Skip to main content
Antrenament

Beneficiile psihologice ale exercițiilor fizice

Beneficiile psihologice ale exercițiilor fizice
Echipa Myprotein
Scriitor si expert1 an Ago
Vezi profilul lui Echipa Myprotein

Beneficiile psihologice ale exercițiilor fizice

Beneficiile exercițiilor fizice nu se limitează doar la adaptările pe care le faci la fitness, forță sau dimensiune, ci se extind și asupra minții tale.Dacă te simți copleșit în viața ta de zi cu zi, atunci introducerea exercițiilor fizice regulate care îți plac poate oferi o ieșire care te ajută să gestionezi stresul, să te bucuri de viață și să practici tehnici de mindfulness.

7 beneficii psihologice ale exercițiilor fizice

1. Îmbunătățește somnul

Exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să adormiți mai repede și chiar să dormiți perioade mai lungi cu o calitate mai bună. Activitatea fizică vă ajută să petreceți mai mult timp în somn profund, acolo unde corpul își face recuperarea. Oboseala fizică contribuie, de asemenea, la senzația de oboseală și astfel, ajută la încurajarea minții tale să se deconecteze atunci când este timpul să mergi la culcare.

2. Schimbări pozitive de stare

Exercițiile fizice stimulează producția de hormoni precum serotonina și endorfinele prezente în sânge, despre care se știe că vă îmbunătățesc temporar starea mentală, făcându-vă să vă simțiți bine fizic. Creșterile serotoninei pot fi cronice ca urmare a exercițiilor fizice regulate, care pot reduce simptomele depresiei pe termen lung.

3. Crește încrederea 

Pe lângă faptul că vă simțiți mai energici și vă bucurați de alte îmbunătățiri ale stării de spirit, exercițiile fizice vă pot ajuta să vă creșteți încrederea pe măsură ce vă simțiți mai independent și stima de sine se îmbunătățește. A te simți în formă și puternic poate ajuta la îmbunătățirea sentimentelor de autoeficacitate, iar exercițiul fizic poate ajuta la gestionarea compoziției corpului, ceea ce poate duce la o viziune mai pozitivă despre propriul tău corp, sporindu-ți încrederea.

4. Reduce stresul

Exercițiile fizice regulate cresc cortizolul, un hormon al stresului, pentru o perioadă scurtă de timp după perioade intense de efort. Cortizolul are, în general, efecte negative asupra organismului și este prezent atunci când stresul cotidian este ridicat - ceea ce poate duce la creșterea în greutate și la un somn prost. Atunci când organismul este expus la cortizol pentru perioade scurte, acesta se adaptează la factorul de stres, în timp ce expunerea cronică are efecte dăunătoare.În cele din urmă, exercițiile fizice regulate permit organismului să devină mai tolerant la cortizol, gestionându-l mai eficient, ceea ce înseamnă că stresul cotidian are un efect mai puțin negativ asupra bunăstării tale.

5. Reduce anxietatea

Exercițiile fizice eliberează substanțe chimice cunoscute sub numele de endorfine și alți hormoni precum serotonina. Endorfinele sunt produse de organism și inhibă semnalele durerii, făcându-vă în același timp să vă simțiți bine având un sentiment de plăcere. Cercetările academice arată că acest lucru poate fi eficient pentru reducerea efectelor anxietății și depresiei și prin urmare, exercițiile fizice sunt considerate o metodă eficientă pentru reducerea simptomelor acestora.

6. Crește energia

În mod normal, te-ai aștepta să fii mai obosit dacă ai face exerciții tot timpul, dar în realitate se întâmplă opusul. Acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice regulate conduc la o calitate mai bună a somnului și la o mai bună adaptare a mușchilor la performanță - ambele cazuri rezultă un sentiment mai energic (odată ce v-ați recuperat de la antrenamentul anterior!). Obișnuința de a face sport în mod regulat poate duce, de asemenea, la alte comportamente de căutare a sănătății, cum ar fi schimbarea pozitivă a dietei, care poate contribui la creșterea nivelului de energie pe parcursul zilei.

7. Stimă de sine crescută

A deveni mai în formă ajută la creșterea sentimentelor de autoeficacitate și independență, gestionând în același timp și compoziția corpului. De asemenea, vă oferă o ieșire pentru a lucra la obiective de fitness pe termen lung și scurt. Toate acestea vă ajută mintea să picteze o imagine mai pozitivă despre voi.
Echipa Myprotein
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Echipa Myprotein
myprotein