Skip to main content
Antrenament

Alergarea pentru anxietate | Ce trebuie să știi – Myprotein Blog

Alergarea pentru anxietate | Ce trebuie să știi – Myprotein Blog
Myprotein RO
Scriitor si expert1 an Ago
Vezi profilul lui Myprotein RO

Săptămâna aceasta este săptămâna de conștientizare a sănătății mintale în Marea Britanie, iar subiectul cheie din acest an este singurătatea. În timp ce alergarea poate fi adesea un sport destul de solitar, există o comunitate grozavă care vine cu alergarea și chiar și alergările de grup la care poți participa sau evenimente caritabile la care poți participa cu prietenii.

Dar o problemă de sănătate mintală despre care se vorbește adesea ca fiind extrem de ajutată de alergare, este anxietatea, deoarece alergarea este o ieșire atât de grozavă. Nu vă permite să vă gândiți la nimic altceva decât la alergare pentru acele minute și vă ajută să vă limpeziți capul. Iată cum și de ce alergarea s-a dovedit atât de utilă în atenuarea simptomelor de anxietate.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este un sentiment general de neliniște, cum ar fi îngrijorarea sau teama. Simptomele se manifestă nu numai psihologic, ci și fiziologic, rezultând lucruri precum transpirație sau tremurături, cu simptome variind de la ușoare la severe, în funcție de situație și de individ.

În situații sportive, nivelurile moderate de anxietate (cunoscute sub numele de excitare) pot fi avantajoase pentru performanță, dar oamenii deseori consideră că simptomele sunt perturbatoare și problematice atunci când sunt prezentate în viața de zi cu zi.

5 Moduri în care alergatul ajută la combaterea anxietății

Vitamina D

Desigur, acest lucru necesită să ieșiți afară în loc să alergați pe o bandă de alergare. Există legături documentate între vitamina D și depresie și chiar unele constatări sugerează că deficiența de vitamina D poate influența tulburările de anxietate. Lipsa vitaminei D poate duce, de asemenea, la o creștere a cortizolului, un hormon de stres, care poate contribui în cele din urmă la amplificarea simptomelor de anxietate.

Obținerea suficientă a vitaminei D, atât din surse alimentare, cât și de la lumina soarelui, este un loc bun de început atunci când căutați strategii pentru a reduce simptomele fiziologice de anxietate.

Reduce stresul

Endorfinele precum dopamina, serotonina și norepinefrina sunt neurotransmițători chimici care au ca rezultat sentimente pozitive și în unele cazuri, sentimente de euforie. Aceste sentimente pozitive, combinate cu tendința lor de a reduce cortizolul, vă pot ajuta în eforturile dumneavoastră de a gestiona simptomele de anxietate.

În special, cortizolul blochează receptorii din corpul dumneavoastră necesari pentru utilizarea eficientă a vitaminei D – ceea ce înseamnă că dacă aveți niveluri ridicate de stres, atunci corpul dumneavoastră nu poate utiliza în mod corespunzător sursele de vitamina D, contribuind și la apariția simptomelor negative.

Îmbunătățește somnul

Alergarea poate îmbunătăți calitatea și cantitatea de somn pe care îl obțineți prin inducerea unei oboseli mai mari și prin stimularea eliberării de neurotransmițători, cum ar fi serotonina, care este responsabilă pentru facilitarea fazelor REM extrem de importante ale somnului. Obținerea unui somn suficient, de bună calitate contribuie la un echilibru hormonal mai stabil în organism, care la rândul său, poate ajuta la gestionarea și reducerea simptomelor de anxietate.

Comunitatea

Este bine documentat că socializarea poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate și de asemenea, ne poate spori încrederea. Una dintre cele mai bune modalități de a socializa atunci când alergați este să vă alăturați unei comunități, fie că este vorba despre un grup local de alergare, fie prin găsirea de alergători care au idei similare în aplicații precum Strava, care vă ajută să vă conectați cu alții care folosesc aceleași rute pe care le utilizați.

Luptă sau fugă

Anxietatea este în esență, mintea care pregătește corpul pentru o situație de luptă sau de fugă, dar problema este că situațiile care ne fac anxioși nu sunt adesea potrivite pentru acest tip de abordare. Exercițiul în general activează regiunile din creier care sunt responsabile de funcția executivă, ceea ce ajută la controlul sistemului din creier care detectează amenințările reale sau imaginare la supraviețuire care stimulează răspunsul de luptă sau de zbor.

Alergarea este așadar o metodă eficientă de a ne ajuta creierul să proceseze mai eficient acest tip de informații, reducând prevalența anxietății și a acelor tipuri de simptome atunci când sunt prezentate în situații normale din viața de zi cu zi.

Cum să începi

Doar gândindu-te la asta, ai început deja. Acum este timpul să valorificați și să faceți mișcarea. Iată cum:

Setează așteptări realiste 

Nu este nimic mai rău decât să nu-ți atingi obiectivele. Foarte demotivant. Fixându-ți o țintă realistă, ești sigur că vei evita dezamăgirea dacă nu ți-ai îndeplini obiectivul care este în afara ta. Nu vă așteptați să atingeți recordul de 5k de m după 5 zile. Ia-o încet și bucură-te de progresul tău. Acest lucru te va face să te simți grozav.

Începe într-un mod ușor 

Nu ieși pe ușă și atinge un record de 10k. Pur și simplu veți lucra mai mult decât e cazul și probabil că nu o veți finaliza. Începeți prin a merge pe jos dacă trebuie și creșteți distanța și ritmul în fiecare zi, dar nu vă neglijați zilele de odihnă.

Încălzește-te 

Pregătiți-vă corpul și reduceți rănile prin încălzire. Acest lucru este esențial înainte de a face majoritatea exercițiilor pentru a reduce șansele de a vă răni și efectele secundare ale antrenamentelor.

Amintește-ți să te întinzi 

Întinderea ar fi recomandată indiferent de exercițiul dvs. Dacă aveți timp, Yoga ar fi foarte recomandat. Întinderea pentru exerciții vă va ajuta la flexibilitatea, bunăstarea generală și va reduce rigiditatea în viața de zi cu zi. Dacă experimentați DOMS, întinderea va reduce acest lucru, ceea ce înseamnă că puteți urca și coborî scările mult mai ușor.

Găsește cel mai bun loc pentru tine 

Alergarea poate fi diferită pentru fiecare. Unii s-ar putea bucura să folosească o bandă de alergare și să se concentreze ascultând muzică, în timp ce alții preferă ieșirea afară, în aer curat, pentru efectul uimitor asupra bunăstării tale mentale, atunci când iei în considerare priveliștile și lumina naturală a soarelui.

Mesaj de încheiere

Alergarea oferă o metodă pozitivă care vă permite să gestionați simptomele de anxietate într-un mod sănătos. Deși nu este în niciun caz un leac, gestionarea simptomelor poate avea adesea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi, așa că merită cu siguranță încercat! Dacă vă confruntați cu sentimente de anxietate, depresie sau orice alte probleme de sănătate mintală, vă rugăm să căutați ajutor prin intermediul liniilor de asistență pentru sănătatea mintală

Myprotein RO
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Myprotein RO
myprotein