Skip to main content
Antrenament

5 metode să faci mișcare acasă – Myprotein Blog

5 metode să faci mișcare acasă – Myprotein Blog
Evangeline Howarth
Scriitor si expert4 ani Ago
Vezi profilul lui Evangeline Howarth
Stilul nostru de viață este foarte diferit față de cel de acum câteva săptămâni. Munca, școala, antrenamentele și cum socializăm s-au schimbat dramatic, iar noi încâ ne adaptăm la noua realitate.Una dintre îngrijorările principale din această perioadă este cum putem sta activi în contextul distanțării sociale. Cu spațiu limitat la dispoziție pentru mișcare, cum putem să avem loc să ne desfășuram activitățile fizice?Deși ne este permis să facem activități fizice în aer liber, mulți dintre noi nu putem ieși din casă din cauza anumitor motive precum timpul, vremea, angajamentele familiale, frici sau sănătate. Acest lucru nu ar trebui totuși să ne oprească din a face mișcare.Deși aceste măsuri de auto-izolare și distanțare socială sunt absolut necesare, tot trebuie să menținem în funcțiune corpul și mintea. Activitatea fizică este chiar și o metodă excelentă de a păstra un tonus psihic pozitiv în timpul acestei perioade complicate.

Cum să rămâneți activi acasă

În primul rând este important să alegeți activități preferate de către voi. Când găsiți unele care vă fac plăcere, nu veți fi demotivați atunci când începeți. Important este să vă distrați în timp ce faceți mișcare în casă, transformând această activitate în una zilnică pe care o așteptați cu nerăbdare. Indiferent că faceți curățenie, grădinăriți sau doar săriți în sus prin casă, sunt multe metode pentru a fi activi.Nu exista o perioadă zilnică presetată pentru activități fizice, dar entitățile abilitate ne recomandă cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Este important de notat că totuși fiecare minut contează, deci nu ar trebui să vă forțați dacă nu reușiți să îndepliniți recomandările săptămânale.Aceași specialiști abilitați recomandă activități aerobice precum mersul pe jos sau cu bicicletă, deoarece sunt perfecte pentru creșterea ritmului cardiac și sănătate, dar cum le poți face dacă nu poți ieși din casă?

Vă prezentăm activitățile noastre preferate pentru acasă:

1. Stați mai puțin jos

Este ușor să deveniți sedentari dacă petreceți mult timp în casă. Mai mult, dacă acolo și lucrați, cel mai probabil petreceți mult timp în fața calculatorului, iar în timpul serii citiți sau stați lipiți de alt ecran. Toate aceste activitații presupun aceleași poziții sedentare.Dacă serviciul s-a mutat acasă amintiți-vă să luați pauze dese de mișcare, la fel ca la birou. După 30-45 de minute ridicați-vă și faceți câțiva pași.Ca alternativă, puteți să improvizați un birou în picioare — o noptieră poate fi soluția perfectă. Un birou ridicat, în picioare, reduce stresul de la nivelul spatelui și vă obligă să vă mișcați mai des.

2. Folosiți scările

Casa unde locuiți are scări? Profitați de ele. Pur și simplu urcați și coborâți scările cât mai des și la un ritm mai intens decât cel normal — veți vedea că veți îmbunătăți vizibil condiția fizică. Dacă locuiți într-un bloc cu apartamente evitați liftul și practicați distanțarea socială folosind scările, având în același timp grijă să nu aveți contact cu balustrada.Mersul pe scări este o activitate aerobică care poate fi integrată ușor în rutina zilnică. Nu aveți nevoie de echipament special, veți crește și tonifia musculatura, arzând grăsimi și calorii, crescând ritmul cardiac și nivelul de energie.

3. Faceți exerciții cu greutatea corpului

Când noile reguli de distanțare socială și izolare au intrat în vigoare, nu toți am avut timp să ne cumpărăm echipamente pentru antrenamentele de acasă. Din fericire asta nu e o problemă, deoarece exercițiile cu greutatea corpului pot fi la fel de eficiente.Pentru a executa acest tip de exerciții în casă nu aveți nevoie de echipamente speciale. Tot ce este necesar este puțin spațiu. În plus, nu veți da o gaură în contul bancar și nici nu veți pierde mult timp, deoarece seturile scurte de intensitate ridicată ale exercițiilor cu greutatea corpului vă vor ajuta să transpirați rapid — în linii mari trebuie să vă gândiți la planșă, abdomene, genuflexiuni, fandări și flotări. Încercați să executați 2-4 seturi de câtre 8-15 repetări, cu pauze de un minut între seturi.

Puteți consulta secțiunea de antrenamente pentru mai multe idei de exerciții pentru acasă.

4. Dansează ca și cum nu te-ar vedea nimeni 

Cine nu iubește să danseze pe muzica preferată? Trebuie doar să te uiți la un dansator profesionist pentru a-ți da seama că este un antrenament perfect. Dansatul nu este doar foarte distractiv și ușor de practicat în sufragerie, dar este și o metodă excelentă să ai activitate fizică la un nivel ridicat.În funcție de muzică poți regla intensitatea de la moderat la intens — spre exemplu cu muzică EDM. Dansatul ajută la eliberarea endorfinelor (hormonul fericirii), care te vor ajuta să treci peste stările negative din izolare. Poți dansa singur/ă (nimeni nu te va judeca) sau poți dansa virtual cu prietenii tăi.

5. O joacă de copii

Dacă ai copii, acum este un moment oportun să te joci mai mult cu ei și să faceți mișcare acasă. Dacă aveți si o grădină, cu atât mai bine. Joaca cu copiii este benefică și pentru sănătate, dar și pentru că așa veți petrece mai mult timp de calitate alături de familie.Săritul corzii, de-a v-ați ascunselea, badminton și până și grădinaritul sunt activități pentru a fi activi acasă împreună cu copiii. Chiar dacă nu aveți copii, puteți să vă jucați cei din familie sau colegii de casă — nu veți regreta.

Concluzii

Sunt multe metode de a fi activ/ă acasă — trebuie doar puțină creativitate. Dacă veți face mișcare în casă veți reduce din frica auto-izolării în timp ce o să vă asigurați sănătatea prin activitate fizică. Cel mai bun lucru este că nu aveți nevoie de echipament fitness special, iar toate activitățile pot fi efectuate într-un spațiu limitat. Ca atare — care este scuza ta pentru a nu începe imediat?
Evangeline Howarth
Scriitor si expert
Vezi profilul lui Evangeline Howarth

Evangelina a practicat sport de performanță de la o vârstă frage. În calitate de instructoare calificată de către RYA, ea știe care este importanța unei alimentații corecte pentru sporturile extreme și de anduranță, în special datorită experiențe sale în echipa GBR și fiind capitanul și antrenoarea primei echipe de la Universitate.

În timpul liber, lui Evangeline iubește alergatul - în special maratonul. Timpul liber și-l pretece practicând sporturile pe apă sau făcând drumeții. În nopțile ei favorite face sesiune de HIIT sau genuflexiuni în sală înainte de a se bucura de alimente picante și de o tonă de legume.

Vezi mai multe despre experiența lui Evie aici.

myprotein