cea de pui sau vită este ideală
  • alternativ, fă o omletă rapidă, ouăle fiind o sursă perfectă de proteină și conțin toți amino acizii esențiali
Carbohidraţi
  •  surse bune de carbohidrați sunt: pâinea integrală, paste brune sau orez, aceștia sunt carbohidrați complecși așadar vor alimenta și vor oferi energie pentru o perioadă îndelungată de timp .

Ca o regulă, rămâi la lactate pentru o sursă bună de proteine și carbohidrați complecși fără amidon.

Suplimente pentru recuperarea după ciclism

Suplimentele sunt o modalitate foarte bună de a ajuta la recuperarea ta și conțin ingrediente ce sunt științific formulate pentru recuperare optimă. Deși ai putea fi capabil să îți iei majoritatea cerințelor nutriționale din mâncare, nu este mereu practic sau posibil, mai ales imediat după o cursă sau dacă ești plecat.

Pregătirea unei mese complete la întoarcerea de la o cursă grea este ultimul lucru pe care dorești să îl faci. Suplimentarea este ideală pentru atleții dornici să scoată ce e mai bun de la rutina lor de recuperare. Un bun shake de recuperare precum MyProtein Recovery XS este o modalitate ideală de a lua proteine, carbohidrați, vitamine și electroliți pierduți prin mișcare. Recovery XS este special creată pentru a optimiza recuperarea după un antrenament greu.

Alternativ încearcă MyProtein Energy RE:CHARGE acesta are un conținut de proteine mai ridicat pentru a ajuta la repararea mușchilor, carbohidrați și electroliții esențiali.

Mesaj de luat acasă: recuperarea nu este doar despre odihnire

Recuperarea este despre odihnă dar mai important despre alimentația pe care o administrezi în timpul perioadei de odihnă. Dacă urmărești regulile de bază ale nutriției cu suplimentatie adăugată poți fi sigur de recuperare optimă, permițându-ți să te antrenezi mai greu și să îți îmbunătățești condiția fizică și recordurile personale.

Dacă nu te recuperezi corespunzător ești predispus la supra antrenament și condiția ta fizică se va deteriora iar recordurile tale personale vor suferi. Aruncă o privire la produsele de pe site-ul nostru ce au fost specific concepute pentru a te ajuta să te recuperezi, doar scrie “recuperare” în caseta de căutare.

Bucurați-vă de plimbare.

Am 28 de ani, sunt licentiat in Jurnalism si master in FAACTS (finantarea si administrarea afacerilor in comert, turism si servicii) si certificat ca instructor de fitness, recunoscut inclusiv de European Fitness Association. Am practicat sport de mic copil, cu sala am luat contactul de pe la 17ani, iar treptat a devenit o vocatie acest domeniu. Profesez ca si instructor de fitness iar munca pentru propriul corp mi-a adus inclusiv o aparitie in revista Men’s Health din Romania.

Radu Telcian
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Radu Telcian
Radu Valeriu Telcian, este scriitorul nostru. Radu este certificat ca instructor de fitness de către Asociația Europeană de Fitness ( EFA) și de către Ministerul Muncii, Familiei și protecției sociale și de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România. Pe lângă aceste certficări, este într-o continuă cercetare și studiu în ceea ce privește fitness-ul și sănătatea generală a corpului și minții. Radu este și atras de scris, fiind licențiat în Jurnalism, combinând în mod optim cele două domenii prin articole și postări în social media. Pasiunea pentru fitness și sport i-a adus și o colaborare cu Arsenal Romania Supporters Club, unde a scris editoriale, cronici și avancronici bazate pe analize sportive, evidențiindu-și calitățile de scriitor. Experiența sa ca și instructor de fitness se întinde pe mai mulți ani, timp în care a motivat și îndrumat numeroase persoane, oferindu-le informații și suportul necesar, adaptat în antrenamente pentru fiecare individ, pentru a obține rezultatele dorite și pentru a atinge si menține un stil de viață sănătos și activ. Călătoria sa în domeniul fitnessului și a sportului poate fi urmărită și în social media pe canale precum https://www.facebook.com/radu.telcian și https://www.instagram.com/radu_telcian/. În timpul său liber, Radu este mereu atent la cele mai noi detalii din domeniul fitnessului și al sportului, concentrându-se în ultima perioadă pe informații în domeniul antrenamentelor pentru mobilitatea corpului. Radu încearcă să își conducă viața prin aceste trei idei: Acționează, Motivează și Inspiră.
myprotein